image

'Oracle gaat Java dumpen'

vrijdag 18 januari 2013, 16:46 door Redactie, 40 reacties

Vanwege de aanhoudende stroom beveiligingsproblemen en de schade die dit aan het imago van Oracle toebrengt, zal het bedrijf binnenkort de stekker uit Java trekken. Dat voorspelt Rob Enderle, president van onderzoeksbureau de Enderle Group. "Als dit een strategisch product was, zou Oracle door de zure appel heen bijten en de vereiste middelen erop zetten", stelt Enderle.

"Echter, Java heeft geen strategisch belang voor Oracle", aldus de analist. Mocht er binnenkort een groot beveiligingsincident plaatsvinden waarbij Java een rol speelt, dan kan dit grote gevolgen voor het bedrijf hebben, zowel wat betreft aansprakelijkheid als imagoschade.

Volgens Enderle kan een nieuwe Java-catastrofe ervoor zorgen dat Oracle uiteindelijk bezwijkt onder een 'berg van processen' die getroffen organisaties zullen aanspannen.

Afdanken
En zelfs als Oracle de rechtszaal weet te vermijden, zal de schade die Java aan het merk toebrengt van zo'n grote omvang zijn dat zelfs de overige producten hieronder zullen leiden. En dat is iets wat zowel de verkoopafdeling van Oracle als oprichter Larry Ellison niet kunnen negeren.

Enderle denkt dat de bestuurders van Oracle inmiddels aan het beraadslagen zijn hoe ze deze maand al op elegante wijze de stekker uit Java kunnen trekken. "Het zijn geen domme mensen", merkt de analist op.

Zodra Oracle Java heeft afgedankt denkt Enderle dat het een slecht onderhouden open source project zal worden, wat de beveiliging ook niet ten goede zal komen.

Reacties (40)
18-01-2013, 17:00 door Anoniem
Rob Enderle? Die naam ben ik vaker tegengekomen. In de tijd dat SCO claimde dat Linux-gebruikers hun licentiekosten verschuldigd waren verdedigde hij, ik meen als analist, het gelijk van SCO. Van wat hij toen allemaal beweerde is weinig tot niets gegrond gebleken. Als hij dit met dezelfde kennis van zaken en hetzelfde vermogen om situaties te doorgronden bekijkt: laat dan maar.
18-01-2013, 17:07 door Anoniem
Let op: Ze gaan er een zelfstandig (commercieel) bedrijf voor opzetten en daarna moet dat bedrijf zelf de boontjes doppen.
Muhahahaha.
18-01-2013, 17:13 door Anoniem
Ben benieuwd of eenzelfde logica en strategie voor de Flashtechnologie zou kunnen inhouden gezien de overeenkomsten op beveiligingsgebied en zelfstandigheid binnen het brede pakket van producten dat Adobe biedt.
In beide gevallen zou het misschien de weg definitief kunnen vrijmaken voor (door)ontwikkeling van mogelijk betere alternatieven.
18-01-2013, 17:24 door WhizzMan
Ik ga het weerbericht voor de hel scherp in de gaten houden. Als Sus-Scofra Avionics landingsrechten gaat aanvragen op Schiphol en er in de hel strenge vorst voorspeld wordt, gaat deze meneer ongetwijfeld gelijk krijgen, maar eerder zie ik het niet gebeuren.

Meneer Ellison heeft genoeg rare beslissingen genomen in het verleden. Er is nu geen enkele reden bij gekomen om Java te dumpen, vergeleken bij afgelopen jaren, dus ik zie hem niet zo snel van mening veranderen. Vergeet niet dat Java op de server over het algemeen niet kwetsbaar is voor de gaten die nu gevonden worden en het daar nog steeds veel gebruikt wordt. Dat deel is voor Oracle ontzettend interessant om er bij te houden en dat zal in de toekomst voorlopig niet veranderen.
18-01-2013, 17:28 door 0101
Volgens Enderle kan een nieuwe Java-catastrofe ervoor zorgen dat Oracle uiteindelijk bezwijkt onder een 'berg van processen' die getroffen organisaties zullen aanspannen.
Volgens mij staan er genoeg disclaimers in de Java-licentie.

