image

"Eerste Android-worm in 2012"

maandag 12 december 2011, 14:20 door Redactie, 0 reacties

Het wordt volgend jaar oppassen voor eigenaren van een Android-smartphone, want zowel wormen als gijzelvirussen liggen op de loer. Op dit moment zijn er nog geen wormen die zich snel onder Android-toestellen kunnen verspreiden, maar dat zal in 2012 veranderen, voorspelt beveiligingsbedrijf Fortinet. De toekomstige Android-worm gebruikt geen Bluetooth om telefoons te besmetten, maar zal "vergiftigde sms-berichten" gebruiken, die van een link zijn voorzien die naar de worm wijst.

Gijzelvirus
Een andere dreiging voor smartphone-gebruikers zal de opkomst van "gijzelvirussen" zijn. Ransomware, zoals deze vorm van malware wordt genoemd, bestaat al geruime tijd op het Windows-platform. De malware vergrendelt de computer en geeft de gebruiker alleen toegang als hij of zij een sms-bericht naar een duur telefoonnummer stuurt. Via een teruggestuurd bericht met een code, kan men de vergrendeling opheffen.

Het afgelopen jaar zijn er voor het Android-platform verschillende kwaadaardige apps waargenomen die root-rechten op een toestel wisten te krijgen. Hierdoor heeft de app meer controle en rechten, waardoor ook ransomware mogelijk wordt. Fortiguard voorspelt dat volgend jaar het eerste gijzelvirus voor mobiele telefoons zal worden gesignaleerd.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.