image

EU-waakhond blaft tegen afgifte passagiersdata

dinsdag 13 december 2011, 12:05 door Redactie, 5 reacties

De Europese databeschermingswaakhond (EDPS) Peter Hustinx, heeft hard uitgehaald naar het akkoord om passagiersgegevens met de Verenigde Staten te delen. Door het akkoord worden luchtvaartmaatschappijen verplicht om gegevens over passagiers naar het Amerikaanse ministerie van Homeland Security te sturen. Het voorstel dat in 2007 werd afgesloten is inmiddels verlopen, waardoor er nu een nieuw akkoord op tafel ligt. In het nieuwe voorstel wordt de privacy volgens Hustinx beter beschermd, toch maakt hij zich nog over verschillende punten zorgen.

Zo willen de Amerikaanse autoriteiten alle gegevens vijftien jaar lang bewaren, terwijl Hustinx vindt dat de gegevens na analyse verwijderd moeten worden of na een periode van maximaal zes maanden. Daarnaast is het doel van de uitwisseling te breed. "Het uitwisselen van gegevens moet alleen gebeuren om terrorisme te bestrijden of een duidelijk opgestelde lijst van ernstige transnationale misdrijven."

Goedkeuring
Verder vragen de Amerikanen om teveel gegevens. Hustinx vindt dat gevoelige data dan ook moet worden buitengesloten. Ook moeten de Amerikaanse autoriteiten niet zelf direct bij de gegevens kunnen, maar moet de EU die versturen. Daarnaast mag het ministerie van Homeland Security de gegevens niet met andere autoriteiten delen, tenzij de bescherming gewaarborgd is.

"Elke legitieme overeenkomst voor het op massale schaal uitwisselen van privégegevens naar derde landen, moet aan strenge voorwaarden voldoen. Helaas is er aan veel zorgen van de EDPS en andere databeschermingsautoriteiten niet tegemoet gekomen. Hetzelfde geldt voor de voorwaarden die het Europese Parlement stelt." Als het parlement geen goedkeuring aan het nieuwe akkoord geeft, moet er opnieuw onderhandeld worden.

Reacties (5)
13-12-2011, 12:42 door spatieman
tenzij de bescherming gewaarborgd is.
MY ASS !!!
13-12-2011, 13:58 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
13-12-2011, 17:17 door Night
De meerderheid van de mensen vind privacy onbelangrijk. Het geeft mensen blijkbaar niet het gevoel dat ze in hun nakie staan ten overstaan van heel de wereld als hun gegevens op straat liggen.

Stel dat een Europese overheid met het volgende akkoord zou komen: als je naar Amerika gaat worden je naaktfoto's naar Amerikaanse ambtenaren gestuurd die er echt niets ongeoorloofds mee zullen doen, alleen 15 jaar bewaren. Dat zou protest uitlokken en geen enkele politicus zou daarmee akkoord gaan i.v.m. het verlies aan electoraat.
13-12-2011, 17:27 door Anoniem
Een vraag waar ik tot nu toe geen antwoord op gezien heb: is het beperkt tot passagiersgegevens van vluchten van/naar de VS? Of gaat het om alle (internationale) vluchten?
13-12-2011, 23:44 door Anoniem
Door Night: De meerderheid van de mensen vind privacy onbelangrijk. Het geeft mensen blijkbaar niet het gevoel dat ze in hun nakie staan ten overstaan van heel de wereld als hun gegevens op straat liggen.

Stel dat een Europese overheid met het volgende akkoord zou komen: als je naar Amerika gaat worden je naaktfoto's naar Amerikaanse ambtenaren gestuurd die er echt niets ongeoorloofds mee zullen doen, alleen 15 jaar bewaren. Dat zou protest uitlokken en geen enkele politicus zou daarmee akkoord gaan i.v.m. het verlies aan electoraat.



Wie weet hebben dan sommige mensen toch nog kans op een relatie?! :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.