Ik heb dus sterk het idee dat deze meneer uit z'n nek kletst.
18-01-2013, 17:32 door Anoniem
De java browser plugin zal op termijn wel verdwijnen, ik zie geen redenen om Java als taal op te offeren, en zoals WhizzMan ook al zegt, Java op de server is voor Oracle interessant. Sterker nog, het zit zo sterk verworven met producten van Oracle dat stoppen met Java voor Oracle een drama zou zijn.
18-01-2013, 17:38 door Anoniem
Oracle heeft al genoeg reputatieschade opgelopen, zo goed zijn hun producten ook weer niet. Het is meer de naam, net als bij Microsoft.
18-01-2013, 17:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-01-2013, 17:54 door Anoniem
Rob Enderle heeft een vrij lange historie van de plank misslaan; In de vroege Linux riep hij ook dingen over waarom Linux nergens toe zou leiden ...
Dus waarom mensen dan nog waarde hechten aan zijn analyses ?

Voor wat betreft strategisch belang, in de enterprise wereld is Java (java op de server) erg belangrijk, en ik kan me nauwelijks voorstellen dat Oracle daar zichtbaar van weg kan lopen.
18-01-2013, 18:21 door Anoniem
back to good old cobol
18-01-2013, 18:34 door Anoniem
Java Applets != Java
18-01-2013, 18:37 door Anoniem
Het beste Nieuws van 2013 in al die IT jaren !
18-01-2013, 18:43 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-01-2013, 19:09 door Anoniem
BP ging Oracle voor met dumpen van een bakkie Java

http://www.youtube.com/watch?v=2AAa0gd7ClM
18-01-2013, 19:49 door Anoniem
he he... Java was al lang zijn houdbaarheids-datum overschreden...
18-01-2013, 21:22 door Anoniem
Java heb ik altijd een rot product gevonden, interfaces die nergens op leken en niet werkten, en steeds de runtimes die niet up to date waren, zodat je steeds achter de feiten aan liep, en multi platform ok, maar als je dan met een andere client aankwam werkte het toch niet lekker.... Idee was goed, uitwerking minder... rip java, joehoe
18-01-2013, 21:26 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-01-2013, 21:36 door Anoniem
Deze meneer weet niet waar hij over kletst. De recente lekken betreffen de Java browser plugins, en daar heeft Oracle niet veel belang bij. Maar als je naar de Java Enterprise toepassingen kijkt speelt Java een strategische rol, kijk maar naar applicatieservers zoals ApacheTomcat en natuurlijk Oracle Weblogic, Oracle Servicebus, enz. Dat zijn moneymakers waar Oracle heus niet het fundament onder weg wil trekken.
18-01-2013, 22:30 door Anoniem
Zou best eens kunnen dat java dumpen oracle alleen nog maar meer schade gaat berokkenen. Het echte probleem is dat ze niet op tijd gezien hebben dat gaten in de vm negeren plus een patchcyclus van drie maanden(!) genoeg kwaad bloed zet onder een paar gatenvinders dat dit wel eens uit de hand kon lopen. En toen ging de beerput open.

Zeg maar eenzelfde soort fout als die IBM maakte met hun "deathstar" harde schijven ("nou, dan moet je ze ook niet meer dan acht uur per dag gebruiken, domme klant!" en meer van dat soort onzin) wat ze er uiteindelijk toe bracht de hele divisie maar aan hitachi te verkopen. Want vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Verschilletje hier is dat oracle nogal wat klanten heeft die java voor hun enterprise platformen gebruiken, ook als er geen oracle database achteraan hangt. Zeg maar de raison d'etre van de solaris/ultrasparc divisie, in het bijzonder de telco-spec tak. Dat kon wel eens nare dominoeffecten opleveren.

Wat lange termijn behoorlijk irritant gaat zijn omdat het ongeschikte maar goed gemarkete alternatieven in de kaart speelt.

