image

GroenLinks stelt Kamervragen over Megaupload

vrijdag 20 januari 2012, 15:15 door Redactie, 19 reacties

GroenLinks Kamerleden Arjan El Fassed en Tofik Dibi hebben Kamervragen gesteld over de actie van de FBI tegen downloadsite Megaupload, de hulp hierbij van de FIOD en de arrestatie van een Nederlander. Gisteren haalde de Amerikaanse opsporingsdienst de populaire downloadsite uit de lucht. Op last van de FIOD werd hostingbedrijf LeaseWeb gedwongen om zestig servers offline te halen, zo laat Chief Security Officer Alex de Joode tegenover Tweakers.net weten.

Naast het offline halen van de server, werd in Nieuw-Zeeland de 29-jarige Nederlander Bram van der Kolk gearresteerd. Samen met zes anderen wordt hij beschuldigd van auteursrechtinbreuk en lidmaatschap van een criminele organisatie. El Fassed wil verder weten op welke manier Nederland bij de actie betrokken is en wat de gevolgen voor de internetvrijheid zijn.

Angst
Volgens ICT-jurist Arnoud Engelfriet wil de FBI met de actie een boodschap tegen andere downloadsites afgeven. “Ik denk dat de VS er happig op zal zijn een punt te maken”, aldus Engelfriet tegenover NU.nl. “Zo’n grote partij wordt niet vaak opgerold en ze zullen graag hoge straffen eisen om een boodschap af te geven." Elk opgepakt individu kan voor de vijf aanklachten die zijn ingediend bij elkaar 55 jaar gevangenisstraf krijgen.

Reacties (19)
20-01-2012, 16:41 door Anoniem
Vallen we nu ineens wereldwijd onder de Amerikaanse wetgeving?
Ik vind dit toch behoorlijk eng dat de FBI in Nederland en in Nieuw-Zeeland dit allemaal mag doen.
20-01-2012, 16:45 door Anoniem
Wat heeft leaseweb mwet de fbi te maken?
20-01-2012, 17:32 door extranion
Wat ik uit het artikel kan opmaken denk ik dat de servers van megaupload bij leaseweb staan.
20-01-2012, 19:28 door Anoniem
De arestaties in Nieuw-Zeeland door de FBI had nooit mogen gebeuren. Volgens mij heeft Megaupload geen van de onderstaande ernstige wandaden begaan. (stuk over universele jurisdictie)

Volgens Internationale amnestie, vormt een verdediger van universele jurisdictie, bepaalde misdaden een zo ernstige
bedreiging voor de internationale gemeenschap als geheel, dat de staten een logische en morele plicht hebben om
een individu te vervolgen verantwoordelijk voor het; geen plaats zou een veilig toevluchtsoord voor zij moeten zijn die
hebben begaan volkerenmoord, misdaden tegen het mensdom, buitengerechtelijke uitvoeringen, oorlogs misdaden,
marteling en gedwongen verdwijningen.

FBI dient in de VS te blijven!
20-01-2012, 20:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-01-2012, 21:21 door Anoniem
Zal het testostoron gehalte op de FBI gang zijn. Misschien kunnen we een LOIC button krijgen voor op je facebook. Leren ze die kuren snel af. Tsk.
20-01-2012, 23:56 door Anoniem
Ik ben benieuwd wat de beweegredenen van de FIOD zijn geweest om jaren niets te doen en vervolgens op oproep van een buitenlandse organisatie zo tot actie over te gaan. Je kan dan als overheidsorganisatie op je vingers natellen dat het in je eigen land niet bepaald zal overkomen als een betrouwbare en Hollandse soevereine houding. Ook al ga je nog zo keurig verdedigen dat alles naar de wet is verlopen.

Het Team Opsporing Piraterij van de FIOD zou zich beter moeten profileren als een organisatie die op komt voor de Nederlandse belangen en laten zien dat ze dat ze geen schoothondje zijn van buitenlandse organisaties. Nee, dat is natuurlijk niet hun basistaak - maar anno 2012 hoor je je als overheid toch wel eens bewust te zijn dat je werkt voor de personen die in dit land wonen en daardoor je bestaansrecht hebt. Dat er externe partijen graag gebruik maken van de diensten is ze gegund maar er zijn belangen die hier hoger kunnen staan. En juist die zie je niet terug. Het is niet of de FIOD daardoor alleen grote acties onderneemt wanneer het buitenland de leiding neemt... Verre van handig om dat beeld te laten ontstaan.
21-01-2012, 00:23 door Rene V
Megaupload is alweer online (nog geen domeinnaam, alleen een IP tot zover)
21-01-2012, 00:25 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Vallen we nu ineens wereldwijd onder de Amerikaanse wetgeving?
Ik vind dit toch behoorlijk eng dat de FBI in Nederland en in Nieuw-Zeeland dit allemaal mag doen.

