image

100.000 flyers tegen landelijk EPD verspreid

maandag 22 april 2013, 14:32 door Redactie, 5 reacties

Om patiënten te waarschuwen voor de risico's van het Elektronisch Patiënten Dossier en het Landelijk Schakelpunt in de huidige vorm, is burgerrechtenbeweging Vrijbit een actie gestart. Via de website ikgeentoestemming.nl en meer dan 100.000 flyers, die onder andere in wachtkamers en bij apotheken te vinden zullen zijn, worden burgers gewaarschuwd.

De actie moet volgens de beweging tegenwicht bieden aan de drang en dwang van zorgverzekeraars en overheid om zorgverleners verplicht te stellen zich bij dit landelijk systeem voor de uitwisseling van medische gegevens aan te sluiten.

Uitwisseling
Ook is de actie bedoeld om burgers en patiënten te informeren over de wijze waarop geprobeerd wordt hen ‘toestemming’ te laten geven voor de uitwisseling van hun medische gegevens via een informatiesysteem dat volgens Vrijbit niet alleen absoluut onveilig is, maar dat eveneens zodanig is opgezet dat gerichte toestemming niet langer mogelijk is

"In de huidige opzet is het de bedoeling dat in eerste instantie huisartsen, apothekers en ziekenhuizen op het systeem worden aangesloten. In de volgende fase zullen echter alle hulpverleners in de zorg op dit onveilige landelijke systeem worden aangesloten", aldus Vrijbit.

Toestemming
Sinds 1 januari 2013 mogen medische gegevens uitsluitend worden uitgewisseld via het LSP-EPD op voorwaarde dat patiënten daar vanaf die datum uitdrukkelijk toestemming voor hebben gegeven. Patiënten zouden echter alleen toestemming voor het gebruik van het informatiesysteem geven, en niet voor de uitwisseling van medische informatie zelf.

"In feite wordt mensen op deze manier gevraagd om toestemming te geven om af te zien van hun recht om zelf te kunnen bepalen welke medische informatie, voor welk doel, in het kader van een behandeling, mag worden uitgewisseld met andere zorgverleners."

Reacties (5)
22-04-2013, 16:09 door Anoniem
Goed inititief en mag van mij landelijk gedaan worden.

Ik verwacht er alleen niet veel van. Helaas....
Huisartsen die voor EPD zijn laten de flyer niet toe en voor de huisartsen die tegen zijn zijn ze niet echt nodig.
22-04-2013, 20:04 door WesleySmalls
Word dit gejank eigenlijk wel een beetje zat. Ik zie totaal het probleem er ook niet van, zoals ik het zie is dit een enorm nuttige toevoeging van het hele medische systeem.

Ik zie het probleem echt totaal niet. Is het probleem dat ander medisch personeel deze documenten in kunt zien? Zo ja, dan is dat echt een belachelijk domme reden. Als ik naar de psycholoog ga vanuit doorverwijzing van mijn huisarts krijgt die psycholoog dergelijke info ook wel, je kunt er dan voor kiezen er geen toestemming voor te geven, maar uitiendelijk na loop van de behandeling komt de psycholoog het toch wel te weten. Dan vervolgens stuurt de psycholoog je door naar een andere instantie, die krijgt ook, tenzij je geen toestemming geeft, gewoon inzage tot de behandeling bij de psycholoog.

Kortom, er veranderd niks, het enige verschil is dat het onder een grote database valt, ipv al dat gerommel links en rechts. Dus buiten dat het centraal is, en het delen van medische informatie een stuk makkelijker word tussen verschillende partijen. Daarbij word ook het slordige gedrag met overbrengen van informatie verleden tijd. Nu gebeurt het nog regelmatig via de post, of via de mail, nou dat is lekker veilig en goed voor je privacy.

Het enige wat ik me kan bedenken is dat er angst is voor het gehacked worden, of misbruik. Bij het gehacked worden kan ik vrij simpel zijn, dat is sowieso wel mogelijk, ook nu met verschillende instanties, dus hier ook maar tegenin gaan? Hetzelfde geld voor misbruik.

