Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

externe harde schijf laten maken

01-02-2013, 11:12 door Anoniem, 38 reacties
Hi Hi,

Ik heb een vraagje. Mijn externe harde schijf is helaas overleden. Nou heb ik hem door een bekende laten onderzoeken en die zegd dat de spinmoter het niet meer doet. Omdat er best nog veel bestanden opstaan die ik er af wil hebben. Wil ik dit er graag af laten halen. Ik heb nu al een tijdje rond gevraagd en gekeken maar het is ontzettend duur om dit te laten doen.

Hebben jullie misschien tips. Bij wie en door wie ik dit het beste kan laten doen?
Reacties (38)
01-02-2013, 13:30 door Anoniem
Een schijf repareren moet in een (stofvrije/steriel) lab gebeuren , dit is niet iets wat de gemiddelde IT-er kan.

Dit is dus óf een dure grap óf een les om backups te maken.
02-02-2013, 17:36 door slartibartfast
Als de spindle motor niet draait dan is vermoedelijk de electronica defect en niet de motor. Die motoren gaan i.h.a. niet stuk.

Het enige wat je dan buiten die clean room kunt proberen - met slechts een kleine kans - is van exact dezelfde schijf (martkplaats/ebay?) de electronica overzetten op de jouwe. En dan je vingers kruisen, schietgebedjes doen, drie keer rond de kerk hollen, je schoonmoeder een bos bloemen geven, een oud dametje de weg overhelpen, de afwas doen en dan de schijf starten. Heel misschien werkt het dan.

De reden dat dit vaak niet werkt is omdat in flash memory op de electronica printplaat en op de schijf informatie opgeslagen is die voor de goede werking noodzakelijk is (informatie over uitgelockte slechte sectoren bijvoorbeeld). En die informatie klopt dan niet.

Maar het is te proberen. Werkt het niet dan rest alleen een specialist die reserve motoren e.d. heeft met een clean room. En dat kost al gauw duizenden euro's.

Wijze les: maak minimaal twee backups van data die je lief is. Alle schijven gaan nl. een keer stuk. 100% zeker. Dus zonder backups is de kans dat je data kwijtraakt 100%.
02-02-2013, 21:22 door quikfit
Je zou de schijf nog kunnen uitbouwen(uit de behuizing)en hem in een docking station zetten van een €urootje of wat.....

http://www.mediamarkt.nl/mediapedia/servlet/MPListArticles?ntagName=Docking%20station&path=

Nooit geschoten is altijd mis.....of duur...
02-02-2013, 21:44 door john west
Als ik het goed begrepen heb draait de motor niet,als je het aanraakt voel je niets ?

Ik heb dit ook een keer bij de hand gehad met een Lacie externe harddisk.
Ik kreeg het niet meer op gang,de HDD uit zijn behuizing gehaald,en in een sharkoon docking station gezet.
Er stond belangrijke data op,en opsturen naar een bedrijf,zag ik niet zitten ,wegens de kosten.
Printplaat vervangen met een identiek exemplaar,geen resultaat.
Uit eindelijk heb ik geweld toegepast,een harde tik op het motor gedeelte,daarna nog een paar keer.
Met de hamer en stuk hard hout tegen de HDD
Toen weer geprobeerd en wonder boven wonder hij deed het weer.
Waarschijnlijk was de spindle vast gelopen.
Alles over gekopieerd naar een andere harde schijf .
Daarna deed die HDD het nog wel,maar gebruiken vond ik te riskant.
02-02-2013, 23:06 door Anoniem
Disk al gewoon aan de pc gehangen?
Die externe HD interfacejes zen voedingkjes zijn niet echt solide
03-02-2013, 07:51 door Anoniem
Welk type harddisk, hoe oud , garantie ?
Misschien fabricagefout en kostenloze daterecovery van fabrikant, zoals
tijd terug bij seagate.
03-02-2013, 12:49 door Anoniem
John West, (Bijna) Alles is op te lossen met een ferme tik. :D
03-02-2013, 14:42 door Vicktor
Wat ook wel eens wil helpen is de disk uit te bouwen, goed inpakken in plastic en een nachtje in het vriesvak van je koelkast leggen. Wel zo inpakken dat je het makkelijk los kan maken. De volgende dag snel uitpakken, aansluiten en kijken of je wat kan redden.
03-02-2013, 19:00 door Anoniem
wat vicktor zegt niet doen dan krijg je condens op je platters ( binnenkant ) en dan werkt je hardeschijf hellemaal niet meer
03-02-2013, 19:06 door Erik van Straten
Door slartibartfast: Als de spindle motor niet draait dan is vermoedelijk de electronica defect en niet de motor. Die motoren gaan i.h.a. niet stuk.
Dit is ook mijn ervaring. Maar ik heb ook redelijk goede ervaringen met het overzetten van de printplaat vanaf een andere, zoveel mogelijk identieke, harddisk.

Weet je zeker dat de motor niet draait, ook als iet als je er alleen een voedingsstekker uit een andere PC op aansluit?

