image

GroenLinks: ACTA bedreigt online privacy

donderdag 9 februari 2012, 09:58 door Redactie, 6 reacties

Het antipiraterijverdrag ACTA bedreigt de privacy van internetgebruikers en Nederland moet daarom advies bij het Europees Hof vragen. Dat stelt GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed. "Nederland mag het verdrag niet eerder ondertekenen voordat duidelijk is wat de gevolgen zijn voor journalisten, bloggers en andere internetgebruikers", zo laat hij weten. Het door geheimzinnigheid omgeven ACTA-verdrag zou nog een stap verder gaan dan de omstreden Amerikaanse PIPA- en SOPA-wetsvoorstellen.

Met het verdrag kunnen auteursrechthouders meer mogelijkheden krijgen om downloaders aan te pakken. "ACTA bedreigt hierdoor de privacy van internetgebruikers. Juridische experts hebben bovendien verklaard dat ACTA om strijd is met Europees recht en dat het zelfs internationale verdragen schendt", aldus de politieke partij.

Advies
GroenLinks wil dat de regering zo spoedig mogelijk advies in wint bij het Europees Hof van Justitie over wat de gevolgen kunnen zijn van ACTA. "Nederland zou niet eerder moeten instemmen voordat het Hof van Justitie duidelijkheid geeft over de verenigbaarheid van ACTA met Europese verdragen."

Het verdrag kan pas in werking treden als het is goedgekeurd door het Europees Parlement en door de nationale parlementen van de zevenentwintig lidstaten. Polen, Slowakije en Tsjechië hebben ratificatie inmiddels al opgeschort.

Reacties (6)
09-02-2012, 10:12 door Anoniem
Als ACTA in werking gaat gaat er ook een beerput open met informatie van alle Berlusconi's die denken dat ze dan goed werk hebben geleverd. Stel dat Anonymous nu opeens kinderporno in de computers aantreft van al die lobby-boeren? Wat een gedoe zal dat geven....
09-02-2012, 10:17 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
09-02-2012, 10:39 door meneer
Door rookie: Dit is een typisch populistisch trucje van Groenlinks, want bij Groenlinks zijn ze erge van fan van Europa.

En je kunt natuurlijk niet pro-Europa en pro-privacy zijn, want die twee gaan namelijk echt niet samen, want dat is namelijk vuur en water.

Een beetje jammer zo'n reactie, want daar gaat het helemaal niet om. Heeft niets met Europa te maken, maar alles met het denken over vrijheid tegenover onvrijheid. ACTA gaat niet over vrijheid.
ACTA is opgezet om piraterij en namaak tegen te gaan, om daarmee de kapitaalkrachtige merken waardevol te laten blijven door namaak van pluche dieren door Chinese bedrijven te bestrijden. Los van de vraag of de licentieopbrengsten opwegen tegen de innovatie die met name Amerikaanse conglomeraten plegen, gaat ACTA echter een stap verder door alles waar iemand eigenaar van claimt te zijn, te beschermen en vergaande bevoegdheden te leveren om dat recht af te dwingen. Niet alleen volgens mij gaat ACTA veel te ver in de rechtsmiddelen die beschikbaar worden gesteld. Blij dat in ieder geval iemand in de politiek zich daar druk om wil maken.

Overigens ben ik pro-Europa en pro-privacy, dus je laatste stelling snijdt wat dat betreft hoe dan ook geen hout.
09-02-2012, 13:12 door Anoniem
Hmm om het makelijk te maken. "De politiek bedreigd de privacy van het volk"

Maar ja dat zullen ze natuurlijk nooit kunnen zeggen. Enige vorm van zelfreflectie is totaal vreemd....
09-02-2012, 16:26 door Rene V
Juridische experts hebben bovendien verklaard dat ACTA om strijd is met Europees recht

Volgens mij moet dat in strijd zijn.

zo spoedig mogelijk advies in wint

En dat moet zijn inwint omdat het werkwoord "inwinnen" is.

;-)
09-02-2012, 20:48 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.