image

Mozilla-topman hekelt Google-spionage

donderdag 2 februari 2012, 11:13 door Redactie, 11 reacties

Google zegt wel dat gebruikers via één muisklik naar een alternatieve dienst kunnen overstappen, maar dat is niet waar, aldus Mozilla-topman Asa Dotzler. De zoekgigant reageerde op de kritiek die het vanwege het nieuwe privacybeleid had gekregen. Het gaat vanaf 1 maart gegevens van gebruikers over alle diensten in één profiel verzamelen. Daarbij stelt het dat gebruikers zelf de keuze hebben hoeveel ze van Google gebruiken. "Het duurt wel even om jezelf los te maken van Google's diensten en het gebruik van nieuwe diensten te leren", merkt Dotzler op.

Alternatief
Zelf gebruikt de topman al meer dan twee jaar Microsoft Bing. "Omdat ik hun afweging beter vond. Ze koppelen bijvoorbeeld niet de gegevens van je Live Mail account met je Bing zoekopdrachten. Nu Google steeds meer en meer koppelt, ben ik steeds blijer dat ik deze beslissing heb genomen."

Volgens Dotzler zegt Google wel dat een alternatief slechts een muisklik verwijderd is, maar dat is niet echt waar. "Het duurde even om aan Bing gewend te raken." Gmail gebruikt Dotzler alleen voor wegwerp-accounts, maar een alternatief voor Google Apps heeft hij nog niet gevonden, aangezien zijn collega's dat nog gebruiken.

Onzichtbaar
"Mijn plan was nooit om onzichtbaar voor Google te worden, alleen om te voorkomen dat ze alles over me te weten komen. Ze monitoren me nog steeds met hun advertentienetwerk en hun analytics probes en hun verschillende ingebedde YouTube, Google Maps en wat niet meer, maar het koppelen van die internetbrede-surveillance met mijn dagelijkse interesses is nu een stuk lastiger voor ze, omdat ik mezelf over verschillende dienstverleners heb gedistribueerd in plaats van slechts één."

Onlangs liet Google nog weten dat het Mozilla bijna een miljard dollar betaalt om de standaard zoekmachine in Firefox te zijn.

Reacties (11)
02-02-2012, 11:25 door linuxpro
Jammer dat Google die toch een hoog aanzien had de bezoekers die iets meer verstand hebben dat een pindanoot zo in de armen van de concurrentie drijft.
02-02-2012, 11:28 door Mysterio
Onlangs liet Google nog weten dat het Mozilla bijna een miljard dollar betaalt om de standaard zoekmachine in Firefox te zijn.
Mooie woorden van deze topman... Maar zonder Google zou Mozilla weinig voorstellen.
02-02-2012, 11:40 door Anoniem
Ik vraag me af of google je alleen koppelt als je ingelogd bent. Dat IP adres weten ze toch wel als je ooit eens bent ingelogd.

SK
02-02-2012, 11:42 door Anoniem
En deze stellingen worden gedaan door de visionair die besloot dat Mozilla Firefox niet langer voor bedrijven hoefde te worden ontwikkeld.......
Bing gebruiken zodat Google je zoekhistorie niet kan achterhalen, de sluwe vos, nee die krijgen ze niet....

Kan die man svp gewoon zijn mond houden?
02-02-2012, 11:57 door Anoniem
Ik vind het ook wel wonderlijk dat de heer Dotzler zich zo uitlaat. Laat hij zich nu eens druk maken om Mozilla en haar producten. Onlangs had ik hem nog een e-mail gestuurd, maar niets op gehoord.
Google Search is (nog) veel beter dan Bing, dus ik blijf het toch wel gebruiken. Na 1 maart wel even kijken hoe de zoekresultaten uitpakken.
02-02-2012, 12:26 door Dev_Null
Another useless news article / advertizment for Mozilla and Google :-(
02-02-2012, 14:31 door N4ppy
Wat verwacht ie nou dat google ook nog je training op bing betaald ofzo?
02-02-2012, 15:28 door Eerde
Wat een hypocriet is die man !
02-02-2012, 23:02 door Anoniem
Of hij nu hypocriet is, of niet. Een punt heeft hij zeker. Probeer je maar eens los te maken van Google. Als je via Firefox surft, gaat in principe elke url al standaard naar Google om te kijken of het geen gevaarlijke site is. Je moet dat feature al actief uitzetten om ervanaf te komen. Voor de gemiddelde internet gebruiker is dat gewoon niet te doen.
04-02-2012, 08:28 door Anoniem
Wat een negatieve reacties.
Hij heeft helemaal gelijk. Wat hij zegt is dat er sprake is van oneerlijke concurentie waarbij de kwaliteit van product A van bedrijf A vele malen beter is dan dan de kwaliteit van alternatieven. In zo'n geval is zon overstap dus niet zomaar gemaakt zoals gesuggereerd, dat is misleiding.
Ja, bing zal op dit moment waarschijnlijk wel een tweede plaats hebben gezien het feit hier ook een miljardenbedrijf achter zit, zodoende kan ik me die suggestie wel voorstellen, want overige kwalitatieve diensten zijn al snel anonimizers van google, en dan maak je (indirect) nog steeds gebruik van hun dienst en voorkomt daarmee de groei van anderen.


Eigenlijk zou er een nieuw soort gedecentraliseerde en opensource zoekmachine moeten verschijnen. Zoiets zou het formaat van google zonder moeite binnen de kortste keren hebben ingehaald, en, mits goed ontworpen, niet sencureer- of monitorbaar.
05-02-2012, 11:42 door Zipper306
Door Anoniem: Of hij nu hypocriet is, of niet. Een punt heeft hij zeker. Probeer je maar eens los te maken van Google. Als je via Firefox surft, gaat in principe elke url al standaard naar Google om te kijken of het geen gevaarlijke site is. Je moet dat feature al actief uitzetten om ervanaf te komen. Voor de gemiddelde internet gebruiker is dat gewoon niet te doen.

Installeer dan goole chrome, dan weet google zelfs wat voor programma's je op je computer hebt staan.
En iedere toets aanslag wordt naar google verstuurt nog voor je op de "Enter" toets hebt gedruk.
Dus ook als je inlogt bij je bak.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.