image

Russisch IP-adres kan cybercrimineel niet verbergen

donderdag 19 januari 2012, 09:52 door Redactie, 6 reacties

Een beruchte Russische cybercrimineel is door de Zwitserse autoriteiten aan de Verenigde Staten uitgeleverd. De 54-jarige Vladimir Zdorovenin en zijn zoon Kirill Zdorovenin werden in 2007 door de VS aangeklaagd wegens grootschalige fraude en identiteitsdiefstal. Vorig jaar mei werd Zdorovenin senior in Zwitserland aangehouden.

Tussen 2004 en 2005 zouden de twee Russen talloze Amerikanen via gestolen creditcardgegevens, valse websites en bankrekeningen in Rusland en Letland hebben gedupeerd. Het tweetal wist via keyloggers persoonlijke informatie en creditcardnummers te stelen. Ook werden creditcardgegevens gekocht die andere cybercriminelen hadden gestolen, om daar vervolgens goederen van hun eigen internetbedrijven te kopen.

IP-adres
De Zdorovenins wisten via internet ook toegang tot de rekeningen van verschillende Amerikanen te krijgen en maakten of probeerden vervolgens om honderdduizenden dollars naar andere rekeningen over te maken. Verder wisten de twee toegang tot het aandelenplatform van verschillende slachtoffers te krijgen. Eenmaal ingelogd kochten en verkochten ze de aandelen van bepaalde bedrijven om zo de prijzen van die aandelen te manipuleren. Door hun eigen aandelen van deze bedrijven vervolgens te verkopen, maakten ze winst, aldus de FBI.

"Dit is een waarschuwing voor iedereen die denkt dat hij cybercrime kan plegen en zich achter de veiligheid en anonimiteit van een Russisch IP-adres kan verstoppen. Je staat niet buiten het bereik van de FBI." Zdorovenin kan tot een maximale gevangenisstraf van 142-jaar worden veroordeeld. Kirill Zdorovenin is nog altijd voortvluchtig.

Reacties (6)
19-01-2012, 13:49 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-01-2012, 14:52 door Ed Dekker
Door Hyper: 142 jaar cel voor fraude. Dat vind ik een veel te zware straf. Hier krijg je voor een moord nog niet eens zo veel straf.
Bij ons worden straffen niet opgeteld. Je zit alle straffen tegelijkertijd uit. In de USopA moet je voor elke zonde afzonderlijk en aaneengesloten boeten.
Dit is niet het enige verschil in opvatting tussen beide zijden van de Atlantische waterplas. :-)
19-01-2012, 14:59 door Anoniem
Wat zou er gebeuren als b.v. Nederland hem had aangehouden en hij een (in vergelijk met USA) lage straf krijgt.
Kan hij dan hierna in de VS nogmaals veroordeeld worden of niet? In NL kun je maar 1 maal gestraft worden voor een misdrijf, geldt dit ook internationaal?
19-01-2012, 20:50 door Anoniem
Ik ben benieuwd of de FBI nog z'n grote mond heeft als deze mensen via Tor gaan opereren.
20-01-2012, 10:50 door Anoniem
Dan blokken ze TOR . . .
20-01-2012, 12:08 door Anoniem
"In NL kun je maar 1 maal gestraft worden voor een misdrijf, geldt dit ook internationaal?"

Als het aan minister Opstelten ligt, dan wordt dit principe binnenkoort overboord gekieperd, en kan in bepaalde gevallen bij nieuw bewijsmateriaal iemand (na vrijspraak) gewoon opnieuw voor de rechter gesleept worden. Wat dat betreft heeft hij weinig boodschap aan de principes waarop onze rechtsstaat is gebaseerd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.