Kun je merk, type, firmwareversie en de grootte van de HDD (bij voorkeur in LBA blocks) vermelden? Beter: maak duidelijke foto's van de voor en achterzijde van de HDD en upload die naar een gratis fotosite.

PS#1 wat je in elk geval NIET moet doen is zelf de drive openschroeven, de kans dat je er dan ooit nog wat afkrijgt daalt dan enorm snel.

PS#2 in het vriesvak leggen (kort en in goed afgesloten plastic zak, bij voorkeur leeggepompt met een VacuVin om condens zoveel mogelijk te voorkomen) wil, vooral bij oudere harddisks, nog wel eens helpen bij bad blocks. Het gaat je niet helpen als de motor niet draait - die gaat door zo'n koelkastbehandeling echt niet ineens draaien.
03-02-2013, 22:03 door Anoniem
Dit is de harde schijf die ik heb . http://www.lacie.com/nl/products/product.htm?id=10517

Mijn computer liep vast toen de harde schijf erin zat daarna deed die niks meer. een kennis van een vriend van mijn heeft hem toen onderzocht en die vertelde dat de moter het niet meer deed. Je voelt als je hem aansluit dat er stroom door heen loopt.lichtje brand ook alleen voel je hem niet meer werken.

Ik was net bezig mijn computer op te ruimen en had daarom alles op de harde schijf gezet om ze daarna weer terug te kunnen zetten. en een back up op de externe te laten staan.

Maar als ik het zo lees ben ik bang dat ik toch echt alles kwijt ben.
03-02-2013, 23:45 door Anoniem
Heb uit ervaring dit ook mee gemaakt. Je kan proberen er een tik met een houten hamer op te geven. Met een beetje mazzel kan die het weer even doen om je data veilig te stellen...
04-02-2013, 08:02 door Anoniem
een oude harddisk wist ik wel eens op te starten met een paar tikken.
het was net of de leeskoppen/naaldjes vast zaten.
leg 'm maar te hard op tafel. kan zomaar weer op gang komen .
piet
04-02-2013, 12:22 door Spiff has left the building
Door Anoniem, gisteren, zo.3-2, 22:03 uur: [...]
Een kennis van een vriend van me heeft hem onderzocht en die vertelde dat de motor het niet meer deed.
Je voelt als je hem aansluit dat er stroom doorheen loopt.
Lichtje brand ook alleen voel je hem niet meer werken.
Je voelt dat er stroom doorheen loopt?
Ik denk dat je dan wellicht de trilling voelt van de draaiende spin-motor en de platters. (De stroom voel je uiteraard niet.)
Je vriend zal dan wellicht bedoeld hebben dat de actuator(motor) niet meer werkt, het ándere bewegende onderdeel van een HDD.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hard_disk_drive

Ik heb geen idee of er nog hoop is bij een defecte actuator, of die wanneer die vastzit in de rust-positie misschien nog los kan komen, of dat bij een defecte actuator kapot kapot is.


Ik was net bezig mijn computer op te ruimen en had daarom alles op de harde schijf gezet om ze daarna weer terug te kunnen zetten en een back up op de externe te laten staan. Maar als ik het zo lees ben ik bang dat ik toch echt alles kwijt ben.
Dat is waarom het advies is om altijd backups op twee of meer backup-media te hebben, niet te vertrouwen op één backup-drager.

Had je van de HDD(s) van je computer alles al verwijderd, en die reeds geformatteerd?
Als het een Vista, Win7, of Win8 systeem is, dan is met formatteren alles overschreven en zie ik geen mogelijkheid wat terug te halen.
Heb je de HDD(s) van je computer overschreven/gewist/gewiped met een tool zoals DBAN, of met de mogelijkheid daartoe in een programma zoals CCleaner of Eraser, of door middel van een Cipher-opdracht, dan zie ik evenmin een mogelijkheid bestanden terug te halen.
Zou je in plaats van formatteren echter snel-formatteren gebruikt hebben, of betrof het een XP-systeem dat je hebt geformatteerd, dan kan iemand je misschien uitleggen hoe je dan mogelijk nog bestanden kunt terughalen.


[wijzigingen: aanvulling betr. actuator + aanvulling betr. overschrijven/wipen]
04-02-2013, 12:37 door Anoniem
"Een kennis van een vriend van me heeft hem onderzocht en die vertelde dat de motor het niet meer deed. Hebben jullie misschien tips. Bij wie en door wie ik dit het beste kan laten doen?"

