image

Internetoplichter gijzelt vader en dochter

zaterdag 14 januari 2012, 10:21 door Redactie, 6 reacties

Een Zuid-Koreaanse man en zijn dochter die dachten miljoenen euro's in een loterij gewonnen te hebben, en naar Zuid-Afrika vlogen om hun prijs op te halen, zijn vier dagen gegijzeld geweest. De man ontving een e-mail dat hij de hoofdprijs in de wacht had gesleept en hij naar Zuid-Afrika moest komen om zijn prijs te claimen.

Toen de 65-jarige man met zijn 30-jarige dochter in Zuid-Afrika arriveerde, werden de twee ontvoerd en vier dagen in een sloppenwijk vastgehouden. De Nigeriaanse bende die achter de ontvoering zat, eiste 8 miljoen euro losgeld. Uiteindelijk werd met de vrouw van de man, die nog steeds in Zuid-Korea was, overeengekomen dat er 100.000 euro zou worden betaald.

"De verdachten gaven een taxichauffeur de opdracht om de slachtoffers van de Tambo luchthaven op te halen. De chauffeur en twee Koreaanse staatsburgers werden ontvoerd en in een huis in Meadowlands, Soweto, vastgehouden", aldus kolonel McIntosh Polela van de Zuid-Afrikaanse politie. "De chauffeur wist te ontsnappen en de politie te waarschuwen"

Trauma
"Tijdens de onderhandelingen, waarschuwde de vrouw de Zuid-Koreaanse ambassade in Zuid-Afrika. Leden van de Zuid-Afrikaanse politie wisten de gegijzelden te redden voordat het losgeld werd overgemaakt", aldus Polela. Zes verdachten, vijf Nigerianen en een Zuid-Afrikaan, werden tijdens de operatie gearresteerd.

De getraumatiseerde Zuid-Koreanen verlieten meteen het land, zonder aangifte te doen. "Ze weigerden te getuigen, omdat ze getraumatiseerd waren", voegt Polela toe. "Het was ook erg gênant voor ze dat naar Zuid-Afrika waren gelokt. Dit komt vaker voor zodra slachtoffers ontdekken dat ze voor de gek gehouden zijn."

Reacties (6)
14-01-2012, 10:45 door Anoniem
Dat ze er überhaupt intrapten. Maar hebzucht verblindt blijkbaar het verstand.
14-01-2012, 10:58 door Anoniem
Hoe dom kan je zijn zeg.....
14-01-2012, 16:08 door cjkos
Tsja, dit soort verhalen zijn inmiddels gebundeld en het type oplichting heeft zelfs een naam (die ik mis in dit stuk overigens), beter bekend als een variant van Nigeriaanse 419 fraude.

Ik vraag me dan ook af waarom dit nu hier wordt geplaatst?
Of kende de reactie dit soort verhalen nog niet?
14-01-2012, 16:43 door jefdom
idem dito
15-01-2012, 22:32 door Anoniem
en met dat losgeld gingen ze zeker aan de volgende geven die de loterij had "gewonnen"
16-01-2012, 15:09 door Anoniem
Als een paar mensen goed op de hoogte zijn van deze acties wil niet zeggen dat de rest van de wereld dat ook is, dus lijkt het me zinvol om dit soort berichten te blijven publiceren. Zelfs als de reactie dit soort verhalen al kent.
Waarom niet wat toleranter naar andere gebruikers toe? Iedereen moet ooit bij 0 beginnen en als dat zou kunnen met respectvolle medegebruikers, nodigt dat alleen maar meer uit.
Ik kan mijn moeder 20 keer waarschuwen voor de gevaren van fishing maar ik zou alleen maar blij zijn als iemand op een forum dat voor een 21e keer deed.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.