Certified Secure Challenges - Over challenges en dergelijke

mp3 files

18-01-2012, 11:24 door denimmes, 10 reacties
ik heb een grote collectie mp3-files, afkomstig uit diverse bronnen (gedownload, geruild, etc). Kan je aan een mp3-file zien of deze illegaal gedownload werd ? En zo ja, hoe ? Hoe gaat iTunes dit dan doen ?
Reacties (10)
18-01-2012, 12:04 door Wouterd0
kort door de bocht: Nee, dat kan niet.

Gezien de ontwikkelingen wil je vast d.m.v. iTunes Match je gedownloade muziek van lage kwaliteit omzetten naar legale muziek van hoge kwaliteit. iTunes zal dit dan ook gewoon doen, omdat hij het verschil niet kan herkennen. Wel zijn dergelijke handelingen in strijd met de voorwaarden van iTunes.
18-01-2012, 12:32 door denimmes
Bedankt voor je bericht. (De omzetting naar hoge kwaliteit was niet de bedoeling, ik wist ook niet dat dit op een of andere manier kon, maar merci voor de tip :-) ...btw ik werk trouwens niet met iTunes)

Nee, even serieus. In essentie was de problematiek of je in publiek een DJ set mag houden met mp3-files / of zelfgebrande CD's / of laptop / of USB stick. (dat is allemaal hetzelfde)

In België moeten we daar Sabam op betalen (auteursrechten). Door het rippen van een CD of er zelf gebrande CD maak je een 'copy' van een auteursrechterlijk product. En door dit voor publiek af te spelen maak je die ten gelde, en dat mag niet.

Of toch wel, als ge bij die organisatie een DJ licentie koop (270 €/jaar) en op elke drager uw licentiecode zet. Hoe je die licentiecode dan op je laptop moet zetten wordt er niet bijvermeld. En er is uiteraard ook een boete van 12.5 € per illegaal gedetecteerd nummer op je harde schijf, in casu mp3-file.

En je ziet de vraag dan al komen : hoe kan je dan zien of er een mp3 file legaal is of niet ? Ik hoopte het antwoord te vinden in de tagging, maar niemand die mij een gefundeerd antwoord geeft. Anyone ?
18-01-2012, 13:29 door SirDice
Door denimmes: In België moeten we daar Sabam op betalen (auteursrechten).
Volgens mij werkt het in Nederland hetzelfde maar dan via Buma/Stemra. Overigens ben je, als artiest zijnde, niet verplicht om je bij Buma te registreren. Voor muziek die NIET bij Buma onder gebracht is hoef je niet te betalen. Al zal Buma wel z'n best doen om alsnog geld los te krijgen bij je (wat dus helemaal niet mag).

Of toch wel, als ge bij die organisatie een DJ licentie koop (270 €/jaar) en op elke drager uw licentiecode zet. Hoe je die licentiecode dan op je laptop moet zetten wordt er niet bijvermeld. En er is uiteraard ook een boete van 12.5 € per illegaal gedetecteerd nummer op je harde schijf, in casu mp3-file.

En je ziet de vraag dan al komen : hoe kan je dan zien of er een mp3 file legaal is of niet ? Ik hoopte het antwoord te vinden in de tagging, maar niemand die mij een gefundeerd antwoord geeft. Anyone ?
Lijkt me vrij makkelijk. Buma, of in jouw geval Sabam, zal moeten aantonen dat die bestanden illegaal zijn. En dat kunnen ze niet.
18-01-2012, 13:55 door Anoniem
Alleen als er bv in de TAG "Downloaded via Piratebay" of zo staat, zou je er vanuit kunnen gaan dat dat ook zo is.
Maar op een andere manier is het niet aannemelijk te maken dat jij ze illegaal bemachtigd hebt.
19-01-2012, 10:18 door Anoniem
Simpel... Als je legaal je tracks koopt online heb je daar een factuur/bewijs van. Als je dit niet kan overhandigen lijkt het me duidelijk dat je de tracks niet legaal hebt verkregen. OF... In het geval dat je gekopieerd hebt van legale bron (bijvoorbeeld een rip van je vinyls die thuis veilig in een kast staan, maar niet meer gebruikt worden omdat je digitaal draait nu) heb je ook bewijs in het geval ze ernaar zouden vragen.

In elk ander geval zul je denk ik niet kunnen aantonen dat je er legaal aan bent gekomen. Voor thuis geen probleem, maar als je er geld mee wilt verdienen als DJ zou je jezelf af kunnen vragen of je er lekker mee in je vel draait. Hoe zou jij het vinden als men jou producties op die manier gebruikt om er zelf geld mee te verdienen?
19-01-2012, 12:10 door Anoniem
Merci voor jouw reactie.

Ik volg jouw redenering maar ze klopt niet helemaal. Ik heb honderden cd's gekocht, maar er zijn er veel beschadigd, er werden er gestolen (1 volledige koffer), er zijn legaal gedownload van sites van de artiest zelf, als promomateriaal, ik heb wel wat CD's gekregen, ... en dus .. aankoopbewijzen ? dat wordt moeilijk...

en by the way : 'geld' verdienen als DJ, In mijn geval help ik gewoon als sporadische plaatjesdraaier een kunstproject voort Het geheel is behoorlijk low budget en die centen heb ik echt niet nodig. (ik heb zelfs geen btw nummer) en de enigste verdienste die ik vraag is om mijn SABAM onkosten te dekken. Dat ik er at the end zelf niet aan toeleg.

