image

Politie lanceert online vriendentest

woensdag 23 januari 2013, 10:20 door Redactie, 10 reacties

De politie heeft een online vriendentest gelanceerd waarmee jongeren voor de risico's van internet worden gewaarschuwd. In het spel krijgen jongeren enkele vriendschapsverzoeken te zien. Achter elk verzoek schuilt een 'nepvriend' met een verhaal over wat er mis kan gaan op het web. Achter die ‘vriend’ zit bijvoorbeeld een nepmodellenbureau, of een volwassene met verkeerde bedoelingen.

"Het spel – gebaseerd op waargebeurde feiten – maakt duidelijk dat je goed moet nadenken voor je iemand toevoegt aan jouw online netwerk(en)", aldus de politie. Jongeren zouden wel weten dat mensen zich op internet anders voor kunnen doen. "Toch houden ze daar niet altijd rekening mee. Een online test wijst ze op de risico’s van het web."

Schaamte
Uit gesprekken met jongeren zou blijken dat jongeren het lastig vinden om naar de politie te gaan met hun problemen op het web. "Vaak schamen ze zich en denken ze geen recht te hebben op hulp. Ook denken zij dat de politie hen niet serieus neemt en dus niets doet", aldus de politie.

"Met deze game laten we zien dat de politie begrijpt wat er online speelt. Ook laten we weten dat jongeren met hun vraag of probleem bij de politie terechtkunnen", zegt Solange Jacobsen, projectleider expertgroep Digikids.

Reacties (10)
23-01-2013, 10:40 door Anoniem
Sorry hoor maar hier trappen de kids niet in elk paatje geeft het zelfde verhaal. Dit is geld over de balk gooien.
23-01-2013, 11:04 door Security Scene Team
hoe kunnen wij jongeren bereiken... Eureka! Games Games en nog is Games.


ontopic, straks gaan ze nog alle IPs van jongeren loggen en zo hun online activiteiten in de gaten houden... Alles word opgeslagen tegenwoordig! weet niet exact waarom, maar heb toch mijn bedenkingen hierbij.
23-01-2013, 11:14 door Anoniem
Ook denken zij dat de politie hen niet serieus neemt en dus niets doet", aldus de politie.
Dit beperkt zich niet alleen tot jongeren. En tevens ook heel begrijpbaar als ik zie hoe een mishandeling van 2 vrienden van mij, met camerabeelden, getuigen, facebookprofielen en noem maar op, gewoon een halfjaar blijft slepen. Een keer een belletje, een keer gegevens niet kwijt. Een keer een melding dat er waarschijnlijk niets mee word gedaan. Ongelovelijk. Let wel 1 van deze jongens had zijn hele oogkas aan verbrijzeld en de ander had een kleine hersenbloeding opgelopen...
23-01-2013, 12:15 door Anoniem
Er zijn maar 4 karakter 'uitgewerkt'. Dat schiet niet echt op. Bovendien zou ik wel wat meer informatie en duidelijke tips verwachten.

Het probleem is serieus en de personen die zich voordoen als lieve mensen gebruiken geratineerde technieken. Prima dat de overheid een game inzet om de jongeren te bereiken, nu nog één waarbij de hersenen van de jongeren geprikkeld worden/
23-01-2013, 13:08 door Wim ten Brink
Acht plaatjes, vier dezelfde verhalen en geeneen die positief is. Of een pedofiel, een pooier, een pestkop of een pornofotograaf. Domme keuzes, eigenlijk. Vooral ook omdat ik een koppeling mis naar die fraudeurs die juist persoonsgegevens proberen te verzamelen en katvangers proberen te zoeken om geld mee wit te wassen en zo.

De bedoeling van een spel is dat je kunt winnen. Dit spel verlies je van alle kanten.
23-01-2013, 13:41 door Anoniem
Laat me raden, om mee te doen aan het spel moet je al je persoonlijke gegevens invoeren. Vervolgens wordt je opgeroepen om je DNA af te geven.
Dat noem ik nu een fout vriendschapsverzoek. ;-)
23-01-2013, 14:28 door Anoniem
Volgens mij kan je jongeren beter leren mensen die je in het echt niet kent ook gewoon niet te accepteren. Dan heb je ook geen gezeik met dit soort dingen. Dit spel slaat sowieso de plank mis, want je kan geen goede keuze maken, zoals Alex al zegt. Zorg dan in ieder geval voor dat zoiets erin zit.
23-01-2013, 16:45 door Whacko
Hmmz, je kunt dus niet de juiste kiezen? :P beetje onzin dus :P vond ik die malware test van Microsoft beter :)
23-01-2013, 17:11 door Anoniem
Oke, ik accepteer ze allemaal ni,... maar ik MOET kiezen.... zught... Vindt ze allemaal verdacht omdat ik geen 1 van ken.
Ik zou ze hooguit accepteren om puur mee te trollen als ik een nep profiel had.
23-01-2013, 17:30 door Security Scene Team
Door WorkshopAlex: Vooral ook omdat ik een koppeling mis naar die fraudeurs die juist persoonsgegevens proberen te verzamelen en katvangers proberen te zoeken om geld mee wit te wassen en zo.

ja het schiet zijn doel eigenlijk totaal mis, dat wat je noemt klopt wel. hier kunnen ze maar beter vroeg mee beginnen over die fraudeurs etc, want kinderen / jeugd hebben nou eenmaal de mooie mogelijkheid om dit soort dingen snel op te pikken. (je kunt ze vergelijken met sponzen) sneller dan de meeste volwassenen, en dan bedoel ik niet de Jong volwassenen natuurlijk. zij kunnen dit weer overbrengen op hun ouders en vriendjes.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.