Dus ja, ik zie alleen maar voordelen voor zowel de instanties als diegene die geholpen word, nooit meer dubbele vragen, je kunt direct doorstromen met een behandeling, als je in Amsterdam een ongeluk krijgt en daar in het ziekenhuis opgenomen word terwijl je in Tilburg woont is er ook geen probleem qua informatie, ook voor de ambulancebroeders word het een stuk makkelijker.

Dus tja, ik zie het probleem er niet van, maar dat is meestal zo met dit geneuzel
22-04-2013, 20:59 door johanw
De psycholoog ziet dan de huisartsgegevens wel, en dat is meestal ook geen probleem. Wat wel een probleem kan zijn is dat Miep van de thuiszorg of de tandartsassistente ook kan zien dat jij bij een psycholoog loopt. Dat is voor hun werk nergens voor nodig.

Nog afgezien natuurlijk van het feit dat verzekeraars deze gegevens nu makkelijk via een U-bocht constructie uit de USA kunnen verkrijgen. Leuk als je autoverzekering fors duurder wordt omdat je bij een psycholoog loopt (dan zal ie ook wel gevaarlijker rijden dan gemiddeld).
22-04-2013, 21:55 door Anoniem
Door WesleySmalls: Word dit gejank eigenlijk wel een beetje zat. [...] Dus tja, ik zie het probleem er niet van, maar dat is meestal zo met dit geneuzel
Dan is het misschien nuttig voor je om te lezen wat de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen voor bezwaren heeft. Hoewel je je kan beperken tot de korte samenvatting (2 pagina's) die op onderstaande pagina gelinkt wordt, kan ik voor een goed begrip aanbevelen de uitgebreide samenvatting (12 pagina's) van hun dagvaarding voor het stopzetten van het LSP te lezen en tot je door te laten dringen. Ze hebben hun argumenten tegen het LSP uitstekend verwoord. Het tast hun wettelijke geheimhoudingsplicht aan, om maar een punt te noemen dat direct raakt aan waar jij geen problemen ziet.
http://www.vphuisartsen.nl/Brieven-en-artikelen-L-EPD/VPHuisartsen-vraagt-rechtbank-om-stopzetting-LSP.html
22-04-2013, 22:34 door freediver
Door WesleySmalls: Word dit gejank eigenlijk wel een beetje zat. Ik zie totaal het probleem er ook niet van, zoals ik het zie is dit een enorm nuttige toevoeging van het hele medische systeem.

Je roeptoetert wel voor je eigen laten we wel duidelijk zijn. Ik daartegen wil NIET opgenomen worden in een EPD of LSP. Dat heeft er mee te maken dat de overheid van hun IT systemen vaker een zooitje gemaakt heeft in het verleden. De tijd is gewoonweg nog niet rijp.Ikzelf wil bepalen aan wie mijn persoonlijk medische informatie verstrekt wordt en niet dat iemand anders daarover iets te beslissen heeft.

Je kan het zien als onze soevereiniteit die ze af willen nemen. Voorts heeft de overheid ook laten merken in het verleden dat ze Lak hebben aan de burger, en hun eigen weg doordrukken. Daarom vind ik deze acties zoals die van Vrijbit zeer nuttig, en ook noodzakelijk. Iets wat ik niet in mijn eentje kan dat doen hun wel.

En nog iets.... er is nooit alleen een goede bedoeling, of er is wel een bijbedoeling bij. Ik vraag me af welk vrijbriefje de overheid nu weer aan het bekokstoven is om nog meer controle uit kunnen oefenen... Ze hadden ook de mensen een chippas kunnen meegeven waarop hun gegevens beveiligd staan opgeslagen. Het wachtwoord kan ook bij meerdere vertrouwens personen of via de eigen GSM verstrekt worden, netzoals ze bij DigiD hebben gedaan of als je een TAN code ontvangt via de Bank/giro bij een overschrijving. Bij een ongeval zijn er dan altijd methodes om bij noodzakelijke gegevens te komen.

Techniek mogelijkheden bij de vleet, maar nee ze willen alles centraliseren..oftewel naar zich toe trekken. Bij mij dus never nooit niet, en geen haar op mijn hoofd die daar over na gaat denken zonder goede beargumentering waarbij respect naar de burger duidelijk naar voren komt. (sorry voor t lange epistel maar ben nog al bevlogen als t over epdlsp gaat.).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.