Je betaalt al bijdrage op geluidsdragers, je betaalt SABAM, je betaalt de DJ licentie van SABAM en er wordt ook nog bijkomend een 'billijke vergoeding' gevraagd voor het spelen voor publiek. Heel dit pakket gaat allemaal naar de artiesten als compensatie voor gederfde inkomsten. Ik probeer hiervoor een oplossing te vinden en geen boete op te lopen.
23-01-2012, 15:27 door Anoniem
(ik ben dezelfde anoniem als donderdag 19 januari 12:10 uur)

Wat betreft muziek die je van de rechthebbende zelf als promotiemateriaal hebt, lijkt het me soiso geen enkel probleem. Sterker nog, hierover zou je volgens mij ook niks aan SABAM hoeven/moeten afdragen, je hebt het immers van de rechthebbende zelf als promo gekregen. Maw.. jij gaat dit pushen zodat de rechthebbende hierover misschien centen kan gaan verdienen als het aanslaat. (In dergelijke gevallen zou je haast zelf geld kunnen vragen. Je maakt immers reclame voor de rechthebbende ;) )

Als je als DJ geen geld verdient en het dus in feite als vrijwilliger doet dan zou ik me voorlopig soiso geen enkele zorgen maken. Dat je dan al aan SABAM betaalt is heel netjes van je maar zelfs dat zou (volgens mij?) niet eens nodig zijn ?

Ik kom zelf uit Nederland en heb nog nooit van een dergelijke DJ licentie gehoord hier bij de BUMA. Ik draai zelf ook regelmatig, maar let er bij het samenstellen van mjin set gewoon op dat ik alle MP3's die ik wil draaien de licenctie van in orde heb. (gedownload van beatport od dance-tunes oid)
Ik gebruik bijvoorbeeld ook enorm veel creative commons licenties van Netlabels. Deze tracks/albums zijn gratis te downloaden en afhankelijk van of je commercieel of als "vrijwillge" DJ draait kan je deze tracks ook prima gebruiken dan.

De evenementen waar ik sta zijn ook niet grootschalig (verdien er niks mee, beetje jou situatie ook, kostendekkend) en ik heb nog nooit een lijst van tracks moeten overleggen die ik in mijn set had zitten. Ook betaal ik dus niks extra dan gewoon de prijs van mijn tracks op internet.
23-01-2012, 16:22 door Anoniem
"En je ziet de vraag dan al komen : hoe kan je dan zien of er een mp3 file legaal is of niet ? Ik hoopte het antwoord te vinden in de tagging, maar niemand die mij een gefundeerd antwoord geeft. Anyone ?"

Ik vraag me af hoe je dat in een tag wil zien. Immers zou je een "legale download" met een "legale tag" vervolgens weer door anderen "illegaal" laten kopieren. Zou de tag dan spontaan veranderen ? En zou de tag weten of iemand al dan niet een origineel in bezit heeft, om voor jou de juiste juridische status weer te geven ?

Zo'n smart-tag met juridische kennis zou wel goud waard zijn, neem contact op met auteursrechtenorganisaties als jij dit voor elkaar weet te krijgen ;-)))
24-01-2012, 16:54 door Anoniem
Grappig dat bijna niemand hier weet waar het over gaat. In Nederland is downloaden en copieeren voor prive gebruik van muziek legaal. Draaien van die muziek als DJ weer niet. Dan ben je illegaal bezig, tenzij je rechten afdraagt aan buma/sena. Als je dus muziek in het openbaar draait, dus openbaar maakt, dan moet je buma/sena afdragen. in belgie zou dat dus SABAM moeten zijn. mp3 is niet legaal of illegaal. Het gaat erom wat je ermee doet. Dat bepaalt of de handeling legaal of illegaal is.
27-01-2012, 08:48 door WhizzMan
In Nederland moet je afdragen als je voor een groep mensen draait in een setting die niet onder de noemer "huiselijke kring" valt. Vanaf welk medium je draait en hoe je aan je muziek komt, is daar niet relevant bij. Ook al heb je je volledige set vanaf piraatbaai.be getrokken met een gestolen laptop over de WiFi van de buren, het kan ze niet bommen, zolang jij de rechten voor je optreden maar afdraagt.

Als particulier gaan ze niet moeilijk doen in nederland als jij een grote hoeveelheid muziek thuis hebt, ook al kan jij niet aantonen dat je betaald hebt voor de mediadragers of de download. De bewijslast dat jij die muziek niet legaal bezit is eenvoudigweg niet rond te krijgen, omdat je niet van elk kadootje of elke download een bewijs kan opleveren dat er voor betaald is. Ook zou het dan verboden zijn om iemand een CD of DVD voor zijn verjaardag te geven zonder de factuur er bij te doen.

Als je als commerciele entiteit muziek in je bezit hebt die je misschien wel niet betaald hebt, weet ik niet precies hoe ze er mee omgaan. Volgens mij is dat hetzelfde als bij particulieren, behalve als aantoonbaar of aannemelijk is dat je de muziek hebt om kopieen van te verkopen zonder daar rechten over af te dragen.

Hoe het in Belgie zit weet ik niet precies. Downloaden is in Nederland niet strafbaar maar in verreweg de meeste landen wel. Als dat in Belgie ook zo is, kan het maar zo dat er ook bij "gevonden" muziekbestanden anders gehandeld wordt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.