Privacy - Wat niemand over je mag weten

Vergelijk.nl en Elcheapo.nl publiceren persoonlijke gegevens op internet

02-12-2011, 10:59 door Anoniem, 10 reacties
Tijdens het googlen van mijn naam zag ik tot mijn grote schrik dat mijn naam + mobiele nummer naar boven kwam in meerdere zoekresultaten van google. De resultaten kwamen van vergelijk.nl en elcheapo.nl, 2 bedrijven die onder Compare Group B.V. vallen.
Ik heb eerst telefonisch contact met hen opgenomen om te vragen hoe mijn gegevens zomaar gepubliceerd kunnen worden en hoe zij deze zo snel mogelijk kunnen verwijderen van hun site en uit de resultaten van Google.
De medewerker van de klantenservice legde mij uit dat dat kan omdat alle zoekopdrachten die ingevuld worden in de zoekbalk van beide websites worden bewaard en daarna worden geindexeerd door google waardoor de eerder ingevoerde zoekopdrachten via google weer terug te vinden zijn en verwijzen naar hun sites. Iemand moet dus mijn naam + telefoonnummer in het zoekvak hebben ingevoerd. Zij zijn niet verantwoordelijk daarvoor.

Dat is misschien handig voor als je een product zoekt. Maar als je het systeem misbruikt om iemand kwaad te doen en deze gegevens op google wil hebben zonder dat je te herleiden bent, lijkt het mij geen handige functionaliteit. Per mail heb ik daarom ook meerdere malen gevraagd of zij deze functionaliteit wel mogen/kunnen gebruiken. De klantenservice blijft erbij dat zij niet verantwoordelijk zijn voor het publiceren van mijn persoonlijke gegevens.

Tekst uit de mail van de klantenservice:
"Deze vorm van indexeren kunnen wij helaas niet uitschakelen. Een groot deel van onze zoekresultaten komt namelijk op deze manier tot stand. Helaas kunnen wij niet voorkomen dat er mensen zijn die onze zoekbalk gebruiken om bepaalde gegevens op te zoeken. Wij zullen nooit met opzet persoonsgegevens op deze manier doorvoeren en vinden het vervelend dat er toch iemand uw gegevens blijft invoeren in onze zoekbalk.

Ik raad u dan ook aan om niet meer via Google op de VERGELIJK.NL links te klikken met uw naam/ persoonsgegevens of deze in te voeren via onze zoekbalk."

Na ruim 2 maanden zijn de gegevens uit google nog niet verwijderd. Ik heb inmiddels mijn telefoonnummer gewijzigd en ga hen een rekening sturen van de gemaakte kosten, in de hoop dat zij deze betalen. Maar dat betwijfel ik want zij nemen geen enkele verantwoordelijkheid.

Kan iemand mij hierover verder adviseren?
Reacties (10)
02-12-2011, 13:56 door Anoniem
Tja, je moet ook geen persoonlijke gegevens op het internet achterlaten.
02-12-2011, 14:08 door Anoniem
Ik heb me nooit bij deze websites ingeschreven en laat NOOIT mijn persoonlijke gegevens op internet achter.
Iemand anders heeft dit blijkbaar gedaan en hiervoor deze sites misbruikt.
02-12-2011, 14:23 door JorgD
Naar hun website gaan en gaan zoeken op alle synoniemen van "duur", "slechte kwaliteit", "trage levering" en dergelijke. Zul je zien hoe snel ze die functionaliteit uitschakelen...
02-12-2011, 15:18 door Anoniem
Een mooi moment om je rechtbijstandsverzekering aan te spreken.
03-12-2011, 10:30 door Anoniem
Door JorgD: Naar hun website gaan en gaan zoeken op alle synoniemen van "duur", "slechte kwaliteit", "trage levering" en dergelijke. Zul je zien hoe snel ze die functionaliteit uitschakelen...

Het zijn vergelijkingssites en leveren niets
05-12-2011, 12:46 door Anoniem
de volgende acties zullen deze mensen wel van gedachte veranderen;

- zoek op termen die te maken hebben met kinderporno en terrorisme
- voer persoonsgegevens in van rijke medeburgers, advocaten en werknemers van het OM en de rechterlijke macht
- voer websites in die waar mallware gehost word
- zoek op smadelijke en lasterlijke dingen over de concurent

Ik vermoed dat ze hun beleid zullen herzien ;)

suc6!
05-12-2011, 22:02 door Anoniem
De kern van het probleem is dus dat je content kunt publiceren door zoektermen in te voeren.
Vergelijk en El Cheapo voeren die publicatie uit door hun content aan Google aan te bieden ter indexering.
Feitelijk zijn deze twee sites user content aan het publiceren.
beetje als een blog waar mensen kunnen reageren, alleen heb je daar dan nog de blog-master die kan modereren.
Wel gek,zeker als je daar misbruik van kan maken (anoniem).
06-12-2011, 10:25 door Anoniem
Heb je al overwogen om contact op te nemen met Google om hen te vragen of ze je persoonlijke gegevens verwijderen ? Immers staan de gegevens op hun servers, en niet die van Vergelijk.nl of Elcheapo.nl
12-12-2011, 07:32 door Anoniem
Inmiddels heb ik per mail excuses gehad, mijn onkosten worden vergoed en een bos bloemen ontvangen. Ik weet niet of het eraan gelegen heeft dat ik dit verhaal hier heb geplaatst, maar het bedrijf heeft de functionaliteit aangepast zodat dit soort privacyschending niet meer mogelijk is. Eindelijk hebben ze het begrepen.

Bedankt voor alle tips!
12-12-2011, 12:19 door quikfit
Door Anoniem: Inmiddels heb ik per mail excuses gehad, mijn onkosten worden vergoed en een bos bloemen ontvangen. Ik weet niet of het eraan gelegen heeft dat ik dit verhaal hier heb geplaatst, maar het bedrijf heeft de functionaliteit aangepast zodat dit soort privacyschending niet meer mogelijk is. Eindelijk hebben ze het begrepen.

Bedankt voor alle tips!

Gefeliciteerd ;-))
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.