image

Mozilla: Google verdient aan Firefox

dinsdag 27 december 2011, 09:39 door Redactie, 0 reacties

De bijna één miljard dollar die Google aan Mozilla betaalt om de standaard zoekmachine in Firefox te zijn, is geen donatie, aldus Mozilla. De browserleverancier is erg gepikeerd over alle berichten dat Google donaties aan Mozilla geeft, terwijl in werkelijkheid de zoekgigant juist aan Firefox verdient. "Google is één van de succesvolste bedrijven op het web omdat ze de eerste waren die zeer effectieve advertenties verkochten", zegt Mozilla topman Asa Dotzler.

Hij stelt dat Google "contextgevoelige" advertenties introduceerde, die meer clicks opleverden dan de onpersoonlijke advertenties die daarvoor verschenen. "Als je iets zoekt, weet Google precies wat het is en ze kunnen je dan advertenties tonen gebaseerd op je zoekopdracht, en alles wat ze van andere Google interacties over je weten."

Verkeer
Google verdiende in het derde kwartaal van dit jaar 9,7 miljard dollar. 96% was afkomstig van advertenties, die volgens Dotzler met "gratis" producten zoals Google Search, YouTube en Gmail worden gebundeld. "Ik klaag hier niet over. Het is voor veel gebruikers een goede deal. Ik gebruik ook sommige Google diensten en bezoek veel websites die van AdSense afhankelijk zijn om hun rekeningen te betalen."

Niet al het verkeer dat Google ontvangt is "organisch". Om meer verkeer voor de advertenties te genereren, betaalt Google andere partijen 2,2 miljard dollar. Dat geld wordt gedeeld met AdSense partners en distributiepartners, zoals browserleveranciers, computerfabrikanten en telecomaanbieders.

Donaties
"Al jaren stelt de pers dat Google geld aan Mozilla doneert. Dat is niet zo", zegt Dotzler. Ook Apple en Opera zouden geld van Google voor het genereren van verkeer krijgen. Zo ontving Opera in de afgelopen twaalf maanden 50 miljoen dollar. "Het is gewoon een zakelijke overeenkomst. Google verkoopt advertenties en ze doen er alles aan om zoveel mogelijk mensen die advertenties te laten zien."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.