Heb je er 10.000+ euro voor over om dit in een data recovery lab te laten doen ? Zonee - forget it.
04-02-2013, 15:05 door Anoniem
10.000+ Euro is overdreven. Ik heb in het verleden meerdere recoveries (defecte controllers, motortjes, etc) laten uitvoeren en ben nooit meer dan 2500 euro kwijt geweest. Dat was dan ook het meest extreme geval. Vaak doet zo'n bedrijf eerst vrijblijvend een analyse, welke vaak ook nog gratis is. Daarna dan krijg je een prijsopgave. Ik liet dit meestal door Ontrack doen, prima service! Maar er zijn ook verschillende bedrijfjes in Nederland die dit een stuk goedkoper kunnen uitvoeren. Misschien dat andere mensen op dit forum daar ervaring mee hebben.. ?
04-02-2013, 19:07 door Erik van Straten - Bijgewerkt: 05-10-2014, 13:37
Door Anoniem: Dit is de harde schijf die ik heb http://www.lacie.com/nl/products/product.htm?id=10517
Ah, een externe 3.5" harddisk dus met een externe voeding. Er is een kansje dat de voeding kapot is en niet de harddisk.

Wat ik overigens bedoelde is gegevens van de harddisk zelf, niet van de Lacie doos eromheen. Clubs als Lacie laten hun spullen vaak in oost Azie assembleren met producten die op dat moment goedkoop en voorradig zijn. Welk mer en type HDD er in zit kan van dag tot dag verschillen.

Mijn computer liep vast toen de harde schijf erin zat daarna deed die niks meer.
Windows kan zeer slecht tegen harde schijven die niet meer reageren, dat Windows vast loopt (of lijkt te lopen) in zo'n geval is normaal. Meestal zul je in de Systeem evenlogs een reeks foutmeldingen vinden omstreeks het tijdstip (maar daar heb je niet zoveel aan, ze vertellen je zelden wat de oorzaak is).

Maar als ik het zo lees ben ik bang dat ik toch echt alles kwijt ben.
Nb eigenlijk is dit forum niet bedoeld voor defecte harddisks, maar voor security issues (en dat is dit niet).

Door Anoniem: 10.000+ Euro is overdreven. Ik heb in het verleden meerdere recoveries (defecte controllers, motortjes, etc) laten uitvoeren en ben nooit meer dan 2500 euro kwijt geweest. Dat was dan ook het meest extreme geval. Vaak doet zo'n bedrijf eerst vrijblijvend een analyse, welke vaak ook nog gratis is. Daarna dan krijg je een prijsopgave. Ik liet dit meestal door Ontrack doen, prima service! Maar er zijn ook verschillende bedrijfjes in Nederland die dit een stuk goedkoper kunnen uitvoeren. Misschien dat andere mensen op dit forum daar ervaring mee hebben.. ?
IDD zijn er verschillende bedrijven in NL (en daarbuiten) die dit voor je kunnen doen, en prijzen kunnen behoorlijk uiteen lopen.

Als de HDD zelf open moet (bijv. omdat 1 van de koppen beschadigd is) dan kan het op vooraad hebben van tools en/of onderdelen voor die specifieke drive al van invloed zijn op de prijs (en op de doorlooptijd). Gaat het om een drive met "slechte reputatie" dan is de kans aanzienlijk dat de grote jongens (zoals Kroll Ontrack) daar een hapklare oplossing voor hebben en de kosten meevallen. Zodra een gespcialiseerde medewerker (vooral bij werkzaamheden in een clean room) er veel tijd aan kwijt is ben je al gauw bakken geld kwijt.

Mijn tips bij een "defecte harddisk" met daarop onmisbare bestanden zonder backups.

In het algemeen geldt dat hoe minder er met de "defecte" HDD gedaan wordt, hoe groter de kans is dat bestanden daarop door een professionele organisatie kunnen worden gered. Echt alles wat je doet kan averrechts werken, en in veel gevallen zal dat ook gebeuren. Het is stom om zo'n schijf op een Windows PC aan te sluiten, omdat Windows al snel naar de drive zal schrijven - en dat wil je zeker niet. "Rescue tools" die onder Windows draaien zijn wat mij betreft snake oil (Haarlemmerolie): ze doen vaak meer kwaad dan goed. Dit geldt zeker als de HDD fysieke schade heeft opgelopen (waterschade, val van grote hoogte, roet, extreme termperaturen door brand). Slaan met een hamer en in de vriezer gooien helpen niet (integendeeel) bij een beschadigd filesysteem - dat soms ook de oorzaak van veel ellende kan zijn.

Bij ontoegankelijke data op een gegevensdrager waar geen backup van bestaat kun je 3 categoriën onderscheiden:
(1) De data is zo belangrijk dat de eigenaar duizenden Euro's over heeft voor redding;
(2) De data is onmisbaar maar de eigenaar heeft er niet meer voor (over) dan de prijs van een nieuwe HDD;
(3) Alles tussen (1) en (2).

Aangezien je die nieuwe HDD sowieso nodig hebt om eventueel "geredde" data ergens te kunnen laten, is dat wel het minimum bedrag dat je kwijt bent. In de praktijk zullen de meeste gevallen in categorie 2 belanden.

