image

Tweede Kamer krijgt petitie tegen downloadverbod

dinsdag 29 november 2011, 14:50 door Redactie, 6 reacties

De Consumentenbond en podiumkunstbonden Ntb en FNV Kiem hebben vandaag een petitie tegen het downloadverbod aan de Tweede Kamer overhandigd. De oproep werd namens ruim 25.000 aangesloten professionele makers en door alle beroepsorganisaties en vakbonden voor musici, componisten, acteurs, regisseurs, scenaristen en journalisten ondertekend.

De bonden roepen onder meer op af te zien van vervanging van de thuiskopieregeling door een downloadverbod, spoedige invoering van een sterk auteurscontractenrecht en handhaving van auteursrechten bij commerciële websites en niet bij consumenten. De Tweede Kamer vergadert morgen over de plannen van het kabinet rond het auteursrecht.

Downloadverbod
"We moeten de vrijheden van consumenten op het net beschermen maar ook de rechten van artiesten respecteren. Artiesten hebben immers recht op een vergoeding voor het gebruik van hun presentaties", zegt Bart Combée, directeur Consumentenbond.

Volgens Erwin Angad-Gaur, secretaris/directeur van de Ntb werkt de huidige inrichting van het online auteursrecht niet. "Het is tijd fundamenteel anders te gaan denken en te streven naar een auteursrecht dat niet uitgaat van verbieden en beperken, maar van licenties en vergoedingen."

Rechten
Hij benadrukt dat de focus niet moet liggen op het beperken van aanbod, maar op het mogelijk maken daarvan. "Vergoedings- en licentiesystemen zijn daarvoor het beste middel. Concentratie van rechten bij producenten heeft alleen maar averechts gewerkt."

Reacties (6)
29-11-2011, 15:39 door Anoniem
Heb ik op zich geen problemen mee, als ze alles maar niet zo belachelijk duur maken (games/films, voor muziek gebruik ik spotify) en die reclames tussen series door is weghalen! Dan wil ik zelf ook nog wel tekenen!
29-11-2011, 19:53 door Anoniem
Een verbod is gewoon het beste.

Want anders draaid het er ongetwijfeld op uit dat je per maand # euro voor je internet verbinding moet gaan betalen, ongeacht of je die nu wel of niet gebruikt om muziek/film te downloaden.
En elk jaar gaat dat bedrag groter worden, want de graaiers bij de diverse stichtingen moeten ook hun leasbak kunnen betalen.
Plus heffing op HDs/MP3spelers/DVD's noem maar op, het zet de deur open naar meer en meer heffen.
29-11-2011, 23:53 door Anoniem
Rechten van de artiesten ????? ze krijgen ocharme maar 5 %, de rest blijft steken, dus wie verdient er hier het meeste
30-11-2011, 10:54 door SirDice
Door Anoniem: Een verbod is gewoon het beste.
En verbod is niet te handhaven bovendien is het geen oplossing want het downloaden zal gewoon doorgaan zoals dat nu gaat.

Ik denk dat ik wel een oplossing weet maar ik vermoed dat de muziek- en filmbonzen er niet aan willen omdat ze teveel aan hun 'oude' vertrouwde model blijven plakken.

De oplossing, naar mijn idee, zou een soort 'authenticated P2P' zijn. Je kunt een abonnement nemen wat toegang tot dit afgeschermde P2P netwerk geeft. Daar kun je naar hartelust films, tv-series en muziek up- en downloaden. De platen- en filmindustrie kan hier zijn eigen spullen stallen en vangt geld van de abonnementen. Je zou zelfs mensen die veel delen (seeden) korting op hun abonnement kunnen gegeven omdat ze mee helpen met het transport en de opslag.
02-12-2011, 21:47 door Anoniem
"We moeten de vrijheden van consumenten op het net beschermen maar ook de rechten van artiesten respecteren. Artiesten hebben immers recht op een vergoeding voor het gebruik van hun presentaties"

Ik ben voor een vrij internet, zoals het eens was, niet zoals het ooit begon. Internet voor iedereen dus. Als artiesten op het internet zitten, weet waar je mee bezig bent. Internet is geen commerciële aangelegenheid, althans dat hoort het te zijn in mijn opinie. Het lijkt erop dat overheden, commerciële bedrijven niet beseffen dat internet een open medium is, niet te beveiligen, maar juist hierom is het revolutionair. Gebruik van het internet is dus dat iedereen het 'recht' heeft op dat gebruik, en dat dit gebruik dus niet valt in te perken voor en selecte elite die alleen uit eigen gewin de regels in hun voordeel willen uitwerken.

Bedenk dat we nu leven in een tijdperk waarin het mogelijk is dat iedereen op onze mooie blauwe planeet in staat is met elkaar van gedachten wisselen, te leren. Da's toch genoeg.
06-12-2011, 11:25 door Anoniem
Wat als wij als computer gebruikers nou eens een petitie aanbieden.. Simpel.. Ik wil met m'n computer kunnen downloaden.. Daar heb ik dat ding voor gekocht.. Moeten ze hun troep maar niet uitbrengen.. Wil je als artiest niet gedownload worden.. Breng je troep dan niet uit.. ga een famillie recital houden ofzo.. Stelletje Wankers..
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.