image

Trojaans paard op Android Marktplaats ontdekt

maandag 12 december 2011, 17:22 door Redactie, 4 reacties

Er is een Trojaans paard in tal van applicaties op de officiële Android Marktplaats ontdekt, die smartphones op dure sms-nummers abonneert. De ontwikkelaar genaamd "Lagostrod", bood gratis versies van allerlei populaire applicaties aan, zoals Need for Speed, Assassin's Creed en Angry Birds. De malware richtte zich op gebruikers in achttien landen en was voorzien van een gebruikersovereenkomst. Daarin staat dat de gebruiker op een sms-dienst wordt geabonneerd. Een sms-bericht kost Duitse gebruikers twee euro, terwijl Fransen 4,50 euro betalen.

Het account van de ontwikkelaar is inmiddels door Google offline gehaald, maar de apps zouden talloze keren gedownload zijn. Daarnaast is de ontwikkelaar onder een andere naam weer doorgegaan en dat account is nog altijd operationeel. Volgens Sean Sullivan van F-Secure is het goed mogelijk dat er nog veel meer accounts actief zijn. Zodra Google één account sluit, gaat de ontwikkelaar met een ander account verder.

Reacties (4)
12-12-2011, 19:33 door Anoniem
Lastig tegen te gaan zoiets. Als er telkens weer een nieuwe account aangemaakt wordt.

Denk dat ze snel een soort malware scanner moeten maken. Misschien is daar nog een slag te halen.

Volgens mij is alles java code. Geen idee of dat op de een of andere manier een beetje te decompilen valt. Mogelijk dat ze daarmee wat kunnen. Kwaadaardige code herkennen. Makkelijk zal het iig niet zijn.
12-12-2011, 22:48 door Anoniem
En wat kunnen we er tegen doen?
13-12-2011, 07:10 door Above
Hier heb je wat meer informatie en onderaan de desbetreffende landen.
http://www.f-secure.com/weblog/archives/00002280.html
13-12-2011, 11:58 door Anoniem
probleem is dat de markt open is voor closed source rommel en vol staat met dingen die ik spyware adware mallware zou noemen.
wil je een beetje meer goed gevoel, gebruik dan f-droid inplaats van de gewone market.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.