Als eerste is het dan zaak, om met zo min mogelijk impact op de HDD, vast te stellen wat er aan de hand is. Als dit zonder die HDD kan, super. Check Windows logfiles vanaf wanneer er aan harddisks gerelateerde foutmeldingen in staan. Als de gebruiker, vóór het definitief "kapotgaan" al regelmatig last had van "hangers" of "vertragingen" kan dit een aanwijzing zijn dat een HDD bad blocks aan het ontwikkelen was (genoemde symptomen treden helaas ook door allerlei andere oorzaken op).

Inspecteer de printplaat onder de harddisk grondig. Ik heb ooit een Maxtor 80GB "gerepareerd" door een printplaat te wisselen nadat ik had gezien dat een relatief dikke diode daarop veel te heet geworden was (kleurafwijkingen op elektronicacomponenten constateren is soms wel een ervaringskwestie).

Moet de HDD toch "aan", bereid dat dan voor, houd de "aan-tijd" zo kort mogelijk, en verzamel dan zoveel mogelijk gegevens.

Om te beginnen zou ik de HDD op een losse voeding aansluiten, zoals bijv. bij http://www.conrad.nl/ce/nl/product/976534/Conrad-USB-30-IDESATA-converter-kabel geleverd wordt (zelf heb ik recentelijk een Logilink AU009 bij reichelt.nl gekocht om m'n oude USB2 setje te vervangen: die is goedkoper dan Conrad echter bij Reichelt betaal je boven €25 ook verzendkosten - en genoemd product is momenteel uitverkocht). Voor zover ik zie staat hier: http://www.informatique.nl/?M=ART&G=055 nog geen USB3 spul, wel USB2 (voor de voeding maakt dat niet uit).

Heb je niet zo'n voeding, dan kun je de HDD los naast een geopende PC op een verhoging leggen, en op alleen de voedingsspanning aansluiten (persoonlijk zou ik niet met notebooks gaan klooien). Ontkoppel de in de PC gemonteerde harddisks zodat je de PC op elk moment kunt uitzetten zonder een besturingssysteem in paniek te brengen. Zorg dat het omgevingsgeluid minimaal is, leg je oor op de HDD en zet de PC aan, of zet de eerdergenoemde externe voeding aan.

Spint de disk op? Hoor je de bekende "zoek" geluiden tijdens initialisatie? Als de drive niet gaat draaien, er relatief hard gerikketik klinkt, of als het zoeken steeds herhaald wordt, heb je een serieus probleem dat je meestal niet zelf zult kunnen oplossen. Zet de PC/voeding dan zo snel mogelijk weer uit.

Als de "platters" (de schijven in de HDD = Hard Disk Drive) niet gaan draaien terwijl de HDD op een betrouwbare voeding is aangesloten, dan kan het de moeite lonen op zoek te gaan naar een identieke HDD en de printplaten te wisselen. Of dit nog goed gaat met TB-grootte HDD's weet ik niet, en of dit werkt zou ook best merk/type afhankelijk kunnen zijn. Lukt het niet om een identieke printplaat te vinden (let ook op "Rev" nummers die daarop geprint staan), of heeft het omwisselen geen resultaat opgeleverd, dan zit er niks andes op dan de HDD aan een Data Rescue Service aan te bieden. Aan de andere kant hoeft dit niet erg te zijn, integendeel: het feit dat de platters niet meer draaien betekent hoogstwaarschijnlijk dat alle data erop nog intact is! Zoek een no-cure-no-pay bedrijf en laat in elk geval eerst een prijsopgave doen.

Als de harddisk "normaal klinkt" en blijft klinken is er meer hoop.

Ik zou de HDD dan op een PC (zonder andere harddisks) aansluiten - zowel voeding als datakabel, en DOS booten vanaf een USB stick. Echter voordat het zover is moet je door de BIOS heen. Zorg dat je scherm vooraf is "opgewarmd" d.w.z. beeld geeft zodra de eerste BIOS meldingen verschijnen (ik heb zelf in m'n knutselhok een mooie HP 24" staan maar die start langzamer op dan menige beeldbuis).

Belangrijk is om vast te stellen of de HDD door de BIOS herkend wordt, en zo ja, met welke gegevens. Sommige defecte harddisks geven wel gegevens af maar die slaan nergens op. De reden hiervoor is dat er op de printplaat onder de HDD feitelijk ook een computer zit die een "besturingssysteem" (firmware) nodig heeft. Als gebruiker merk je daar normaal gesproken helemaak niks van. Punt is dat bij moderne harddisks er een stukje opstartcode in flashgeheugen op de print aanwezig is, maar de rest van de firmware vanaf de schijf geladen wordt direct naar het aansluiten van de voedingsspanning. Tevens zal de firmware dan tabellen inlezen met bijv. verstopte bad blocks en gereserveerde vervanggebieden. Als het de opstartcode van de firmware niet lukt om de feitelijke firmware en tabellen vanaf de schijf te lezen, zal de schijf niet door de BIOS herkend worden, of de schijf zal de BIOS onzin voorspiegelen. Nb. genoemde firmware en tabellen staan in sectoren op de HDD die met normale middelen ontoegankelijk zijn vanuit een PC.

