image

Microsoft waarschuwt: nog 365 dagen Windows XP

maandag 8 april 2013, 15:52 door Redactie, 10 reacties

Nog precies een jaar en dat stopt Microsoft de ondersteuning van Windows XP, maar het verouderde besturingssysteem wordt nog altijd op honderden miljoenen computers gebruikt. Microsoft ondersteunt Windows en Office producten minimaal 10 jaar en de ondersteuning van Windows XP SP3 en Office 2003 eindigt op 8 april 2014. Dan verschijnen er geen security-updates meer.

"Als je organisatie nu nog niet met de migratie naar een modernere desktop is begonnen, ben je laat", zegt Microsoft's Stephen Rose. Uit onderzoek zou blijken dat organisaties tussen de 18 tot 32 maanden nodig hebben om een nieuw besturingssysteem uit te rollen.

Bedrijven die Windows XP gebruiken en volgend jaar om deze tijd nog over een ondersteunde Windows-versie willen beschikken moeten dan ook meteen een migratietraject plannen.

Virusscanner
Wie toch met Windows XP blijft werken loopt grote risico's, merkt Rose op. Het gaat dan om compliance en beveiligingsrisico's, het verliezen van certificeringen, niet slagen van audits en niet meer ondersteunde applicaties.

Dat anti-virusbedrijven Windows XP na 8 april 2014 blijven beschermen wil volgens Rose niet zeggen dat gebruikers veilig zijn. "Het beveiligen van een besturingssysteem vereist meerdere verdedigingslagen en anti-malware is slechts één onderdeel daarvan."

Overstappen
Een Brits bedrijf dat organisaties met migreren helpt zegt dat pas 42% van de organisaties met overstappen begonnen is. Zorgen over het migratietraject (21%) en kosten (16%) zijn twee veel gehoorde redenen waarom bedrijven het overstappen uitstellen.

Bij bedrijven die al wel met overstappen zijn begonnen zijn hardware (27%), budget (25%), migreren van Office-gegevens (22%) en Internet Explorer 6 (22%) de grootste knelpunten.

20% van de ondervraagde beslissingsmakers is van plan om Windows XP na het einde van de ondersteuningsperiode te blijven gebruiken.

"De boodschap dat Microsoft het licht voor Windows XP uit doet is duidelijk door de IT-gemeenschap ontvangen, maar het lijkt erop dat bedrijven niet de risico's begrijpen om Windows XP na 8 april 2014 te blijven gebruiken", zegt Adrian Foxall, CEO van Camwood. "Maar met een geschatte 40% van de zakelijke computers die Windows XP draait tikt de klok."

Reacties (10)
08-04-2013, 16:35 door yobi
Linux mint (met start-menu) draait lekker stabiel op de oude hardware.
08-04-2013, 17:32 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
08-04-2013, 18:11 door joep da poope
En op mint draaien natuurlijk als je bedrijfsapplicaties als een zonnetje.
09-04-2013, 00:51 door Duck-man
MS kan wel 10 jaar na uit brengen stoppen met ondersteuning het is nog altijd maar 7 jaar na het uit brengen van de op volger. Computers met XP zijn dan ook 7 jaar oud en voor bedrijven zelfs maar 5 jaar. Die PC is dus nog niet af (al vind MS van wel). Wil je geloof waardig over komen dan moet je minimaal 10 na dat de op volger uit kwam blijven onder steunen. Of dat op de zelfde licentie kan upgraden met de zelfde hardware (en dat het dan nog goed werkt).
Anders zit er niks anders op om over te gaan op Mint. Of natuurlijk OpenSuSE
09-04-2013, 01:13 door Whoops
En Mint werkt natuurlijk flekkeloos samen met alle geavanceerde hardware (industriële productie / research).

Door Duck-man: Computers met XP zijn dan ook 7 jaar oud en voor bedrijven zelfs maar 5 jaar.
Ik ken tal van ziekenhuizen en universiteiten waar Windows XP draait op hardware van een paar maanden oud...

Door Duck-man: Of dat op de zelfde licentie kan upgraden met de zelfde hardware (en dat het dan nog goed werkt)
Laat die haakjes maar weg, dat is juist het belangrijkste!
Nog steeds te veel software incompatibel met Windows 7 helaas...
09-04-2013, 08:55 door Anoniem
Door Duck-man: MS kan wel 10 jaar na uit brengen stoppen met ondersteuning het is nog altijd maar 7 jaar na het uit brengen van de op volger. Computers met XP zijn dan ook 7 jaar oud en voor bedrijven zelfs maar 5 jaar. Die PC is dus nog niet af (al vind MS van wel). Wil je geloof waardig over komen dan moet je minimaal 10 na dat de op volger uit kwam blijven onder steunen. Of dat op de zelfde licentie kan upgraden met de zelfde hardware (en dat het dan nog goed werkt).
Anders zit er niks anders op om over te gaan op Mint. Of natuurlijk OpenSuSE


En al die andere Operating Systemen hebben ook meer dan 10 jaar support?
Dus Linux Mint heb ik straks ook 10 jaar updates en blijven 10 jaar lang al mijn applicaties up-to-date werken?
09-04-2013, 10:49 door Mysterio
Ik ken een aantal productieomgevingen (aka fabrieken) waar enorme machines worden aangestuurd door een oude MSDOS bak. Niets mis mee als je maar bewust hiervoor kiest. Voor een KA-omgeving lijkt het me inderdaad tijd om voorzichtig na te gaan denken over een migratie naar Windows 7.

Of, als je echt om werk verlegen zit, naar Linux-whatever. Mijn ervaring is dat het uitstekend kan werken in een KA-omgeving maar dat het niet echt eenvoudig is om je support afdeling hierop in te richten. We hebben een aantal afdelingen die voornamelijk Ubuntu en MAC gebruiken, maar ik ben er niet van overtuigd dat ze het nou zo eenvoudig hebben gemaakt voor zichzelf.
09-04-2013, 15:04 door Anoniem
Ik kom voor mijn gezondheid, en die van anderen regelmatig in gezondheid instellingen, waar onder ziekenhuizen en daar zie ik nog steeds dat Windows XP gebruikt wordt.

Op een enkele instelling na word er nog ontzettend veel Windows XP gebruikt :-/
09-04-2013, 15:08 door Anoniem
@Mysterio
Wat is een KA-omgeving?
09-04-2013, 18:29 door Whoops
Door Anoniem: @Mysterio
Wat is een KA-omgeving?
Kantoorautomatiseringsomgeving
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.