image

ABN Amro blokkeert pinnen buiten Europa

maandag 21 januari 2013, 14:30 door Redactie, 5 reacties

Klanten van ABN Amro kunnen standaard niet meer met hun pinpas buiten Europa pinnen, waarmee de bank het voorbeeld van andere banken volgt. Vanaf vandaag moeten klanten die buiten Europa willen pinnen dit via internetbankieren zelf inschakelen of hiervoor de bank bellen. Voor ongeveer 10% procent van de klanten die regelmatig buiten Europa pinnen verandert er niets.

De maatregel moet schade door skimming te voorkomen. In veel gevallen proberen criminelen bij deze vorm van fraude met een gekopieerde betaalpas geld op te nemen buiten Europa. "Dat is nu minder makkelijk voor ze en daarmee wordt een hoop schade en ongemak voorkomen", aldus de bank.

Profiel
"Met een betaalprofiel geeft u zelf aan waar u uw betaalpas wilt gebruiken. U kunt kiezen voor het Europaprofiel. Zo bent u beter beschermd tegen fraude. Uw betaalpas werkt dan alleen in Europa. Skimmers, die de magneetstrip van uw betaalpas hebben gekopieerd, kunnen dan geen geld opnemen met uw betaalpas buiten Europa", laat de bank weten.

De fraude zou niet binnen Europa werken, want daar wordt geld via de chip op de pinpas opgenomen. Klanten die wel overal ter wereld willen pinnen moeten het 'Wereldprofiel' inschakelen. Dan is ook de magneetstrip actief. De bank volgt de Rabobank, die het pinnen buiten Europa al eerder voor klanten standaard uitschakelde.

Eerder schakelde ABN AMRO al bij de meeste klanten de mogelijkheid uit om geld naar het buitenland over te maken. Klanten werden vorig jaar al over de maatregel ingelicht.

Reacties (5)
21-01-2013, 14:58 door Anoniem
Ik zit nog steeds vol smart op de invoering van Europese incasso te wachten. Sta je lekker pin/skim-combies te blokkeren, trekken de oost-europeanen miljoenen accounts vanuit hun luie stoel leeg zonder dat ze enige vorm van authenticatie nodig hebben om dat te kunnen doen!
21-01-2013, 14:59 door Anoniem
Goed idee !!
21-01-2013, 15:55 door DJ de DJ
Door Anoniem: Ik zit nog steeds vol smart op de invoering van Europese incasso te wachten. Sta je lekker pin/skim-combies te blokkeren, trekken de oost-europeanen miljoenen accounts vanuit hun luie stoel leeg zonder dat ze enige vorm van authenticatie nodig hebben om dat te kunnen doen!

Nee, gelukkig kan dat niet. Er is wel degelijk authenticatie. In de vorm van een mandaat (machtiging). Die machtiging heeft een 24-charakter ID die aan beide zijden bekend moet zijn en gecontroleerd wordt.
Het bijhouden van de mandaten is een big issue voor alle banken, zie http://www.europeanpaymentscouncil.eu/content.cfm?page=the_sepa_direct_debit_mandate
21-01-2013, 16:22 door Patio
Eens met DJ. Als Europese incasso mogelijk zou zijn is het eind zoek. Ik ben blij dat ik van de meeste Nederlandse "incassanten" ben verlost. Gelukkig kan geen enkele Italiaan (zelfs mijn vrouw niet) aan mijn Nederlandse rekening komen.

Als ik al in pakweg Turkije geld op zou willen nemen ben ik met één telefoontje klaar.
21-01-2013, 20:35 door FSF-Moses
Eigenlijk zou het standaard buiten Nederland geblokkeerd moeten worden. Als wij al weten dat het buiten Europa niet meer kan maar wel binnen Europa dan hebben die gasten dat snel genoeg aangepast.

Beter zou een standaard blokkering voor alles buiten Nederland zijn waarbij de klant zelf aangeeft in welke landen het wel zou moeten kunnen. Dat is wellicht iets omslachtiger maar toch een stuk beter dan gewoon geheel Europa vrij te geven.

Het wachten is gewoon op de eerste leegtrekactie die binnen Europa wordt uitgevoerd. En dan?

Ondanks dat ik in principe dit een goed plan (alles buiten Europa blokkeren) vind, is het bij lange na niet voldoende, helemaal niet meer nu het bekend is gemaakt...

Of spelen er ,met het alleen vrijgeven van Europa, soms nog andere belangen zoals de voorbereiding van de Europese Incasso. Of denk ik nu te veel door (ja, ik ben geen eurofiel en bekijk alles wat met de EU te maken heeft met argusogen)?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.