image

Spionagekastje in Schilderswijk was van politie

maandag 22 april 2013, 14:48 door Redactie, 6 reacties

Het spionagekastje dat vorige week in de Haagse Schilderswijk werd ontdekt is van de politie, zo laat de politie op de eigen website weten. Monteurs van internetprovider Ziggo ontdekten een Ziggo-kast die van afluisterapparatuur was voorzien. Een dag na de ontdekking van de kast, die over een camera en opnameapparatuur beschikte, was die opeens verdwenen.

In eerste instantie werd gedacht dat de apparatuur zou zijn ingezet om het mogelijk ronselen van jongens voor de gewapende strijd in Syrië of ergens anders in de wereld te monitoren, maar dat is niet het geval.

'De betreffende apparatuur is ingezet ten behoeve van een opsporingsonderzoek naar vermogenscriminaliteit. In overleg en met toestemming van het Openbaar Ministerie is de betreffende apparatuur ingezet. Aangezien het onderzoek nog loopt, kan er geen verdere informatie worden verstrekt."

Opsporingsmiddelen
De gebruikte metalen kast zou een universele kast zijn die verschillende toepassingen kent. Volgens de verklaring kan de Nederlandse politie gebruikmaken van Bijzondere Opsporingsmiddelen.

"De inzet van deze middelen is bij de wet geregeld en wordt toegepast. Alleen in overleg en met toestemming van het bevoegd gezag kunnen bijzonder opsporingsmiddelen worden ingezet."

Reacties (6)
22-04-2013, 15:11 door Anoniem
Misschien moeten medewerkers van Ziggo enz. voortaan eerst contact opnemen met bevoegde instanties. Het lijkt me slecht voor een onderzoek, wanneer dit soort opsporingsmethodes bekend worden bij het "criminele" publiek. Blijft natuurlijk wel de noodzaak, dat er een goede toezichthouder is, om te voorkomen dat dit soort middelen te gemakkelijk worden ingezet.
22-04-2013, 17:48 door Anoniem
Die toezichthouder is er en heet het OM.

Bewijs wat wordt aangeleverd moet worden verklaard.
Hoe komt men aan het bewijs dus.

Je kunt moeilijk toevallig op het moment van een deal aanwezig zijn en een foto maken.
Bovendien is aan de spionagefoto te zien dat deze laag bij de grond genomen moet zijn.
Dat verklaard dan dat deze niet door een staand persoon is genomen.
De advocaat van de tegenpartij zal dus vragen hoe dat zit.
Dan wordt vanzelf duidelijk dat er vanuit een 'spionage-opstelling' is gefotografeerd.

Als er dan geen toestemming blijkt te zijn (geweest) van het OM kan het bewijs de prullenbak in.
En dan loopt de zaak mogelijk risico of gaat zelfs stuk.

Daar tegenover staat dat burgerpartijen zoals Peter R. de Vries (of privédetectives) veel verder mogen gaan met filmen, fotograferen en afluisteren. Ze mogen het materiaal daarna zelfs aanbieden aan de politie en dan mag het materiaal gewoon gebruikt worden.

Voor de politie geldt de Wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden (Wet BOB) en die geldt niet voor burgers.
23-04-2013, 08:37 door reletiv
Door Anoniem: Misschien moeten medewerkers van Ziggo enz. voortaan eerst contact opnemen met bevoegde instanties.
Of juist andersom? Als ze een "ziggo-kast" vinden zonder dat ze weten wat die daar doet kun je hun niet de schuld geven hoor.
23-04-2013, 09:14 door Fwiffo
Of ze er mee naar de lokale krant hadden moeten gaan weet ik niet, maar deze ziggo monteurs hebben wel goed zitten opletten! Er had immers ook een flinke bom in de kast kunnen zitten of anders spionage apparatuur van een buitenlandse mogendheid. Dit is dus precies wat de overheid de laatste jaren wil bereiken, burgers die op verdachte dingen letten. En dit was behoorlijk verdacht allemaal.
23-04-2013, 11:06 door Mysterio
Door reletiv:
Door Anoniem: Misschien moeten medewerkers van Ziggo enz. voortaan eerst contact opnemen met bevoegde instanties.
Of juist andersom? Als ze een "ziggo-kast" vinden zonder dat ze weten wat die daar doet kun je hun niet de schuld geven hoor.
Ze noemen het wel een Ziggo-kast, maar het betreft gewoon een regelkastje wat behoorlijk merk onafhankelijk is. KPN doet er dingen in, de electro-boer zit er in de prutsen en de kabel-boer dus ook.

In dit geval had Ziggo inderdaad even contact moeten opnemen met de gemeente of de Politie.
23-04-2013, 23:14 door Anoniem
Of de politie had aan de binnenkant van het kastje een sticker kunnen plakken met tekst en uitleg.
Zodra ik nu zo'n kast zie met een gaatje erin, dan weet ik dus genoeg. Criminelen dus ook. Deze opsporingsmethode kan nu dus gevoeglijk bij het grofvuil worden gezet. Fail.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.