Dus, wordt de HDD niet of verkeerd herkend door de BIOS, dan lukt het kennelijk niet om de firmware vanaf schijf te lezen. Dit is helaas een relatief veel voorkomend probleem. Je kunt hier zelf NIETS aan doen, je zult ermee naar een data rescue bedrijf moeten. Nb hoe langer je de drive aangesloten houdt, hoe groter de schade kan worden. Als de schade namelijk ontstaan is door een "head crash", d.w.z. een kop heeft een schijf geraakt, zullen er vaak kleine metaal (-oxide) deeltjes in de schijf gaan rondzwerven die weer tussen koppen en schijven terecht kunnen komen - met steeds grotere schade als gevolg. Afblijven dus in zo'n situatie!

Wordt de schijf gewoon herkend door de BIOS, dan is er veel meer hoop: pas dan beginnen de omstandigheden te ontstaan waarin je zelf wat kunt doen. Ik zou dan DOS booten en 1 van m'n zelfgeschreven tools draaien, namelijk waarmee ik de HDD zo snel als mogelijk een oppervlakte scan laat doen (middels een ATA commando "lees N sectors intern, ik hoef de inhoud niet, maar vertel me wel even of het gelukt is"). Daarbij wordt er dus maar weinig informatie uitgewisseld tussen de PC en de HDD, en worden eventuele bad blocks snel gevonden.

In plaats van mijn eigen universele tooltje (dat ik niet weggeef) kun je het beste op de site van de fabrikant software downloaden die ditzelfde doet. Alle fabrikanten bieden dergelijke software aan.

Het voert tever om uit te leggen hoe je vervolgens problemen aanpakt. Kern van de zaak is dat je, als je de drive ooit nog ter redding aan wilt bieden aan een professioneel bedrijf, er zo min mogelijk aan gepield moet (laten) hebben. De meeste bedrijven rekenen trouwens toeslagen als ze merken dat dit is gebeurd.

Als je de drive hebt opengeschroefd (en er, onvermijdelijk, stof in terecht is gekomen en wellicht kop-armen zijn verbogen en/of vingerafdrukken op de platters te vinden zijn), neem dan maar een extra zak geld + een paar dozen taart mee en zet ezelsoren op je kop voor je aanbelt.
04-02-2013, 19:49 door Erik van Straten
Aanvulling: ik zie net dat bij het Logilink AU009 setje (SATA only) geen "Molex" geel-zwart-zwart-rood 12V/5V naar SATA voedingskabeltje zit. Nu kun je natuurlijk de USB kabel naar de PC gewoon niet aansluiten, maar er zit natuurlijk wel iets in dat USB naar SATA kastje dat de HDD probeert te herkennen.

Het is dus verstandig om altijd zo'n Molex naar SATA voedingskabeltje op voorraad te hebben, bijv. deze http://www.conrad.nl/ce/nl/product/976534/Conrad-USB-30-IDESATA-converter-kabel of http://www.informatique.nl/511095/serial-ata-power-adapter.html. PS ik heb nergens aandelen (hooguit via m'n pensioenverzekering, onderdeel van SNS Reaal - joepie).

Als de lezers het willen kan ik trouwens nog wel eens wat vertellen over mijn bizarre ervaringen met harddisks die ik in de loop van m'n technische leven heb opgedaan - eigenlijk de hobby die ik had voordat security die overnam ;)

Aan de andere kant, malware was kansloos op die gloednieuwe onbedoeld read-only HDD die ik ooit bij Informatique gekocht heb - en probleemloos kon omruilen - jammer achteraf dat ik dat gedaan heb met dat collectors item...
04-02-2013, 21:38 door cjkos
Door Erik van Straten:
Nb eigenlijk is dit forum niet bedoeld voor defecte harddisks, maar voor security issues (en dat is dit niet).

Op het moment dat hij de schijf weggooit en iemand anders kan wel iets vinden op zijn harde schijf door er alleen een harde tik op te geven kan het een security issue worden natuurlijk.

Overigens heb ik ook ervaring dat na een flinke tik de schijf het helemaal niet meer doet.
bv eerst alleen 1 partitie weg, na de tik alle partities weg.
04-02-2013, 22:55 door Spiff has left the building
Door Erik van Straten:
Nb eigenlijk is dit forum niet bedoeld voor defecte harddisks, maar voor security issues (en dat is dit niet).
Ik had daar in eerste instantie overheen gelezen.
Maar bij deze alsnog, aanvullend op cjkos:

Security.nl is gericht op informatiebeveiliging, privacy en gegevensbescherming. Het kwijtraken van gegevens door het defect raken van een informatiedrager en de vraag hoe daarmee om te gaan raakt daar mijns inziens wel aan.
En daarnaast, de topicstarter postte niet in de forumrubriek "Computerbeveiliging", maar in de rubriek "Algemeen", die tevens bedoeld is voor "borrelpraat".
Misschien dat het onderwerp meer op z'n plaats was geweest op een hardware-forum, maar geheel misplaatst vind ik het hier niet.
05-02-2013, 13:43 door Anoniem
Dit gaat je veel geld kosten is de data echt veel geld waard is.
05-02-2013, 14:05 door Anoniem
Gewoon een dikke magneet! :-)
05-02-2013, 15:18 door Anoniem
Door Erik van Straten:
PS#2 in het vriesvak leggen (kort en in goed afgesloten plastic zak, bij voorkeur leeggepompt met een VacuVin om condens zoveel mogelijk te voorkomen) wil, vooral bij oudere harddisks, nog wel eens helpen bij bad blocks. Het gaat je niet helpen als de motor niet draait - die gaat door zo'n koelkastbehandeling echt niet ineens draaien.

