image

Google versleutelt zoeken vanuit adresbalk

zondag 20 januari 2013, 13:12 door Redactie, 5 reacties

Google gaat de zoekopdrachten van Chrome-gebruikers standaard versleutelen, zodat die niet zijn af te luisteren. De maatregel wordt van kracht in Google Chrome 25, die zich nu nog in de bèta- en developmentkanalen bevindt. Het gaat hier om zoekopdrachten die gebruikers in de adresbalk invoeren, de zogeheten Omnibox. Deze zoekopdrachten werden alleen versleuteld als gebruikers bij Google waren ingelogd.

Nu worden ook de zoekopdrachten van niet ingelogde gebruikers versleuteld. Volgens de zoekgigant biedt het gebruik van SSL om de zoekopdrachten te versleutelen gebruikers met een veiligere zoekervaring.

"Het zorgt ervoor dat kwaadwillenden die het verkeer van mensen kunnen onderscheppen niet hun zoekopdrachten kunnen zien", zegt software-engineer Adam Langley op het Google-blog.

De Google zoekmachine zelf biedt sinds mei 2010 een versleutelde versie die via encrypted.google.com te vinden is. Daarnaast worden zoekopdrachten van bij Google ingelogde gebruikers die via de Google zoekmachine-website zoeken, automatisch sinds oktober 2011 versleuteld.

Reacties (5)
20-01-2013, 13:35 door Anoniem
Zodat kwaadwillenden niet zien wat je aan het kwaadaardigste bedrijf ter wereld vertelt. Wat een grap.
20-01-2013, 14:04 door Anoniem
Voor degenen die het niet beseffen: Google houdt exact bij wat je typt, per letter (zonder te vragen) in het zoekvak. Het is een soort keylogger. Kopieer je per ongeluk je wachtwoord, dan weet Google het ook meteen. Aangeven dat je iets wilt verzenden via de enter toets, dat vind Google niet nodig.
21-01-2013, 10:18 door Mysterio
Door Anoniem: Voor degenen die het niet beseffen: Google houdt exact bij wat je typt, per letter (zonder te vragen) in het zoekvak. Het is een soort keylogger. Kopieer je per ongeluk je wachtwoord, dan weet Google het ook meteen. Aangeven dat je iets wilt verzenden via de enter toets, dat vind Google niet nodig.
Waarom zou je dat niet beseffen? Volgens mij is Google er erg open over dat ze alles wat je naar Google stuurt (inclusief zoekopdrachten) bijhouden en eventueel verkopen. Gelukkig doen ze dat wel geanonimiseerd. Dus zou jij je wachtwoord per ongeluk zoeken dan weten ze inderdaad je zoekopdracht.
21-01-2013, 10:20 door Anoniem
@Annoniem 14:04: Niemand heeft gezegd dat je Google moet gebruiken. Als jij vindt dat ze slecht zijn gebruik je hun service toch niet?! Mocht je een Facebook / Hyves of Twitter gebruiker zijn, dan zal ik daar ook gelijk mee stoppen. Die houden namelijk ook alles bij;)

</Alluhoedje>
22-01-2013, 01:59 door Eric-Jan H te D
Een volgende fase is dat ook de geretourneerde links worden versleuteld en ook de adressen van de links op de gevonden pagina's. Hierna is het zoeken en de resultaten geheel onder controle van Google. Kortom het wordt dan meer en meer lastig om de originele URL's te gebruiken. En de stroom aan data richting Google groeit en groeit terwijl die naar mogelijke concurrenten opdroogt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.