Niet dat ik medelijden heb met oracle. Ze hebben er van het begin af aan met de pet naar gegooid. Zo dom.
18-01-2013, 23:07 door Anoniem
Niet dumpen, opensource er van maken of de BSD license er op.
18-01-2013, 23:33 door Eghie
Ik denk dat Oracle misschien nog wel drastische maatregelen zou kunnen nemen tegen de browser plugin. Maar tegen het volledige JAVA platform? Lijkt me niet zo snel.
19-01-2013, 00:40 door Marius
Gezien de continue gestaag dalende aantal gebruikers (tiobe.com) en de continue aanhoudende negatieve nieuws berichten zou daar wel wat in kunnen zitten. Maar als dat gaaat gebeuren dan gaat het gewoon naar open source terwijl Oracle er in naam min of meer aan verbonden blijft, dus of het vrijgeven aan de community nu zoveel uitmaakt.. Hoewel ik zelf niet echt een voorstander van (een overduidelijk lekke) java ben betwijfel ik of Oracle het zover laat komen
19-01-2013, 00:41 door Anoniem
Vergeet 1 ding niet als jij iets gebruikt of koopt en het doet/werkt niet goed wat ga je dan doen?
Nu zijn al een aantal overheden die dit problematisch vinden als deze inderdaad naar de rechter stappen kan het goed fout gaan voor Oracle.
19-01-2013, 10:04 door Anoniem
Ach,webpagina´s kunnen ook worden omgegooid,dat java niet meer nodig is.
Maar ja dan heb je met andere programmeertalen weer problemen,waarin lekken kunnen zitten dus blijf je nog steeds ver van huis.
Vanmorgen had ik bij Ubuntu teminste wel een goede update voor openjdk en iced-tea java.
Hopelijk hebben ze daar wel de lekken goed gedicht.
Open source is altijd veel sneller met lekken dichten dan commerciele softwarebedrijven.
Oracle is altijd zo laat met lekken dichten,daardoor stoten ze zich zelf tegen het zere been.
19-01-2013, 12:10 door WhizzMan
Door Marius: Gezien de continue gestaag dalende aantal gebruikers (tiobe.com) en de continue aanhoudende negatieve nieuws berichten zou daar wel wat in kunnen zitten. Maar als dat gaaat gebeuren dan gaat het gewoon naar open source terwijl Oracle er in naam min of meer aan verbonden blijft, dus of het vrijgeven aan de community nu zoveel uitmaakt.. Hoewel ik zelf niet echt een voorstander van (een overduidelijk lekke) java ben betwijfel ik of Oracle het zover laat komen

Java is al lang open source:

http://openjdk.java.net/

Dat is van Oracle zelf.
19-01-2013, 14:35 door KwukDuck
Zal het nog maar eens posten...
Het probleem is de java browser plugin, niet het java platform.
19-01-2013, 14:57 door yobi
Er komt dan wel weer veel werk aan voor het herschrijven van software.
19-01-2013, 18:31 door Skizmo
Door KwukDuck: Zal het nog maar eens posten...
Het probleem is de java browser plugin, niet het java platform.
rot toch op zeg.... Java is sinds dag 1 gruwelijk. Het is gewoon een bij elkaar geraapt zooitje van andere talen. Ze hebben overal de beste elementen van weggegooid, en wat ze overhielden hebben ze Java genoemd. Deze rotzooi had nooit geboren mogen worden,
19-01-2013, 19:38 door cjkos
Over welk imago van Oracle gaat het hier precies?
19-01-2013, 22:46 door Security Scene Team
Door Krakatau:
Door AnonymousSecurity: Ik ben geen analist maar ik weet wel dat Java ontzettend veel gebruikt wordt.

In mijn optiek zoveel dat Oracle gewoon haar schouders ophaalt als er kritiek op Java geleverd wordt.

Java is multiplatform vergeet dat niet en wordt zo ontzettend veel gebruikt en er zijn zo ontzettend veel libraries voor...

Strategisch? Volgens mij dusdanig strategisch dat ze zich niet eens meer druk maken en gewoon alles in haar eigen tempo en op in eigen luxe positie, patches maken...

Maar goed ik zal er vast naast zitten.

Denk dat je de spijker aardig op de kop slaat!

lol epic, spreekt voorzich, niet?

ontopic:

eindelijk eens een strategisch effectief besluit van oracle. Thumbs-up!!
19-01-2013, 22:51 door Anoniem
@Skizmo: dat is natuurlijk grote FUD; met de taal (syntax + semantiek) is an sich weinig mis mee, het is de (Windows) runtime die - al sinds dag 1 - zwaar zuigt.
20-01-2013, 00:00 door Anoniem
daar gaat het leuke spel minecraft dus
20-01-2013, 10:29 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-01-2013, 13:55 door Anoniem
Zelf werk ik in de java wereld en ik kan eerlijk zeggen dat er nu erg veel vraag is naar java mensen. Ik snap dat gezien al het gezeik rond security bij java de meeste van jullie java graag zouden zien verdwijnen. Ik kan met zeer grote zekerheid zeggen dat dat de komende 20 jaar nog niet gaat gebeuren. Java word op zo immens veel plaatsen gebruik en dat kan niet even vervangen worden. De praktijk heeft dit uitgewezen, immers is er nog steeds vraag naar cobal programmmeurs. Tevens heeft het platform unieke features die niet op andere platformen te vinden zijn en is daarom vaak de keus voor nieuwe projecten. Wist je bijvoorbeeld dat een object alloceren in java sneller is dan met malloc?