Dat is een beetje rare conclusie. Door de wisseling van temperatuur (en dus het krimpen/uitzetten van materiaal) verandert de wrijving met evt. obstructies of andere imperfecties in het mechaniek en zou de motor zomaar weer kunnen gaan draaien. De manipulatie van de schrijf dmv een temperatuurschok is wat dat betreft vergelijkbaar met wat tikjes van een stuk hout.
05-02-2013, 21:48 door Vicktor
Door Anoniem: wat vicktor zegt niet doen dan krijg je condens op je platters ( binnenkant ) en dan werkt je hardeschijf hellemaal niet meer

Ik heb zelf meerdere malen met deze methode data terug kunnen halen. Als uiterste redmiddel kan je dit altijd proberen.
05-02-2013, 22:56 door hx0r3z
Door Anoniem: Dit gaat je veel geld kosten is de data echt veel geld waard is.

Ja, het kost nogal wat als je het moeten laten recoveren ja. Het fixen met data behoud kan lastig zijn als de pcb naar de haaien is volgensmij.
06-02-2013, 01:05 door Anoniem
Door Anoniem: wat vicktor zegt niet doen dan krijg je condens op je platters ( binnenkant ) en dan werkt je hardeschijf hellemaal niet meer

Je krijgt dan echt geen condens op je platters (binnenkant) hoor! Dat is je reinste onzin. Alleen aan de buitenkant van je disk, dat dan weer wel. ;-)
10-02-2013, 21:56 door Anoniem
Als je de plastic zak verwijdert nadat de HD op kamertemperatuur is, dan krijg je ook geen condens aan de buitenkant van de HD. De truc met de plastic zak is zinloos als je de plastic zak direct verwijdert nadat je de HD uit de diepvries gehaald hebt. De HD moet eerst volledig geacclimatiseerd zijn voordat je de plastic zak verwijdert.
12-02-2014, 15:35 door Anoniem
Heren,
Als een harde schijf lange tijd (vakantie, weinig gebruik) niet is gebruikt wil het starten wel eens niet lukken. Je hoort dan gen vreemde geluiden, nee je hoort gewoon niets. Dit wordt veroorzaakt door rest magnetisme. (Zie een artikel in C'T van een jaar of 20 geleden). Hun advies: pak de schijf en maak draaiende bewegingen. Op enig moment start ie weer op en is volledig leesbaar. Niet op gaan hengsten ivm beschadiging intern.


grz
13-02-2014, 08:57 door Briolet
Hun advies: pak de schijf en maak draaiende bewegingen.

Dat kan ik beamen. Het is me zo'n 20 jaar geleden al bij twee verschillende oude schijven voorgekomen dat ze niet wilden starten en de trilling van een licht hamertikje, voldoende was om ze weer aan het draaien te krijgen.

Maar ik zie dat die tip net zo oud is als mijn ervaring. Of dat voor de huidige generatie schijven ook geldt weet ik niet.
13-02-2014, 10:22 door Anoniem
Door Anoniem:Als een harde schijf lange tijd (vakantie, weinig gebruik) niet is gebruikt wil het starten wel eens niet lukken. Je hoort dan gen vreemde geluiden, nee je hoort gewoon niets. Dit wordt veroorzaakt door rest magnetisme. (Zie een artikel in C'T van een jaar of 20 geleden). Hun advies: pak de schijf en maak draaiende bewegingen. Op enig moment start ie weer op en is volledig leesbaar. Niet op gaan hengsten ivm beschadiging intern.
Een draaibeweging om de as van de schijf, om precies te zijn. Leg de schijf bijvoorbeeld plat op tafel en draai hem in het horizontale vlak. Het idee is dat er meer kracht nodig is om de schijven weer aan het draaien te krijgen dan de motor zelf kan opbrengen. Door de behuizing een voldoende snelle zwieper te geven blijven de schijven door hun traagheid net lang genoeg achter om uit hun vastzittende positie los te komen.

Ik heb inderdaad een externe 2.5"-schijf wel eens zo aan de praat gekregen. Die liep op die manier vast terwijl hij wel regelmatig gebruikt werd. Ik heb hem aan de praat gekregen, de inhoud gered, en niet lang daarna was hij niet meer op deze manier op gang te brengen. Misschien was de motor langzaam aan het aftakelen of was de ophanging van de as langzaam aan het vastlopen.

