image

Waakhonden positief over Europese privacyregels

woensdag 25 januari 2012, 16:04 door Redactie, 2 reacties

De Europese Commissie heeft vandaag verschillende maatregelen afgekondigd die de privacy van internetgebruikers moeten beschermen, tot groot genoegen van verschillende privacywaakhonden. Door de nieuwe regels kunnen privacyschenders miljoenenboetes krijgen, komt er een meldplicht voor datalekken, moet het makkelijker voor internetters worden om te zien wie er gegevens over hen verzamelt en wat daarmee gebeurt. Als laatste worden gegevens van Europese internetgebruikers tegen buitenlandse mogelijkheden beschermd.

"Het voorstel van de Europese Commissie is op grote lijnen goed voor de internetter, maar staat nog niet vast. De regels zullen pas in werking treden als de Europese Commissie, de lidstaten en het Europees Parlement een akkoord kunnen bereiken", zegt digitale burgerrechtenbeweging Bits of Freedom.

Belangrijke stap
Ook het College Bescherming Persoonsgegevens is in zijn eerste reactie positief. “Het CBP heeft bepleit dat de positie van burgers wordt versterkt, dat bedrijven en organisaties die persoonsgegevens verwerken hun verantwoordelijkheid nemen en dat de privacytoezichthouders als dat nodig is boetes kunnen opleggen. Het feit dat deze elementen nu zijn opgenomen in het voorstel van de Europese Commissie voor een nieuwe privacyverordening is een belangrijke stap voorwaarts”, aldus Jacob Kohnstamm, voorzitter van het CBP.

Kohnstamm stelt dan ook dat de verordening een goede basis vormt voor de komende besprekingen in de Raad van Ministers en het Europees Parlement.

Belofte
Volgens de Europese databeschermingsautoriteit Peter Hustinx zijn de maatregelen een grote stap voor de gegevensbescherming in Europa, maar zijn er inadequate regels op het gebied van politie en justitie getroffen. "Hoewel er zeker ruimte voor verbetering is, ondersteunen we de voorgestelde maatregelen", aldus Hustinx, die het een uitstekend uitgangspunt vindt.

Toch heeft hij ook kanttekeningen. "De commissie is de belofte niet nagekomen dat er een robuust systeem voor politie en justitie komt. Dit zijn gebieden waar het gebruik van privégegevens een enorme impact op de levens van individuen heeft."

Lobbygeweld
Bij Bits of Freedom zijn ze ook nog voorzichtig. Tijdens de onderhandelingen zal de lobby van bedrijven en overheden alleen maar heftiger worden. Een sterk tegengeluid van internetters is daarom belangrijk, merkt de burgerrechtenbeweging op. “Het internet staat of valt bij vertrouwen. We kunnen niet meer zonder regels die beschermen tegen misbruik van onze privé-gegevens. De Europese Commissie moet voet bij stuk houden in het komende lobbygeweld", aldus directeur Ot van Daalen.

Reacties (2)
25-01-2012, 17:09 door Anoniem
Ach er wordt toch nooit naar de brugers geluisterd door overheden als het om privacy gaat.
De wetten worden alleen maar symbolish voorsgeschoteld op dit gebied,bechermen ho maar.
26-01-2012, 20:55 door Anoniem
"De Europese Commissie moet voet bij stuk houden in het komende lobbygeweld", aldus directeur Ot van Daalen."

Het is te walgelijk voor woorden dat men daar rekening mee dient te houden. Immers is het lobby systeem niets anders dan geinstitutionaliseerde corruptie. Een ander woord kan ik er niet voor bedenken. Van mij zouden de mensen die daarmee bezig zijn, en de politici die zich er door laten beinvloeden, simpelweg strafrechtelijk vervolgd moeten worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.