Java blijft dus nog wel ff hangen, wat Oracle ook besluit (en echt niet dat ze dat gaan dumpen, java levert bakken met geld op).
20-01-2013, 22:52 door Anoniem
Door Skizmo:
Door KwukDuck: Zal het nog maar eens posten...
Het probleem is de java browser plugin, niet het java platform.
rot toch op zeg.... Java is sinds dag 1 gruwelijk. Het is gewoon een bij elkaar geraapt zooitje van andere talen. Ze hebben overal de beste elementen van weggegooid, en wat ze overhielden hebben ze Java genoemd. Deze rotzooi had nooit geboren mogen worden,

Zozo, stoere praatjes hóór.

Dus als er ook dag&nacht in Adobe Flash Player lekken voorkomen, dan ga je vast ook zeggen ''rot toch op zeg.... Adobe Flash Player is sinds dag 1 gruwelijk.'' belachelijk.
Pas je manier even aan, en wees sociaal. & Blijf on-topic.
21-01-2013, 04:17 door Anoniem
Door Anoniem: daar gaat het leuke spel minecraft dus

denkt niet dat het een spel laat stoppen
als je hier mee de java plug-in updates bedoeld ?

Battlefield 3 speel ik regelmatig deze heeft om de maand of paar weken denk maand
en java plug-in update of patch

er zal echt wel iets anders gebeuren ,dat ze zelf met iets aan komen voor patch update

als je dit niet bedoelde ,dan heb ik dit te minste gezecht want vraag het ook wel allemaal af
wat plan B wordt als java echt iets doet van stekker er uit halen
21-01-2013, 10:32 door Mysterio
Door Anoniem: Zelf werk ik in de java wereld en ik kan eerlijk zeggen dat er nu erg veel vraag is naar java mensen. Ik snap dat gezien al het gezeik rond security bij java de meeste van jullie java graag zouden zien verdwijnen. Ik kan met zeer grote zekerheid zeggen dat dat de komende 20 jaar nog niet gaat gebeuren. Java word op zo immens veel plaatsen gebruik en dat kan niet even vervangen worden. De praktijk heeft dit uitgewezen, immers is er nog steeds vraag naar cobal programmmeurs. Tevens heeft het platform unieke features die niet op andere platformen te vinden zijn en is daarom vaak de keus voor nieuwe projecten. Wist je bijvoorbeeld dat een object alloceren in java sneller is dan met malloc?

Java blijft dus nog wel ff hangen, wat Oracle ook besluit (en echt niet dat ze dat gaan dumpen, java levert bakken met geld op).
Java is als de huizenprijzen. Decennia lang stegen die gestaag en als er iets veilig was dan was het wel investeren in een huis. Totdat de zeepbel barstte. Java (en zo) lijkt nu onmisbaar en alomtegenwoordig en als je baanzekerheid wil dan moet je Java onder de knie krijgen... Maar ik zie het inderdaad nog wel eens instorten. Vooral als er geen goed antwoord komt op de oneindige stroom aan opduikende lekken.

Overheden en bedrijven gaan nu al vragen stellen en dan is het wachten op een goed alternatief. Zolang dat uitblijft of van de markt wordt gedrukt blijft Java onaantastbaar, maar je ziet dat wanneer er behoefte ontstaat om echt te investeren in een alternatief het snel gedaan kan zijn met de huidige nummer 1.
21-01-2013, 22:21 door fjallalj__ni__
Door Anoniem:
Door Skizmo:
Door KwukDuck: Zal het nog maar eens posten...
Het probleem is de java browser plugin, niet het java platform.
rot toch op zeg.... Java is sinds dag 1 gruwelijk. Het is gewoon een bij elkaar geraapt zooitje van andere talen. Ze hebben overal de beste elementen van weggegooid, en wat ze overhielden hebben ze Java genoemd. Deze rotzooi had nooit geboren mogen worden,

Zozo, stoere praatjes hóór.

Dus als er ook dag&nacht in Adobe Flash Player lekken voorkomen, dan ga je vast ook zeggen ''rot toch op zeg.... Adobe Flash Player is sinds dag 1 gruwelijk.'' belachelijk.
Pas je manier even aan, en wees sociaal. & Blijf on-topic.
Wat hij zegt over Java is overigens ook gewoon waar over Flash Player. Dat is precies dezelfde rommel. Ik heb beiden dan ook niet op mijn systemen. Op geen enkel systeem heb ik een product van Oracle of Adobe staan.
22-01-2013, 09:16 door Anoniem
Alle (nieuwe) code onder de programma's van Oracle is in Java... dus een beetje vreemde bewering.
23-01-2013, 11:55 door Rasalom
Ik zou toch eerst voorstellen om de browser plugin's als aparte download aan te bieden.

Verder ben ik het met de mensen hierboven eens... Deze goede man heeft geen idee van de klok en de klepel.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.