image

Google geeft "besmette" Android apps groen licht

dinsdag 31 januari 2012, 17:23 door Redactie, 3 reacties

Google heeft de "besmette" Android apps op de officiële Marktplaats die miljoenen keren gedownload zijn, niet verwijderd. Symantec waarschuwde dit weekend voor de Counterclank-malware, die zich in tal van applicaties had verstopt. Concurrent Outlook beschuldigde Symantec van paniekzaaierij, omdat het geen malware, maar adware betrof. In de applicaties werd een SDK (software development kit) gebruikt waarmee derde partijen geld via hun app kunnen verdienen.

De SDK maakt een SHA1-hash van het toestel, zodat de installatie uniek te herkennen is. Ook wordt informatie over het merk, fabrikant, model, Android-versie, taalinstelling en browser doorgestuurd. "De situatie is vergelijkbaar toen adware, spyware en potentieel ongewenste applicaties voor het eerst op Windows verschenen. Veel beveiligingsbedrijven detecteerden deze applicaties in eerste instantie niet, maar besloten met universele goedkeuring van gebruikers deze applicaties uiteindelijk toch te detecteren", zegt Symantec.

Verwijderen
Het beveiligingsbedrijf stelde dat het hier wel om malware gaat, die tussen de 1 en 5 miljoen keer werd gedownload. Na de ontdekking werd Google gewaarschuwd, maar de zoekgigant laat de apps in kwestie gewoon op officiële Android Marktplaats staan.

"Google vertelde ons dat de applicaties niet de gebruiksovereenkomst schenden en dat ze niet worden verwijderd. We verwachten in de toekomst meer soortgelijke situaties, waar we gebruikers over een applicatie waarschuwen, maar waar de applicatie gewoon in de Google Android Marktplaats beschikbaar blijft."

Reacties (3)
01-02-2012, 02:00 door Anoniem
Als de app werkt zoals het werkt, maar er echter reclame in verwerkt/verstopt is waar de ontwikkelaars geld aan verdienen.
En de eindgebruiker heeft er geen last van, dan is er toch inderdaad geen reden tot paniek?
01-02-2012, 09:02 door Anoniem
Tja, andere beveiligingsbedrijven denken er anders over, dat het een wat agressieve reclame maker is.
Gaat Symantec McAfee achterna?
01-02-2012, 12:06 door Anoniem
Geloof er niks van dat dit kwaadaardige apps waren. Lijkt meer op een poging tot geld verdienen van Symantec. Google zou er absoluut geen baat bij hebben om deze apps toe te laten als ze echt kwaadaardig zijn. Google ligt al genoeg onder vuur en hebben meer te verliezen dan Symantec.

adware is (in dit geval) niet schadelijk, maar inderdaad zoals in het beriocht ook staat, kunnen derden en de maker zelf er waarschijnlijk geld mee verdienen. Niks mis mee.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.