image

Facebook nagelt cybercriminelen aan schandpaal

dinsdag 17 januari 2012, 12:34 door Redactie, 4 reacties

Facebook is van plan om de namen van vijf criminelen achter de Koobface-worm te openbaren. Onlangs wist beveiligingsonderzoeker Dancho Danchev al het meesterbrein achter de criminele operatie via internet op te sporen. De Koobface-worm verspreidt zich via MySpace, Facebook en andere sociale netwerksites. De malware doet zich voor als grappige of sexy video. Wie op de link klikt wordt naar een website geleid, waar er een plugin of Flash update gedownload moet worden. Dit is in werkelijkheid de worm, die vervolgens het account van de Facebook-gebruiker gebruikt om soortgelijke links op de profielen van vrienden achter te laten.

De besmette computers worden onderdeel van een botnet, dat nep-virusscanners op de geïnfecteerde machines installeert, zoekopdrachten manipuleert en clickfraude pleegt. Op het hoogtepunt zouden tussen de 400.000 en 800.000 computers met de malware zijn besmet.

Schandpaal
Facebook zal volgens de New York Times vandaag informatie over de bende met beveiligingsonderzoekers en internetbedrijven delen. Ook zal het de namen van de vermoedelijke bendeleden publiceren, wat het lastiger voor de bende zou maken om te kunnen opereren. Daarnaast is het ook een boodschap aan criminelen, aldus de sociale netwerksite.

Geen van de mannen van wie Facebook de namen wil vrijgeven, zijn in staat van beschuldiging gesteld. Ook zou er volgens opsporingsdiensten geen onderzoek naar de groep zijn ingesteld. Het gaat om Anton Korotchenko alias "KrotReal", Stanislav Avdeyko, alias “leDed”, Svyatoslav E. Polichuck, alias “PsViat” en “PsycoMan”, Roman P. Koturbach, alias “PoMuc” en Alexander Koltysehv, alias “Floppy."

Reacties (4)
17-01-2012, 17:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-01-2012, 19:12 door Dev_Null
Ik ben benieuwd of ze dan ook hun eigen, interne Wall-Of-Shame gaan posten, van alle Facebook developers die verantwoordelijk zijn voor de vele build-in mogelijkheden die deze virussen / malware exploiteren ;-)
17-01-2012, 19:38 door Anoniem
Doet me denken aan de MySpace-pagina waar men foto's van verkrachters, pedofielen etc poste. En wanneer deze onbekend was ook gezocht werd naar hun naam etc.
18-01-2012, 10:29 door Anoniem
facebook.bah!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.