image

Skype Nederlandse Megaupload-verdachte afgeluisterd

maandag 30 januari 2012, 16:50 door Redactie, 11 reacties

De FBI heeft Skype-gesprekken van de Nederlandse Megaupload-verdachte Bram van der Kolk onderschept. Daarin spreekt Van der Kolk met mede-oprichter Mathias Ortmann, aldus de Nieuw-Zeelandse website Stuff. De twee zijn bang dat als Megaupload in de problemen komt, oprichter Kim Dotcom er met het geld vandoor gaat. Het gesprek tussen de 29-jarige Van der Kolk en de 40-jarige Ortmann vond in 2007 plaats.

"Als Kim een betrouwbare vent was met een goede financiële achtergrond en veilig met zijn geld zou omgaan, zou ik me geen zorgen maken, maar de huidige situatie is wat mij betreft een beetje riskant", aldus de Nederlander. Ortmann merkt op dat Dotcom afhankelijk van zijn mede-oprichters is. "Hij kan er niet stiekem met het geld vandoor gaan", laat de Duitser weten. Van der Kolk merkt vervolgens op dat Dotcom er goed in is om er met het geld vandoor te gaan.

Skype
De conversatie stond in de documenten van de FBI, die de opsporingsdienst aan de Nieuw-Zeelandse rechter had verstrekt. Hoe de FBI de Skype-gesprekken tussen Van der Kolk en Ortmann bemachtigde is onbekend. De gesprekken stonden in de documenten die voor het rechtvaardigen van de huiszoeking waren afgegeven. Het kan dus niet zijn dat de bestanden tijdens de huiszoeking zijn buitgemaakt.

De Nederlander kan aan de Verenigde Staten worden uitgeleverd, waar hij wordt verdacht van auteursrechteninbreuk en deelname aan een criminele organisatie. Eind vorig jaar werd bekend dat een Duits bedrijf spyware ontwikkelde dat zich via iTunes op de computers van verdachten kon installeren en in staat was om Skype-gesprekken af te luisteren.

Reacties (11)
30-01-2012, 17:00 door Anoniem
"Eind vorig jaar werd bekend dat een Duits bedrijf spyware ontwikkelde dat zich via iTunes op de computers van verdachten kon installeren en in staat was om Skype-gesprekken af te luisteren."

Klopt, maar in 2007 bestond FinFisher nog niet
30-01-2012, 18:41 door Eerde
Hmmm, onlangs wilde de FSB (ex-KGB) nog een backdoor eisen in Skype of anders Skype geheel in Rusland verbieden. Dat kon niet.
Daarna kwam M$ als kopert in beeld en werd er weer gesuggereerd dat de FBI/CIA/NSA wel zou kunnen eisen van M$ (Yankeedoodelbedrijf) dat er een backdoor in zou komen... 'patriot act' enzo :(

Bewijs heb ik nog nooit gezien, maar de geheime diensten zullen graag garen spinnen bij deze desinformatie, oeps nu gaan ze mij ook volgen ;)
Mag ik niet meer binnen in Yankeedoedelland, nou ja was ik toch niet van plan ! :)
30-01-2012, 20:21 door spatieman
toevalig, skype in handen MS ,en FBI luistert het af, ofben ik nu para?
30-01-2012, 20:24 door Anoniem
hm tijd voor spyware over de multihop vpn
30-01-2012, 21:16 door NumesSanguis
Nog oude versie van skype, voordat het van microsoft werd ^^ Deze werkt nog steeds, dus misschien handig voor bepaalde mensen?
30-01-2012, 21:21 door Anoniem
Komen die installatie CD's van hele oude OS-en toch nog van pas... Dan kun je er tenminste met een gerust hart vanuit gaan dat daar waarschijnlijk nog niet die geavanceerde backdoors in zaten. Lang leve de Commodore 64!
31-01-2012, 09:13 door Anoniem
"toevalig, skype in handen MS ,en FBI luistert het af, ofben ik nu para?"

Deze tap uit 2007, en werd Skype pas in 2011 door Microsoft overgenomen. Daarnaast is ieder bedrijf verplicht om mee te werken met een gerechtelijk bevel. Of het bedrijf eigendom is van Microsoft is daarbij volstrekt irrelevant.
31-01-2012, 10:24 door Anoniem
tov skype leefde lang de veronderstelling dat het niet afluisterbaar was omdat het over verschillende peers gaat, en dus alleen bij de laatste of eerste hop kan worden afgeluisterd

hoe kan het ook anders of het was toch mogelijk.
31-01-2012, 10:45 door Anoniem
Zo zie je maar weer,
op internet bestaat geen paranoia,
slechts onvoldoende beveiliging.
31-01-2012, 11:12 door leenvr
Mijn Skype kan zeker afgeluisterd worden omdat ik ook naar vaste (en mobile) telefoons kan bellen! :(
31-01-2012, 12:57 door Anoniem
Helaas kan ik het bericht niet vinden. Maar alweer een aantal jaren geleden stond in een krant, dat de Oostenrijkse overheid een bedrag met iets van zes cijfers had betaald aan Skype. Zeer waarschijnlijk ging dat om een transactie om toegang te krijgen tot een achterdeur in de software van Skype. Een deel van de geheim te houden begroting van de het ministerie van Binnenlandse Zaken aangaande de Oostenrijkse veiligheidsdienst was namelijk per ongeluk bij de reguliere begrotingsdocumenten terecht gekomen. De transactie met Skype stond in de mislukte geheim te houden begroting van de veiligheidsdienst.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.