image

Europese toezichthouders onderzoeken CarrierIQ

maandag 5 december 2011, 16:45 door Redactie, 2 reacties

Verschillende Europese toezichthouders gaan de software van CarrierIQ onderzoeken om te zien of die in Europa ook wordt gebruikt en of die in strijd met nationale privacywetgeving is. De software zou op 141 miljoen toestellen geïnstalleerd zijn. Volgens één onderzoeker zou het programma persoonsgegevens verzamelen en doorsturen, hoewel andere onderzoekers daar aan twijfelen.

"Consumenten schrikken vaak als ze ontdekken dat ze van zo dichtbij worden gevolgd, dus meer transparantie is absoluut nodig", zegt Monique Goyens, algemeen directeur van BEUC, een Europese consumentenorganisatie.

Vertrouwen
Volgens Thomas Kranig, president van de Beierse databeschermingsautoriteit, is het belangrijk dat gebruikers weten hoe hun gegevens gebruikt worden. "En als dat niet het geval is, dan is er een probleem." Hij krijgt bijval van zijn Britse collega van de Information Commissioner's Office (ICO).

"Open en eerlijk tegenover consumenten zijn over hoe hun persoonsgegevens gebruikt worden, is van essentieel belang om hun vertrouwen te behouden. Daarnaast is het duidelijk dat smartphone-fabrikanten zich aan de databeschermingswet moeten houden", zo laat de ICO in een verklaring tegenover Computerworld weten.

Reacties (2)
06-12-2011, 08:40 door Anoniem
Wellicht kan iemand hier uitleggen op welke telefoons deze software is te verwachten (alles behalve europese HTC toestellen?), hoe die geïnstalleerd wordt (met een app? Bij fabricageproces?) en hoe deze meuk te verwijderen is?
06-12-2011, 14:10 door johanw
De grootste kans loop je als je een provider branded toestel hebt of een iPhone. Voor provider branded Nokia's: zoek de product code op van een gewone uitvoering, verander de productcode van je toestel met Nemesis Service Suite en doe een firmware update. Voor Android toestellen zul je ze eerst moeten rooten, en hoe het dan gaat weet ik niet. Zal op XDA developers vast wel wat over staan. Bij een iPhone ben je gedwongen te wachten op een update van Apple al kun je het daarop wel uitzetten (maar niet verwijderen).

Edit: voor meer uitleg over Android zie http://androidunderground.clanteam.com/indexblog.htm
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.