image

Politie pakt computerdief via tracking-software

maandag 19 december 2011, 10:18 door Redactie, 8 reacties

De politie heeft een 31-jarige inwoner van het Friese Dongjum aangehouden op verdenking van inbraak of heling. De man zou eind november een computer hebben gestolen, waarop tracking-software geïnstalleerd was. Daardoor kon de eigenaar van de machine bij een eventuele diefstal zijn computer lokaliseren. Het programma gaf aan dat de gestolen computer op een adres in Dongjum zou staan.

Reden voor de politie om de woning te doorzoeken. Daarbij werden naast de computer ook andere, vermoedelijk gestolen, goederen aangetroffen.De politie adviseert burgers dan ook om tracking-software op hun computer, laptop, smartphone of tablet-pc te installeren. Daardoor wordt het eenvoudiger om de apparatuur in het geval van diefstal te traceren.

Het afgelopen jaar werden bij inbraken honderden laptops gestolen. Vorig jaar werden twee Almeerse mannen door middel van track en trace software gearresteerd.

Reacties (8)
19-12-2011, 10:52 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-12-2011, 11:01 door Anoniem
Dus de politie wil graag kunnen tracken waar mijn machine is. Nou, ik dacht het niet.

Buiten dat: als je wat jat, dan is het eerste wat je doet toch het OS of windows opnieuw installeren? Of ben ik nou gek?
19-12-2011, 11:50 door Anoniem
Gewoon even kijken wat Prey doet. Je kan zelf aangeven of een device vermist is. Als dat aan staat worden er vanaf de machine rapporten verstuurd met veel informatie: waar is de device, screenshots van de desktop, userdata, foto via de webcam, enzovoorts. Dit is informatie die alleen voor jou (de accountbeheerder) beschikbaar is. Als jij dat beschikbaar wil stellen aan de politie is dat jouw keuze.

Ik heb op mijn devices Prey aan staan.
19-12-2011, 13:07 door Anoniem
"Dus de politie wil graag kunnen tracken waar mijn machine is. Nou, ik dacht het niet."

Zucht. De politie wil dat je -zelf- trackt waar je machine is. Indien deze wordt gestolen kan je -zelf- bepalen of je aangifte doet, en de informatie wilt delen met de politie. Of jij al dan niet wilt weten waar je laptop of andere eigendommen zijn, indien deze gestolen worden, is natuurlijk geheel aan jezelf.

"Buiten dat: als je wat jat, dan is het eerste wat je doet toch het OS of windows opnieuw installeren? Of ben ik nou gek?"

Vaak kijken dieven eerst wat er op de laptop staat. Als ze een keertje opstarten voordat ze (eventueel) de laptop formatteren, dan heb je de benodigde informatie al, en daarnaast weet je niet of ze het systeem al dan niet formatteren. Indien je geen trace software hebt, dan is de kans dat je je laptop terug vindt iig een stuk kleiner, dus wat dat betreft kan het geen kwaad. Daarnaast zit sommige Track & Trace software in de BIOS als ik het goed heb; dat verwijder je dus niet d.m.v. het formatteren van een harddisk.
19-12-2011, 14:28 door Mysterio
Door Anoniem: Dus de politie wil graag kunnen tracken waar mijn machine is. Nou, ik dacht het niet.

Buiten dat: als je wat jat, dan is het eerste wat je doet toch het OS of windows opnieuw installeren? Of ben ik nou gek?
Niet iedereen leert blijkbaar logisch nadenken.

Natuurlijk wil de politie jouw gestolen laptopje kunnen traceren, want jij wilt je laptop terug. Maak het de politie en jezelf makkelijker door bijvoorbeeld Prey te installeren.

De gemiddelde laptop diefstal is een gelegenheidsdiefstal. De boef in kwestie wil zo snel mogelijk geld voor het apparaat en dus zal er geen moeite worden ondernomen om Windows opnieuw te installeren (gedoe met drivers etc...) maar zal hij snel checken of het werkt en dan een koper zoeken.

De koper zal meer energie steken in het werkend krijgen van de laptop. Goede kans dat al die tijd jouw laptopje fijn data staat te spuwen over het internet en hopelijk voldoende om de politie te voorzien van een locatie. Maak het daarom zo moeilijk mogelijk om snel de laptop opnieuw in te richten.
19-12-2011, 15:02 door spatieman
handig, dan kan de pet ook mee kijken..
19-12-2011, 21:21 door SLight
Een slimme dief formatteert de HDD gelijk...
20-12-2011, 09:23 door Mysterio
Door SLight: Een slimme dief formatteert de HDD gelijk...
Een slimme dief jat geen laptops. Die dingen zijn niet te verkopen... Smartphones daarentegen zijn geld waard.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.