image

Nederlandse belastingspam besmet Zwitserse internetters

woensdag 23 januari 2013, 10:13 door Redactie, 5 reacties

Zwitserse internetgebruikers zijn het doelwit van een Nederlandstalige spamcampagne geworden die computers met een variant van de beruchte Zeus banking Trojan probeert te infecteren. De e-mails hebben als onderwerp "Re: onjuist ingevulde NATXXXX belastingformulier" en vertellen in slecht Nederlands dat er fouten met het laatste ingevulde belastingformulier zijn gemaakt.

De e-mail zou van het van Zwitserse kanton Aargau afkomstig zijn en bevat een Zwitserse e-mail signature. "Wat vreemd is aan deze spamcampagne is het feit dat het het ministerie van Sociale Zaken van een Zwitsers kanton genaamd Aargua imiteert, maar de tekst in de e-mail is in het Nederlands geschreven. Het is misschien moeilijk te geloven, maar de meeste Zwitsers spreken helemaal geen Nederlands", zegt de Zwitserse beveiligingsonderzoeker Roman Huessy.

Botnet
De spamcampagne wordt door het Cutwail-botnet verstuurd, een bekend spambotnet. Naast Zwitserse e-mailadressen worden ook .net en .com adressen met de spam bestookt. Huessy vraagt zich af of de campagne specifiek op Zwitsers is gericht, maar stelt dat veel niet-Zwitsers het kanton van Aargau kennen.

De link in de e-mail wijst naar een kopie van de officiële Kantonsite van Aargau, maar probeert in werkelijkheid bezoekers via exploits voor verschillende beveiligingslekken in browsers en plug-ins te infecteren. Eenmaal besmet kunnen de aanvallers informatie van de computer en geld van online bankrekeningen stelen.

Reacties (5)
23-01-2013, 14:07 door jesper0438
Gezien de spelling vraag ik mij af hoe men hier in trapt?
23-01-2013, 14:15 door Anoniem
Door jesper0438: Gezien de spelling vraag ik mij af hoe men hier in trapt?

Veel Zwitsers hebben geen verstand van Nederlandse spelling. :)
23-01-2013, 16:23 door hx0r3z
Door jesper0438: Gezien de spelling vraag ik mij af hoe men hier in trapt?

Yup, ik ook.
23-01-2013, 16:59 door Ramon.C
Het is misschien moeilijk te geloven, maar de meeste Zwitsers spreken helemaal geen Nederlands", zegt de Zwitserse beveiligingsonderzoeker Roman Huessy.

Weer wat geleerd. -_-
24-01-2013, 10:36 door Anoniem
Misschien dat ze die paar rijke Nederlandse belasting vluchters wilden bereiken? Maar zelfs dan, het kanton is Duitstalig en de foute zinsconstructie duidt ook niet op een Duitstalige achtergrond wat het nog ongeloofwaardiger maakt. Daar trapt dus echt geen Nederlandse belasting vluchteling in.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.