http://arstechnica.com/tech-policy/news/2012/01/explainer-how-can-the-us-seize-a-hong-kong-site-like-megaupload.ars

Het komt erop neer dat MegaUpload servers had in Virginia en gezien Nieuw-Zeeland een uitleveringsverdrag heeft met de VS, is het niet heel speciaal allemaal.
21-01-2012, 01:43 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-01-2012, 10:07 door spatieman
een bepaalde groepering zou 60 jaar geleden hier nog jaloers op worden.
21-01-2012, 11:48 door Dev_Null
Het stellen van "Kamervragen" kan bijna iedere [censuur] die in "De Regering" zijn staats-bezigheids-uitkering opstrijkt.
Het komt neer op een beetje interessant doen, gebakken lucht verplaatsen en alleen leuk voor het ego van de vraagsteller.

Het geven van duidelijke "Kamer-ANTWOORDEN" , daar zouden we meer aan hebben om dit soort zaken te kunnen begrijpen. Maar ja <zucht> Gaat u maar rustig (verder)slapen, Uw regeringspoppenkast waakt over u"
21-01-2012, 15:03 door Rene V
Door spatieman: een bepaalde groepering zou 60 jaar geleden hier nog jaloers op worden.

60 jaar geleden was het 1952 ;-)
21-01-2012, 18:50 door WhizzMan
De FBI heeft jarenlang e-mail van deze heren weten af te luisteren. Op basis daarvan zijn verdenkingen van grootstschalige software en film/muziek-piraterij redelijk onderbouwd. Als je daarmee dan via de Nederlandse justitie bij leaseweb aan gaat kloppen met een huiszoekingsbevel, dan heeft leaseweb gewoon te luisteren. Je kan je afvragen hoe de FBI aan die e-mail is gekomen, want dat staat niet in de aanklacht. De kamervragen zijn geweest om te controleren of de stappen die de FBI heeft genomen voordat er bij Leaseweb is aangeklopt wel kloppen. Ik kan het me wel voorstellen dat er vragen komen als er Nederlandse bedrijven of Nederlanders (in het buitenland) betrokken zijn geweest bij zo'n grote actie.
21-01-2012, 19:21 door Anoniem
@René V:

Ach zo gek is dat jaartal anders ook niet hoor.
Maar ik denk dat spatieman zich inderdaad een decennium vergist.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Mccarthyisme
22-01-2012, 04:29 door Dev_Null
De kamervragen zijn geweest om te controleren of de stappen die de FBI heeft genomen voordat er bij Leaseweb is aangeklopt wel kloppen.
En wat als ze niet geklopt hadden? volgens welke regeltjes?
Wat gaat politiek nederland dan ondernemen tegen Big Brother the USA? LOL :-P
22-01-2012, 17:33 door choi
Ach ja, als meneer Dotcom de bak in moet heeft ie tenmisnte gelachen-als ik afga op zijn onderkomen in Nw Zeeland en zijn wagenpark: http://cryptome.org/2012-info/megaupload/0051.htm
23-01-2012, 10:01 door Anoniem
Door choi: Ach ja, als meneer Dotcom de bak in moet heeft ie tenmisnte gelachen-als ik afga op zijn onderkomen in Nw Zeeland en zijn wagenpark: http://cryptome.org/2012-info/megaupload/0051.htm
Dat is nu weer zo typisch Nederlands. Niemand mag zich onderscheiden en vooral veel geld verdienen en ook nog eens in luxe leven. Behalve natuurlijk de personen die het hardst erover klagen. Eén en al afgunst die Nederlanders.
23-01-2012, 12:07 door choi
Door Anoniem:
Door choi: Ach ja, als meneer Dotcom de bak in moet heeft ie tenmisnte gelachen-als ik afga op zijn onderkomen in Nw Zeeland en zijn wagenpark: http://cryptome.org/2012-info/megaupload/0051.htm
Dat is nu weer zo typisch Nederlands. Niemand mag zich onderscheiden en vooral veel geld verdienen en ook nog eens in luxe leven. Behalve natuurlijk de personen die het hardst erover klagen. Eén en al afgunst die Nederlanders.

Dat is weer zo typisch Nederlands, iemand terecht wijzen (om iets dat hij niet eens gezegd heeft).
Want als ik zeg dat die man tenminste plezier heeft gehad mocht ie de gevangenis in moeten maakt dat mij ineens afgunstig?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.