image

Bank vervangt pinpas door vingerafdruk

dinsdag 7 februari 2012, 14:06 door Redactie, 31 reacties

De grootste commerciële bank van Turkije biedt klanten voortaan de mogelijkheid om via hun vingerafdruk geld op te nemen in plaats van een pinpas. De Isbank heeft 3.400 vingerafdruklezers van Hitachi geïmplementeerd. "De bank ziet de implementatie van biometrie bij geldautomaten als een natuurlijke evolutie om klanten een nieuw beveiligingsniveau en flexibiliteit te bieden. Eén van de voordelen van vingeradertechnologie is dat klanten geld zonder het gebruik van een kaart kunnen opnemen", aldus Sabri Gökmenler, IT-directeur bij de bank.

"Onze klanten zijn erg geinteresseerd in het gebruik van biometrie voor hun bankzaken en betalingen", gaat CIO Hakan Aran verder. Het gebruik van de scanners die de aderen in de vingers lezen is vooral een succes in Japan, waar meer dan 75.000 van de apparaten zijn uitgerold. Eerder werden de scanners ook al door Poolse banken omarmd.

Reacties (31)
07-02-2012, 14:17 door Anoniem
Heeft men dan wel nog een pincode nodig nadat men de vingerafdruk invoert ?
07-02-2012, 14:32 door RickDeckardt
Dat is in ieder geval veiliger dan zo'n pinpas. Dat wil ik ook! Waar kan ik me opgeven?
07-02-2012, 14:33 door quikfit
Zijn er al vingers afgehakt?
07-02-2012, 14:47 door Anoniem
Te koop z.g.a.n. vinger (rechter wijsvinger) van welgestelde heer!
Nagels moeten nog wel ff worden bijgeknipt!
07-02-2012, 14:52 door Anoniem
Je hoeft hem niet perse af te hakken, je kan ook gewoon achter iemand gaan staan en hem een "Handje" helpen. Kom je ook niet op de camera.
07-02-2012, 14:54 door Anoniem
Stel.... Je vingerafdruk wordt nagemaakt en misbruikt. Hoe krijg je dan een nieuwe?
07-02-2012, 15:05 door Anoniem
Door Anoniem: Stel.... Je vingerafdruk wordt nagemaakt en misbruikt. Hoe krijg je dan een nieuwe?

Je scant je vinger, bewerkt hem iets in fotoshop, print de afdruk uit met de laserprinter, smeert hier houtlijm op, trekt het laagje houtlijm eraf en plakt dit velletje weer op je vinger...tadaa je hebt een nieuwe.
07-02-2012, 15:12 door Anoniem
Dus in plaats van je pas wordt vanaf dan je vinger geskimd?
Lijkt me beter als ze een combinatie van pinpas, vinger, en pincode invoeren dan
07-02-2012, 15:17 door Anoniem
Stel.... Je vingerafdruk wordt nagemaakt en misbruikt. Hoe krijg je dan een nieuwe?


Uit de text haal ik dat de scanner de aderen in je vinger bekijkt.
Deze kun je moeilijker vervalsen als een vingerafdruk (mythbusters deden het met een fotokopietje)

Tevens zal het afhakken van een vinger misschien niet werken omdat de aders in dit geval leeg/anders zijn omdat er geen bloed doorheen gaat.
Maar dat is slechts mijn gedachte, kan het fout hebben uiteraard.
07-02-2012, 15:18 door Anoniem
Van achteruitgang gesproken...
Ik gebruik liever gummybeertjes i.p.v. een mes :)
07-02-2012, 15:18 door Anoniem
Door RickDeckardt: Dat is in ieder geval veiliger dan zo'n pinpas. Dat wil ik ook! Waar kan ik me opgeven?
Bij deze nomineer ik je voor de grappigste post van de maand... hahahaha... rofl
07-02-2012, 15:39 door Anoniem
Leuk, maar dit zou hier toch niet werken, niet op de machines die buiten staan in ieder geval.
Het is niet hufterproof, dus binnen de eerste week kapot/bedekt met kauwgom en dergelijke.

