image

Google scant Android apps op malware

vrijdag 3 februari 2012, 09:46 door Redactie, 2 reacties

Google is begonnen met het automatisch scannen van alle apps op de Android Marktplaats op malware. Bouncer, zoals de nieuwe service heet, gaat automatisch de Android Marktplaats langs, zodat zowel gebruikers als ontwikkelaars hier geen last van hebben, zegt Hiroshi Lockheimer, Vice President Engineering op het Google blog. De scanner controleert nieuwe en bestaande apps en accounts van ontwikkelaars.

Zodra een ontwikkelaar een app op de marktplaats zet, wordt die automatisch op bekende malware gecontroleerd. Ook wordt er gekeken naar mogelijk "fout gedrag", en met eerder geanalyseerde apps vergeleken om rotte appels te detecteren. Zo wordt elke app nu op de Google cloud infrastructuur gedraaid om zo te simuleren wat het op een echt Android-toestel doet. Zodoende kan Google verborgen en kwaadaardig gedrag detecteren.

Een ander probleem is dat het aanmaken van accounts voor ontwikkelaars slechts 25 dollar kost en zeer eenvoudig is. Daardoor konden ontwikkelaars achter afgesloten accounts in rap tempo nieuwe accounts aanmaken. Om kwaadwillende ontwikkelaars te weren, gaat Google ook nieuwe accounts analyseren, wat zou moeten voorkomen dat "serieovertreders" weer toegang tot de marktplaats krijgen.

Paniekzaaierij
De service controleert volgens Lockheimer al enige tijd de apps in marktplaats en concludeert dat het aantal gedownloade kwaadaardige apps met 40% is afgenomen. "Deze afname vond plaats op hetzelfde moment dat bedrijven die anti-malware en beveiligingssoftware verkopen, juist een toename van kwaadaardige apps rapporteerden."

Onlangs rapporteerde Symantec dat Android-malware mogelijk 5 miljoen toestellen had geïnfecteerd. Later moest het anti-virusbedrijf bekennen dat het niet om malware ging, maar om adware van een advertentienetwerk. Het is niet de eerste keer dat anti-virusbedrijven van paniekzaaierij worden beschuldigd als het om mobiele malware gaat.

Lockheimer stelt dat het onmogelijk is om te voorkomen dat criminelen malware bouwen. "Maar de belangrijkste graadmeter is of die kwaadaardige apps vanaf de Android Marktplaats worden geïnstalleerd, en we weten dat het aantal sterk aan het afnemen is."

Reacties (2)
03-02-2012, 13:02 door Anoniem
"Google is begonnen met het automatisch scannen van alle apps op de Android Marktplaats op malware"

Dit werd nog niet gedaan dus?!?!?!?
03-02-2012, 20:00 door Anoniem
Halleluja! Eindelijk !!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.