image

Schadevergoeding voor scareware-slachtoffers

zondag 11 december 2011, 09:41 door Redactie, 1 reacties

De Amerikaanse Federal Trade Comission (FTC) gaat de komende weken honderdduizenden slachtoffers van scareware een deel van hun geld teruggeven. De internetgebruikers werden via advertenties, die beweerden dat hun computer besmet was, misleid tot het aanschaffen van nep-virusscanners. Het geld is afkomstig van enkele verdachten die in een grote scareware-zaak werden opgepakt. De aanbieders van programma's zoals Winfixer, Drive Cleaner en XP Antivirus sloten een overeenkomst met de FTC, om de meer dan zes miljoen euro die ze met de scareware verdienden terug te geven.

Getroffen consumenten zullen binnen zestig dagen een cheque met een bedrag van gemiddeld vijftien euro ontvangen. Veel minder dan de 35 tot 55 euro die de slachtoffers voor de nep-virusscanners betaalden. In totaal verwacht de FTC 320.000 cheques te versturen.

In december 2008 kwam de zaak aan het licht, nadat de FTC zich ging bemoeien met het beschermen van consumenten tegen online fraude. Hierbij werden onder andere Marc D'Souza en zijn vader Maurice D'Souza wegens het aanbieden van nep-virusscanners aangehouden. De criminelen opereerden onder verschillende bedrijfsnamen, zoals Innovative Marketing, ByteHosting Internet Services en LLC. Hierbij onderhielden zij ook kantoren in verschillende landen.

Reacties (1)
12-12-2011, 06:11 door quikfit
Beter iets dan niets.....dikke pluim voor de FTC ;-)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.