image

Samsung en Apple wegens rootkit aangeklaagd

zondag 4 december 2011, 12:59 door Redactie, 3 reacties

In de Verenigde Staten zijn verschillende rechtszaken tegen de ontwikkelaar van een "rootkit" voor smartphones en verschillende telecombedrijven en fabrikanten aangespannen. Samsung, HTC, AT&T, Sprint, Apple en T-Mobile zijn allemaal aangeklaagd wegens het gebruik van de CarrierIQ software. CarrierIQ maakt software die op 141 miljoen smartphones geïnstalleerd is.

Via de software zouden fabrikanten en telecomproviders problemen met het bereik en het netwerk kunnen monitoren, maar volgens onderzoeker Trevor Eckhart wordt er op grote schaal persoonlijke informatie verzameld. Daarnaast weten consumenten niet dat de software op hun telefoon staat en kunnen ze die niet eenvoudig verwijderen.

Vergoeding
Volgens de aanklacht hebben de bedrijven de Amerikaanse aftapwetgeving overtreden en zijn ze daarom aansprakelijk voor een vergoeding van 75 euro per dag per persoon die zich bij de aanklacht aansluit.

Verder wordt er in de aanklacht gesteld dat er zonder medeweten van de gebruiker persoonlijke gegevens werden verzameld. De kans is groot dat er de komende dagen nog meer "class action" rechtszaken zullen volgen.

Reacties (3)
04-12-2011, 13:18 door Anoniem
Het zal wel jaren duren en met de gebruikelijke sisser aflopen.
05-12-2011, 13:25 door Ed Dekker
Uit de tekst:
Samsung, HTC, AT&T, Sprint, Apple en T-Mobile
@redactie: Waarom dan alleen Samsung en Apple in de titel noemen? Nu lijkt het alsof dit om de rechtzaak tussen die twee gaat.
05-12-2011, 14:19 door Anoniem
Door Ed Dekker: Uit de tekst:
Samsung, HTC, AT&T, Sprint, Apple en T-Mobile
@redactie: Waarom dan alleen Samsung en Apple in de titel noemen? Nu lijkt het alsof dit om de rechtzaak tussen die twee gaat.

Het is dan ook de bedoeling dat je dit artikel daadwerkelijk leest, en dan weet je dat het niet alleen over Samsung en Apple gaat. Simpel he?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.