image

Windows 8 reset functie wist gegevens permanent

donderdag 5 januari 2012, 09:35 door Redactie, 12 reacties

Windows 8 introduceert twee opties zodat gebruikers eenvoudig het besturingssysteem opnieuw kunnen installeren, waarbij in één geval persoonlijke gegevens permanent gewist worden. Op dit moment bieden veel computers al de mogelijkheid om het systeem in een oorspronkelijke staat te herstellen, maar bieden die niet allemaal dezelfde ervaring.

"Soms is het nodig om alles opnieuw te installeren. Zonder een consistente ervaring om dit te doen, ben je soms meer tijd kwijt om de recovery tool voor een specifieke pc te vinden, dan dat je met het probleem bezig bent, en dit is nog erger als je iemand over de telefoon helpt", zegt Microsoft's Desmond Lee. "Zou het niet fantastisch zijn als je een knop kon indrukken en dat alles is opgelost?"

Lee merkt op dat Microsoft met Windows 8 zich richtte op het "push button" concept, wat tot een eenvoudig te gebruiken oplossing moet zorgen. Gebruikers krijgen straks twee opties, "Reset your PC" en "Refresh your PC". In het geval van de reset optie worden alle privégegevens, apps en instellingen verwijderd, en Windows opnieuw geïnstalleerd. Hierbij kunnen gebruikers ook aangeven dat ze alle gegevens permanent willen wissen. De refresh optie behoudt alle privégegevens, Metro apps en belangrijke instellingen en installeert vervolgens Windows opnieuw.

Wissen
Wat betreft het wissen zal Windows elke sector van de harde schijf overschrijven. "Zelfs als iemand de schijf van je pc verwijdert, zijn je gegevens zonder het gebruik van speciale apparatuur nog steeds niet eenvoudig te achterhalen", aldus Lee, die opmerkt dat deze speciale apparatuur voor de meeste mensen te kostbaar is.

"Deze aanpak is een goede balans tussen veiligheid en prestaties. Het overschrijven van je harde schijf met een single pass biedt meer dan genoeg veiligheid voor standaard scenario's zoals het doneren aan een lokale liefdadigheidsinstelling, maar houdt je niet uren of dagen bezig met multi-pass scrubbing werkzaamheden, die nodig zijn voor compliance regels of in het geval er met zeer vertrouwelijke bedrijfs- en overheidsgegevens wordt gewerkt."

Reacties (12)
05-01-2012, 10:24 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-01-2012, 10:55 door Anoniem
specifieke recoverytool? Bedoelt ie nou de installatiecd-rom ?
Veel pc bouwers leveren een extra bootloader met tooltje mee die een gecomprimeerde image uit een andere partitie weer over je eerste partitie schrijft. Dit om de pc weer in fabrieksstaat te kunnen brengen. Die procedures zijn bij alle leveranciers anders natuurlijk.

Cd's of dvd's worden niet veel meer meegeleverd. Een image maken met al die preloaded crap en bloatware is veel makkelijker dan een custom Windows dvd laten drukken.
05-01-2012, 11:03 door Skizmo
"Zou het niet fantastisch zijn als je een knop kon indrukken en dat alles is opgelost?"
... en daar hebben we de 1-knop mythe weer.

Gebruikers krijgen straks twee opties, "Reset your PC" en "Refresh your PC".
Toch wel sneu dat je deze opties nodig hebt op een OS.
05-01-2012, 11:40 door SirDice
Gebruikers krijgen straks twee opties, "Reset your PC" en "Refresh your PC".
Ze lijken wel heel erg veel op elkaar. Hoeveel gebruikers zullen Reset doen terwijl ze Refresh bedoelen?

Wat betreft het wissen zal Windows elke sector van de harde schijf overschrijven.
Dat is mooi maar als je dus bovenstaande fout maakt ben je wel mooi al je prive data kwijt en heb je geen enkele mogelijkheid meer om dat te herstellen.
05-01-2012, 11:47 door Anoniem
Hoezo is zo'n knop sneu. Ik werk zelf met OSX, Win7, Ubuntu en Fedora.

In de loop van de jaren heb ik wel gemerkt dat geen van bovenstaande besturingssystemen feilloos is. Soms gaat het na een update mis (hetzij een systeemupdate, hetzij een app-update), een andere keer na een stomme gebruikersfout.

Herstellen van deze problemen kan dan echt wel veel tijd vergen en dan kies je er uiteindelijk voor om de boel maar opnieuw te installeren. Voor mij is dit geen probleem, maar de gemiddelde computergebruiker begrijpt hier helemaal niets van. Als je dan in een besturingssysteem de mogelijkheid aangeboden krijgt om met een druk op de knop je systeem volledig opnieuw te installeren waarbij alle prive gegevens, instellingen ed. behouden blijven, dan is dat toch helemaal top.

Wil je echt helemaal fris beginnen, maak je een backup van je foto's, documenten ed en druk je vervolgens op de knop om je systeem helemaal te resetten. Na afloop zet je je foto's, documenten ed weer terug en klaar ben je (op wat mogelijke installaties van gewenste software na).

Nee hoor laat maar komen die knop. Dit kan mij een hoop werk besparen bij familie, vrienden enz. ;-)
05-01-2012, 13:42 door Anoniem
Die knop zal voor mij en mijn familie echt handig zijn. Ik denk zelf dat toch iedereen het uiteindelijk zal gebruiken, ondanks de negatieve reacties. Ik vind het een prachtig idee. Zou mij hoop werk besparen. Maar dan moet je ook Windows 8 hebben :)

RjSeeker. c.c.
05-01-2012, 14:09 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
05-01-2012, 15:30 door spatieman
Acronis & ghost xD
05-01-2012, 17:18 door Anoniem
Door unbalanced: "Soms is het nodig om alles opnieuw te installeren. Zonder een consistente ervaring om dit te doen, ben je soms meer tijd kwijt om de recovery tool voor een specifieke pc te vinden"


specifieke recoverytool? Bedoelt ie nou de installatiecd-rom ?


MS lost weer een probleem op dat er niet is.....

Hoe vaak kom je bij familie/vrienden die geen idee hebben waar die dvd ligt? Ik denk dat die knop welkom is. Vooral de refresh knop lijkt mij handig ;-)
05-01-2012, 18:23 door Anoniem
'' Windows 8 introduceert twee opties zodat gebruikers eenvoudig het besturingssysteem opnieuw kunnen installeren, waarbij in één geval persoonlijke gegevens permanent gewist worden. Op dit moment bieden veel computers al de mogelijkheid om het systeem in een oorspronkelijke staat te herstellen, maar bieden die niet allemaal dezelfde ervaring. ''

Ik ga heel misschien Windows 8 gebruiken als OS,
Want Windows 8 ziet er moeilijk uit, en het kost teveel moeite.
05-01-2012, 23:17 door Anoniem
"Zelfs als iemand de schijf van je pc verwijdert, zijn je gegevens zonder het gebruik van speciale apparatuur nog steeds niet eenvoudig te achterhalen"

Of je download een tool als Ontrack Easy Recovery. Een kwaadwillende hacker zal daar vast wel een crack voor vinden, zodat het helemaal niets kost.
06-01-2012, 07:38 door Anoniem
Mensen die hun installatie om zeep helpen, zouden eigenlijk helemaal geen windows moeten gebruiken.
Wie wel eigenlijk? Weer een typisch geval van een probleem creëren om vervolgens heel hard te roepen dat je het zo mooi hebt opgelost. Marketing M$-style...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.