image

Opt-in voor nieuw Elektronisch Patiëntendossier

donderdag 19 januari 2012, 15:11 door Redactie, 7 reacties

Voor het nieuwe elektronisch patiëntendossier moeten burgers eerst hun toestemming geven voordat er gegevens in het dossier worden opgenomen. Dat laat minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aan de Tweede Kamer weten. Tijdens het debat over de doorstart van het EPD in december, werden verschillende moties ingediend. Daarbij werd onder andere gevraagd om de wens van burgers te respecteren die niet in het dossier willen worden opgenomen.

"Het doorstartmodel bevat een opt-in regeling, dit houdt in dat zonder toestemming geen gegevens mogen worden opgenomen in het LSP. Burgers kunnen altijd afzien van deelname aan het LSP", aldus Schippers. Ze is bereid om in het wetsvoorstel dat nog wordt voorbereid, vast te leggen dat toestemming nodig is voorafgaande aan opname van gegevens in een systeem voor elektronische uitwisseling van gegevens in de zorg.

Boete
Ook werd er gevraagd om de wetgeving zo aan te passen dat bij een eerste overtreding een passende boete opgelegd wordt die openbaar gemaakt moet worden, waarbij de boete voor een afzonderlijke overtreding ten hoogste 100.000 euro is. Wat betreft de uitbreiding van de strafmaatregelen, is Schippers van plan om die in het wetsvoorstel mee te nemen.

Reacties (7)
19-01-2012, 15:41 door golem
Eens zien hoe de verzekeraars deze plannen gaan blokkeren en/of omzeilen.
Of via een omgekeerde aanpak, briefje met ongeveer de strekking :
als u niet opgenomen wilt worden in LSP (men heeft andere naam vanwege negatieve klank van EPD)
enz enz
19-01-2012, 16:58 door Anoniem
@golem: net zoals ze deden met zorgaanbieders. Jij doet mee met het EPD of je krijgt geen staffelkorting dan wel een contract => standaard vergoedingen, welke natuurlijk lager zijn dan contractvergoedingen.

Dus je gaat als patient in de LSP, anders krijg je geen mogelijkheid tot aanvullende verzekeringen, of moet je 20% meerbetalen enz enz.
19-01-2012, 19:24 door P5ycH0
Op het laatst veranderen ze de opt-in toch weer in een opt-out.
20-01-2012, 01:50 door Anoniem
Een foutje in de verwerking door een onbedoelde configuratie of de werking van een applicatie en je bent het haasje. Kennen we dat ziekenhuis in Amsterdam nog waar je heel makkelijk bij het dbms met de patientgegevens kon komen?! Je moet als bouwers, eigenaars, gebruikers en gebruiktworders en meninggevers niet hopen of geloven dat het allemaal wel goed zal gaan omdat er zoveel over gepraat is en het businessmodel een wat andere opzet heeft. Feitelijk blijft het lucratief commercieel rommelen met andermans persoonsgegevens zonder dat je er als eigenaar van je leven en je persoonsgegevens enige echte invloed op hebt. En dat met zeer belangrijke, persoonlijke en gezondheidsgerelateerde gegevens. En dit is niet om te doemdenken of er op tegen te zijn dat dit kan, het gaat om wat belangrijker is. Het systeem dat zogenaamd zo veel voordelen oplevert of iemands persoonlijke levenssfeer en gezondheid. Het hele systeem van het EPD draait allang niet meer om de belangen van de mensen die gezond willen zijn of blijven.
20-01-2012, 04:12 door Anoniem
Overheid meent alles maar te moeten digitaliseren.
Dat dat linke soep is wordt onder andere bewezen door de kennelijk eenvoudige wijze waarop vele (Nederlandse) websites, en tevens websites van banken
http://www.security.nl/artikel/39798/1/ING,_ABN_Amro_en_Rabobank_doelwit_digitale_bankrover.html
die gehackt worden.

Ook dat geklungel met DigiD en beveiligingscertificaten.

Of het nu opt-in wordt of opt-out, ik moet van heel dat EPD niets hebben.
20-01-2012, 12:38 door Anoniem
Het gevaar van hacken is al een gepasseerd station.

De vereniging van zorgaanbieders heeft het systeem in beheer en dus toegang.

Dat is net zoiets als jezelf in slaap sussen dat je Facebook instelling goed staan ingesteld maar er niet over nadenken wat Facebook met je data doet: profilen en verkopen omdat daar hun winst (lees: hun marktwaarde op de beurs) zit.

En in verhouding tot lekkage onder vrienden door verkeerde instellingen wat peanuts is heb je pas echt geen controle meer over je data als deze in het circuit verpatst zijn.

Simpel omdat je geen weet hebt waar je data is en wie er dan eigenaar van is geworden kun je hem niet aanspreken.
20-01-2012, 21:07 door Anoniem
Welke startrek technologie gebruiken ze nu dan voor beveilging? Daar hoor ik niet zoveel over. En mag je er nu wel zelf inkijken?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.