image

Microsoft klaagt Russische botnetbaas aan

dinsdag 24 januari 2012, 09:36 door Redactie, 0 reacties

Microsoft heeft een Russische man aangeklaagd wegens het beheren van het Kelihos-botnet, dat vorig jaar september door de softwaregigant werd uitgeschakeld. Het botnet bestond uit 41.000 computers en verstuurde spam, maakte reclame voor kinderporno en maakte allerlei persoonlijke informatie, zoals wachtwoorden, van besmette machines buit.

Tijdens de zaak diende Microsoft voor de eerste keer een aanklacht in tegen een persoon, namelijk Dominique Alexander Piatti. Hij runt vanuit Tsjechië het bedrijf dotFREE Group SRO. Sinds de uitschakeling van het botnet heeft Microsoft contact gehad met Piatti, die de softwaregigant van allerlei gegevens en bewijs voorzag. In oktober stelde Microsoft dat zowel Piatti als zijn bedrijf niet betrokken waren bij de subdomeinen die gebruikt werden om het Kelihos-botnet aan te sturen.

Aanklacht
Microsoft heeft voor de tweede keer in deze zaak een persoon aangeklaagd, die het botnet zou hebben beheerd. Het zou gaan om Andrey N. Sabelnikov, een Russische staatsburger. Dankzij de informatie die Piatti verstrekte, kon Microsoft Sabelnikov aanklagen. "We denken dat hij de beheerder van het Kelihos-botnet is", zegt Richard Domingues Boscovich, advocaat van de Microsoft Digital Crimes Unit. Sabelnikov zou 3.700 cz.cc subdomeinen bij Piatti hebben geregistreerd en die vervolgens hebben misbruikt om het Kelihos-botnet aan te sturen.

Hoewel het botnet sinds september niet meer operationeel is, zijn nog altijd duizenden Windows-computers besmet, merkt Boscovich op. "De zaak is zeker nog niet voorbij. Verwacht meer updates als het onderzoek naar Kelihos en Microsoft's strijd om botnets te ontregelen doorgaat", besluit de advocaat.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.