Andere gedachte: haal de schijf uit zijn externe behuizing en stop hem er weer in, of in een andere behuizing of een HDD-dockingstation. In zo'n Lacie-kastje zit gewoon een harde schijf zoals je die ook rechtstreeks in je pc zou installeren (je kan er gewoon een andere inzetten), en dat kastje bevat wat extra electronica om de voeding en USB-interface of wat je hebt te regelen. Als het probleem een losgeraakt contactje is, of een defect in de electronica van de behuizing, kan blijken dat de schijf zelf het gewoon nog doet. Hier zou ik mee beginnen, en pas daarna met stevige bewegingen, tikken tegen het ding, bevriezen en dergelijke. Het openmaken van de behuizing van de harde schijf zelf zou ik zonder specialistische kennis als laatste wanhoopsdaad zien. Die dingen zitten niet voor niets zo grondig dicht, ze zijn behoorlijk gevoelig voor zelfs kleine stofjes, waar zelfs een voor alledaagse doeleinden schone omgeving vol mee zit.

En voor de toekomst: zorg dat je data op meer plaatsen staat dan waar je tegelijkertijd mee aan het knutselen bent. Maak backups, bijvoorbeeld op een externe schijf, maar zorg dat je er daar twee of drie van hebt, en bewaar ze niet allemaal thuis. Ik heb bij twee vrienden een versleutelde backup-schijf liggen, een derde heb ik thuis, en regelmatig, zeker als er belangrijke data bij zijn gekomen, verwissel ik de thuis-schijf met een van die schijven bij vrienden. Ik ben ooit een half jaar aan data kwijtgeraakt door bij een herpartitionering van mijn backupschijf vreselijk te blunderen en onbedoeld ook de interne schijf te herpartitioneren. Ik heb mijn lesje geleerd: geen compromissen, ik ga er gewoon van uit dat ik domme fouten maak, want dat is de realiteit; er ligt dus altijd een kopie van mijn data op een plek die veilig is voor alles wat er bij mij thuis gebeurt.

Door Erik van Straten:Nb eigenlijk is dit forum niet bedoeld voor defecte harddisks, maar voor security issues (en dat is dit niet).
Het raakt wel degelijk aan beveiliging. Beveiliging van je data tegen verlies, diefstal en verminking lukt niet als je niet ook de opslag van je data fysiek goed geregeld hebt. Qua uitvoering en dus qua specialisme zullen in een IT-organisatie de harde schijven niet bij security maar bij een technisch beheer-/infrastructuur-afdeling thuishoren, maar een goede security-club zal het wel degelijk tot zijn taakgebied zien om te bewaken dat die aan de eisen voldoen (en zo heb ik het ook meegemaakt). Met krakkemikkige hardware en slechte backupprocedures heb je je beveiliging niet goed geregeld. De vraag was op een hardware-forum raker geweest, maar hij is hier zeker niet volkomen misplaatst.
13-02-2014, 13:12 door hx0r3z
Je kunt proberen de logic board te vervangen, nooit mis geschoten. En inderdaad nee de moter gaat niet zomaar kapot. Echt heeel zelden. (Zelf nog nooit mee gemaakt)..

En neem a.u.b. niks serieus van al die diepvies onzin. Dat is hetzelfde met die oven onzin(reflow). Zoiets maakt meer kapot dan goed! Niet doen dus.
13-02-2014, 21:06 door Vicktor
Door hx0r3z: Je kunt proberen de logic board te vervangen, nooit mis geschoten. En inderdaad nee de moter gaat niet zomaar kapot. Echt heeel zelden. (Zelf nog nooit mee gemaakt)..

En neem a.u.b. niks serieus van al die diepvies onzin. Dat is hetzelfde met die oven onzin(reflow). Zoiets maakt meer kapot dan goed! Niet doen dus.

Heb je het al eens geprobeerd? Ik wel. Het is een uiterste redmiddel. Als al het andere niets opbrengt kun je altijd de invries methode nog proberen. Het is me meerdere keren gelukt om ALLE(!) data eraf te krijgen. Als je de disks gewoon op kamertemperatuur aansloot werden ze wel herkend door de BIOS dus de electronica is dan intact. Alleen, verder dan een beetje tikgeluiden kwamen ze niet. In een windowsbak, verkenner, was een eeuwige zandloper de enige respons. Na een nachtje in de vriezer, goed ingepakt, 's morgens in de PC hangen en sommige drives waren gewoon te benaderen en ik kon er data vanaf veiligstellen. Vaak niet *alle* data, want na korte tijd waren de drives weer voldoende opgewarmd om weer te gaan tikken. Dus, wederom een nachtje in de vriezer etc. Na 2, 3 of 4 invries-sessies heb ik alle data van sommige schijven kunnen redden. Het is me ook wel eens gelukt om er iets van data af te halen waarna de schijf helemaal niet meer reageerde. Kan ook gebeuren, ik zal nooit zeggen dat het *altijd* lukt. Ik heb het ook wel eens geprobeerd met als resultaat helemaal niks.... Als de drive bijvoorbeeld niet door de BIOS word herkend is de electronica kapot, dan helpt invriezen ook niet. Nogmaals, het is het uiterste redmiddel maar ik kan uit ervaring melden dat deze methode wel degelijk kan werken.
14-02-2014, 13:59 door EKTB - Bijgewerkt: 14-02-2014, 14:03
Wat een bizar slechte ideeen hierboven.