Dan vind ik NFC (near field communication) een beter idee.
07-02-2012, 16:37 door Anoniem
Het zij. En blijven amateuristische prutsers.bij banken. Vroeger snapte ze nog wat integriteit en confedentialiteit was. Nu snappen ze alleen hoe ze net kunnen doen alsof ze modern bezig zijn terwijl het de klant eigenlijk heel veel centen kost om met hun geld te laten gokken.
07-02-2012, 16:40 door Anoniem
@Anoniem 15:17.

Inderdaad gaat het hier niet om vingerafdrukken (fingerprint) maar vingeraderen (finger vein). Zie ook de link in het artikel.
07-02-2012, 17:11 door Anoniem
ontzettend slecht idee. Met een rolletje plakband kan je een vingerafdruk "kopieren". Het kan niet zo zijn dat dit waarheid is.

Hoe wil je bv als NL toerist dan bij die bank pinnen????
07-02-2012, 17:27 door SLight
Irisscan is beter, of gewoon iemand voor de pinautomaat laten zitten zodat de verificatie via een kontafduk gaat... :)
07-02-2012, 17:28 door Anoniem
Lastig als ik op vakantie ben. Ik kan dan blijkbaar geen geld opnemen bij die machines. Mijn vingerafdruk hebben ze vast nog niet. En als ze die al wel hebben, heb ik nog een veel groter probleem...
07-02-2012, 20:06 door WhizzMan
Dus elke keer als je je in je poten snijdt kan je weer nieuwe scans gaan maken?
07-02-2012, 23:28 door Anoniem
Lekker ouderwets, wie doet er nu nog papieren geld.

Hoop dat het in combinatie met code is want zelden zijn er collision matches met deze methode.
07-02-2012, 23:29 door Anoniem
Nog even en dan kun je met je vinger overal betalen, nooit meer een pasje nodig. Alleen jammer als je net met je wasvrouwenklauwen uit de zee komt en een warm Frietje wilt afrekenen. Dan moet je dus wachten.
07-02-2012, 23:33 door Anoniem
Door Anoniem: Lastig als ik op vakantie ben. Ik kan dan blijkbaar geen geld opnemen bij die machines. Mijn vingerafdruk hebben ze vast nog niet. En als ze die al wel hebben, heb ik nog een veel groter probleem...

Hoezo groter probleem? Je vingerafdruk is tegenwoordig (of anders binnen afzienbare tijd als je je ID gaat vernieuwen) bekend bij onze overheidsinstellingen, en iedereen die een RFID chip kan uitlezen zoals tolpoortjes, politie, luchthavens enz enz in andere landen. Als jij dus in Turkije op vakantie gaat , hebben je ze vingerafdruk per definitie al.

Ze zouden wel checks mogen inbouwen dat dode vingers niet worden gevalideerd, anders zullen criminelen het vast wel proberen her en der, bij elk type ATM of buitenland. Zoals je nu in 2012 dus nog steeds in bepaalde landen de tussenbiljet truuk kunt uithalen en gratis geld kan cashen.
08-02-2012, 00:31 door Anoniem
ja dan plakken lolbroeken elke dag kauwgom op de reader, vaarwel pinautomaat.
08-02-2012, 08:24 door Anoniem
Echt te kansloos... Het is al meerdere malen bewezen (zelfs bij mythbusters!!) dat deze vingerafdruklezers enorm makkelijk te "foppen" zijn... Een nepvingerafdruk is heel simpel te maken op diverse manieren.
08-02-2012, 08:37 door Anoniem
brr Griezelig, je kunt erop wachten totdat iemand vinger eraf gesneden wordt, al is het alleen al om te proberen.
08-02-2012, 11:00 door Anoniem
Wordt nu al te veel op pinautomaten gespuugd.
Moet eens kijken wat er nou dan gaat gebeuren.
08-02-2012, 14:01 door Anoniem
And so it begins...... Sepa is er al doorheen en met deze stap krijgen de banken volledige controle over wie aan hun geld mag komen en wie niet. De volgende stap is het afschaffen van contant geld, want dat is onveilig en ouderwets. Uiteindelijk is het aan de banken in hoeverre hetgeen je krijgt van je werkgever een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Spaargelden hebben de waarde die de banken vinden dat ze hebben, en dat kan per moment variëren. Het zou zelfs kunnen dat een bank jou een aanbod doet voor welke waarde jij je spaartegoed mag opnemen. En de banken kennende zal dat alleen maar in hun eigen voordeel zijn. Overheden kunnen hierin niets inbrengen omdat deze afhankelijk zijn van de banken. Tja, we zijn dus aan de goden overgeleverd en dat is onze eigen schuld.
08-02-2012, 14:22 door Anoniem
Door Anoniem: And so it begins...... Sepa is er al ....... Overheden kunnen hierin niets inbrengen omdat deze afhankelijk zijn van de banken. Tja, we zijn dus aan de goden overgeleverd en dat is onze eigen schuld.

