image

Anti-SOPA Android app scant streepjescodes

maandag 9 januari 2012, 16:29 door Redactie, 0 reacties

Er zijn uitbreidingen voor Google Chrome en Android smartphones uitgekomen die consumenten waarschuwen voor producten en websites van bedrijven die de omstreden Amerikaanse SOPA-wetgeving steunen (Stop Online Piracy Act). SOPA zou bijvoorbeeld programma's als Tor illegaal maken en zou websites als Google en Reddit aansprakelijk voor de content van hun gebruikers maken.

De gratis 'No More SOPA' Android app is ontwikkeld door een groep studenten van de Universiteit van British Columbia, en scant streepjescodes op producten. Vervolgens bepaalt de app of het product afkomstig is van een bedrijf dat SOPA officieel steunt, of dat het een dochteronderneming van een SOPA supporter is. Inmiddels zouden 800 bedrijven SOPA openlijk steunen.

Geld
"Deze bedrijven denken dat ze met SOPA meer geld verdienen", zegt de 20-jarige Chris Thompson, één van de ontwikkelaars van de app. "Als ze beseffen dat dit ze meer consumenten kost dan dat het ze oplevert, zullen ze minder gauw geneigd zijn om SOPA te blijven steunen." Zelf dronk hij altijd Simply Orange, dat banden heeft met Coca-Cola, wat weer eigendom van Nestle is, wat ook L'Oreal bezit, wat lobbyde voor SOPA. Sindsdien is Thompson op Tropicana overgestapt.

Naast de Android app verscheen onlangs een nieuwe Chrome extensie genaamd "No SOPA", die waarschuwt als het bedrijf achter de bezochte website SOPA steunt. De extensie is inmiddels door meer dan 16.000 mensen geïnstalleerd.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.