Als een expert al heeft bevonden dat de motor de geest heeft gegeven, niet zelf gaan kutten met vervangende printplaatjes / een nachtje in de vriezer / weet ik het.

Goede verhalen gehoord over http://www.drs-bulgaria.com/nl/ betaalbare recovery in Bulgarije.

Zie ook http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1351243
14-02-2014, 15:43 door Anoniem
Ik heb dit zelf ook een keer aan de hand gehad. Een klap met de hamer was het advies van de computerboer op de hoek. Dat hielp een paar keer. Na de laatste vastloper heb ik de schijf opengemaakt. De kop bleek aan de schijf verkleeft te zijn. Daardoor wilde schijf niet meer draaien. In dit geval zat de kop zo vast dat bij het lostrekken de kop van de arm af kwam.

Erg leerzaam ;-)
20-11-2014, 13:21 door Anoniem
ik gaf mijn harde schijf even een redelijke tik. en jahoor hij doet het weer!
bedankt voor de tip!
20-11-2014, 17:28 door Anoniem
Door Anoniem: ik gaf mijn harde schijf even een redelijke tik. en jahoor hij doet het weer!
bedankt voor de tip!
Lang naar de hamer moeten zoeken?
20-11-2014, 18:59 door Anoniem
Wat je in zo'n geval kunt proberen (heeft in ieder geval bij mij wel vaak geholpen bij oude Quantum schijven) is de schijf
op met moment dat je hem aan doet een snelle draai te geven om de rotatie as. Je houdt hem in je hand met je vingers
om de zijkanten heen, steekt de steker erin en draait op dat moment je hand snel een halve slag rond.
Als ie dan start (dat voel je meteen) dan snel alles eraf copieren. Lukt het niet dan herhalen tot het wel lukt. Als de
spanning er 10 seconden op heeft gestaan en hij is nog niet aan het draaien dan kun je stoppen want dan heeft ie het
opgegeven. Dus weer spanning eraf en opnieuw proberen.

In mijn geval waren dat SCSI schijven dus een flinke verlengkabel nodig voor de aansluiting maar met een losse USB
disk is dit natuurlijk veel simpeler.
21-11-2014, 00:59 door Anoniem
Oud probleem. In de negentiger jaren diverse malen meegemaakt bij bepaalde typen seagates.
Werd vaak "sticky head" -probleem genoemd: in die tijd was het meen ik nog gebruikelijk dat koppen bij uitschakelen
van de HDD werden geparkeerd op de binnenste sporen, naast het datagebied op de schijf. Maar dit kon gaan "kleven".
En dan had de spinmotor soms niet genoeg aanloopkoppel (die ook nog kan afhangen van de asstand in de spinmotor)
om de interne schijven ("platters") door de initiële wrijving van lagers + iets verkleefde kop(pen) heen te trekken.

Door de HDD handmatig een "snelle rotatie zwieperd" te geven, maak je gebruik van de massatraagheid van de gelagerde
platters (platters blijven hierbij inwendig nagenoeg stilstaan, maar de HDD-behuizing met koppen wordt ten opzicht van de platters gedraaid) Zo bereik je dat eventueel verkleefde koppen en/of lagers weer losraken, en de spinmotoras een andere stand aanneemt, van waaruit mogelijk ook een wat hoger aanloopkoppel wordt geleverd om de platters op gang te brengen.

Dit probleem kwam in een bepaalde periode in het veld zo vaak voor, dat het me begon te vervelen om iedere keer de PC open te schroeven en de HDD los te schroeven (ritsrats klik-systeem zonder schroeven was er toen nog niet bij).
Dus op een keer de hele desktopkast maar eens opgetild, en heftig en kort even heen en weer gezwieperd in mijn handen.
Scheelt weer een stuk tijd en gedoe.
Desktop rustig weer neergezet. "Power to-the people", en draaien met die hap. Je had die gezichten eens moeten zien! ;-)

Volgens mij hebben moderne HDD's nu een beter parkeersysteem, zodat heads dan normaalgesproken niet meer op de platters rusten. Maar een wat stroeve lager evt. in combinatie met een wat ongelukkige spinmotorstand kan in principe nog steeds. En dan kan de "zwiep-om-de-draai-as methode" soms helpen. Maar voor hoe lang weet niemand zeker,
dus HDD toch maar vervangen is niet verkeerd. (of op zijn minst nóg meer aandacht schenken aan een goeie backup!)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.