Ik denk dat het volk de gesuggereerde machtsuitbuiting niet accepteert. Bovendien zijn we per definitie aan de goden overgeleverd ookal zou je anders willen. Er is nog voldoende ruimte om hier mee aan de slag te gaan en het gestelde doemscenario te ontwijken.
08-02-2012, 17:12 door Anoniem
Wordt toch lastig een vinger zonder pincode.
Je blijft een pincode houden
08-02-2012, 17:54 door Anoniem
Hoe zeg je tegen de redactie dat ze het artikel moeten veranderen? Het moet vingerader-biometrie zijn in plaats van vingerafdruk gezien de vele verwarde reageerders.

[admin] Zie artikel van vandaag [/admin]

Daarnaast wil ik vragen wat het grote verschil is tussen dit en een pasje qua controleerbaarheid.
Ik zie juist een verbetering in anonimiteitmogelijkheden. Tenslotte zou met deze nieuwe technologie iemand een bank kunnen beginnen zonder dat er andere informatie behalve je vingerader-biometrie wordt gebruikt.
Dan krijg je natuurlijk nog het probleem van witwas-praktijken, want hoe achterhaal je de gezochte persoon met alleen een vingerader-afdruk? Tenslotte kan het gedaan zijn door een vriend of zelfs een internet-vriend van de verdachte witwasser.
Het bespaart TATF natuurlijk veel tijd als ze meteen weten wie de verdachte transactie heeft gepleegd.

En dan moet natuurlijk wel overheden van onze poten afblijven met centrale databases die doodleuk je naam, gezicht ed. erbij toevoegt, anders is het nooit anoniem.
09-02-2012, 11:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: And so it begins...... Sepa is er al ....... Overheden kunnen hierin niets inbrengen omdat deze afhankelijk zijn van de banken. Tja, we zijn dus aan de goden overgeleverd en dat is onze eigen schuld.

Ik denk dat het volk de gesuggereerde machtsuitbuiting niet accepteert. Bovendien zijn we per definitie aan de goden overgeleverd ookal zou je anders willen. Er is nog voldoende ruimte om hier mee aan de slag te gaan en het gestelde doemscenario te ontwijken.
Nee, dat is niet meer mogelijk. Daarom heeft men ook zo snel, zonder enige weerstand overigens, Sepa ingevoerd. Het gehele betalingsverkeer is niet meer in handen van overheden maar van een paar banken en CC maatschappijen.
De banken hebben de nadelen van spaartegoeden en contant geld al gezien en zetten alles op alles om te voorkomen dat ze kunnen worden gereguleerd. Geld heeft straks een dagwaarde en het is aan de banken wat je geld waard is. Bij tegenvallende investeringen krijg je dan ineens een stuk minder dan wanneer investeringen gunstiger uitvallen.
09-02-2012, 18:09 door Anoniem
Dat wordt een hoop afgehakte vingers, in ieder geval nergens meer je vingerdrukken achterlaten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.