image

WiFi-spammer moet 55.000 euro boete betalen

dinsdag 20 december 2011, 12:34 door Redactie, 5 reacties

Een Nederlandse spammer die spam via open draadloze netwerken verstuurde, moet toch een boete van 55.000 euro betalen. De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) legde de directeur van ID2001 in 2007 een boete van 55.000 euro op, wegens het versturen van spam. De directeur stuurde meer dan twee jaar ongewenste e-mailberichten naar consumenten met daarin reclame voor zijn bedrijf. Een eerdere waarschuwing van de telecomwaakhond sloeg hij in de wind.

Hoger beroep
De directeur van het bedrijf ging vorig jaar tegen de boete in hoger beroep. De Rechtbank van Rotterdam liet de boete toen in stand. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) deed begin december in hoger beroep uitspraak. De hoogste rechter bevestigde toen de opgelegde spamboete. "Hiermee is de boete van 55.000 euro definitief vast komen te staan. OPTA kan daarom de boete nu innen", aldus de telecomwaakhond op de eigen website.

Wat betreft de hoogte van de boete stelt het CBb, dat die, gelet op het grote aantal spamruns en de wijze van verspreiding, niet onevenredig hoog is. Ook niet gegeven het feit dat deze boete aan een natuurlijk persoon is opgelegd. Tegen de uitspraak van het CBb kan geen beroep meer worden aangetekend.

Reacties (5)
20-12-2011, 12:42 door spatieman
die boete is dus een schijntje...
20-12-2011, 12:53 door Patio
Ik weet niet of dat hier kan, maar veel boetes kunnen omgezet worden in gevangenisstraf. In wezen betaalt elke belastingbetaler dan mee aan deze boete.
20-12-2011, 13:11 door Anoniem
"Ik weet niet of dat hier kan, maar veel boetes kunnen omgezet worden in gevangenisstraf. In wezen betaalt elke belastingbetaler dan mee aan deze boete. "

Dat gaat helemaal niet zo gemakkelijk, en het is al zeker geen keuze die je zelf mag maken (in het verleden zat dat anders). Indien jij een boete kunt betalen, dan zal Justitie je nooit in de gelegenheid stellen om in plaats daar van de boete 'uit te zitten'.
20-12-2011, 15:52 door Anoniem
Spatieman: "die boete is dus een schijntje..."

Iedere boete is een schijntje. Of je nou te hard rijdt of vastgoedfraude pleegt. Waar ik me druk om maak is dat dat geld noooit bij de echte gedupeerden terugkomt. Nou ja, druk... Ik heb me er al bij neergelegd.
21-12-2011, 15:01 door Preddie
Door Anoniem: Spatieman: "die boete is dus een schijntje..."

Iedere boete is een schijntje. Of je nou te hard rijdt of vastgoedfraude pleegt. Waar ik me druk om maak is dat dat geld noooit bij de echte gedupeerden terugkomt. Nou ja, druk... Ik heb me er al bij neergelegd.

Daarnaast moeten boetes toch ergens vandaan komen en daarbij si de consument vaak diegene die de boete middels de prijs van producten betaald ......

maar ik vraag me wel vaker af wat nou precies "recht" is. Na mijn idee is het een maatschappijlijk geaccepteerde wijze van vergelding niet meer en niet minder want slachtoffers blijven nadat het "recht" heeft gesproken vaak gewoon slachtoffer...... recht is in mijn optiek dus ook maar relatief en vaak kom je daar pas achter als je zelf slachtoffer wordt, er is dus ook een grote kan dat dit nooit gaat veranderen ......
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.