image

Computervirus legt Belgisch ministerie plat

zaterdag 11 februari 2012, 19:13 door Redactie, 19 reacties

Een virus heeft honderden computers bij het Belgische ministerie van Financiën geïnfecteerd. Door de besmetting vielen computers uit of werkten zeer traag, zo meldt de Gazet van Antwerpen. Volgens de krant was de uitbraak gisterenavond nog altijd niet onder controle. Het ministerie stelt dat de systemen met een goede virusscanner zijn uitgerust. "Maar dit virus is toch voorbij onze firewall geraakt", aldus een woordvoerder. Die benadrukt dat het virus niet is doorgedrongen tot de database met privégegevens van de belastingbetalers.

Sality
De malware in kwestie het 'Sality' en is volgens de Gazet van Antwerpen "gespecialiseerd in het lamleggen van grote netwerken". Waar dat op gebaseerd is, is onduidelijk. Microsoft meldt dat Sality een familie van polymorfische 'file infectors' is, die uitvoerbare Windows-bestanden met de .SCR of .EXE extensies infecteert.

De malware kan tevens bestanden met bepaalde extensies verwijderen en security-gerelateerde processen en diensten, waaronder virusscanners, uitschakelen. Nergens wordt echter gerefereerd naar het lamleggen van grote netwerken. Wel is Sality zeer actief. In juni vorig jaar ontsmette Microsoft meer dan 200.000 Windows-computers die met deze malware besmet waren geraakt.

Reacties (19)
11-02-2012, 19:26 door tomm
Een clean install lijkt me dan altijd het beste, je weet nooit wat er in de tussentijd nog meer binnen is gekomen en ergens op het systeem klaar staat voor een later tijdstip.
11-02-2012, 19:42 door SLight
Door tomm: Een clean install lijkt me dan altijd het beste, je weet nooit wat er in de tussentijd nog meer binnen is gekomen en ergens op het systeem klaar staat voor een later tijdstip.

Heeft weinig zin als de bestanden via een server gesynchroniseerd worden. :)
11-02-2012, 20:39 door meinonA
Tijd voor een alternatief besturingssysteem?
12-02-2012, 00:01 door Anoniem
Door meinonA: Tijd voor een alternatief besturingssysteem?

Onzin. Inruilen voor capabele systeem beheerders.
12-02-2012, 00:10 door Anoniem
goed zo.
12-02-2012, 01:43 door Anoniem
linux gebruiken, zoals ik nu, al 15 jaar, nog nooit een virus scanner gebruikt, nog nooit een virus gehad. Microsoft is een zeef.
12-02-2012, 11:13 door Anoniem
linux is ook zo lek als een mandje kijk maar naar andriod dat is ook linux.
en daar is op dit moment meer over te horen dan van windows.
12-02-2012, 13:19 door meinonA
Door Anoniem: linux is ook zo lek als een mandje kijk maar naar andriod dat is ook linux.
en daar is op dit moment meer over te horen dan van windows.
Geef eens een voorbeeld? Zelfs Microsoft kon niets verzinnnen. -> Kwats ende nonsens dus.

Het eerste agressieve Linux virus moet ik nog tegenkomen.
12-02-2012, 18:44 door Anoniem
Van het hobby OS ben ik al jaren geleden afgestapt. Mensen denken dat Linux heilig is ofzo. Alsof er geen virussen of malware of trojans of rootkits voor Linux zijn. Als je 3 maanden je kernel niet upgrade heb je vast een paar security issues open staan. En dat is al aan de lopende band sinds versie 2.2. Windows, Linux... het is om het even, install een paar daemons en hang hem aan het net. De een zal misschien net ietsie eerder worden gehacked dan de ander maar ik vrees dat Linux een soort religie is en boven de realiteit geplaatst wordt.

Ik heb zowel met Linux als met Windows de ervaring dat ik geen virusscanner hoef te draaien. Het ligt aan de gebruiker. Het is dus onzin dat Linux OS veiliger is omdat de gemiddelde Linux gebruiker iets meer verstand heeft van computers, weet waar hij niet op moet klikken enz. Dat heeft met de gebruiker te maken en niet met het OS. De gemiddelde Windows gebruiker werkt daarbij als Admin, een Linux user werkt doorgaans niet als Root. Als een Linux user alles als Root doet en een Windows user alles in Userspace, zul je zien dat opeens "Windows" veiliger wordt. Linuxgebruikers lijken niet op de hoogte dat Windows tegenwoordig ook een afgesplitst geheugengebied heeft en processen opdeelt in userspace danwel system. Daarbij is de userbase voor Linux veel kleiner en dus minder interessant om malware voor te schrijven.

Maar goed, ik heb het al eens gezien, dat een Linux server met Apache en SSL een worm had. Door een bug in SSL had een worm zich genesteld in /tmp en vervolgens het OS ge-exploit naar root-rechten. Ik bedoel maar. Als je zomaar een bak op internet hangt en er niks aan doet omdat je denkt dat Linux=ultimate secure, vergis je je behoorlijk.

Oja, wat te denken van voormalig Oostblok landen die exploits voor Acrobat, Windows en Linux hebben (0day) maar die enkel verkopen aan overheden? Niet iedereen op de wereld is zo netjes om bugs te rapporteren voor het goede doel van OSS.
12-02-2012, 18:49 door Anoniem
http://www.security.nl/artikel/40273/1/RootSmart_kaapt_Android-toestellen_via_root-exploit.html

En dit is op linux ook al jaren het gevaar zolang linux bestaat al.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Rootkit

En als het systeem populairder wordt is het zoals je zit erg kwetsbaar.

dat roepen van schijnveiligheid met linux, doen vooral de gebruikers die het wel hebben, maar zich er niet in hebben verdiept.

Heb ook jaren linux gebruikt maar liep net als 98 vaak vast, sinds xp is windows linux stappen voor vista was een foutje maar w7 is weer oke.

1 nadeel van windows is dat ze het voor de gevorderde steeds beperkter maken in het basis systeem.
maar dat is weer goed voor tante mien.
12-02-2012, 19:00 door Anoniem
http://www.computerwoorden.nl/direct--13372--Rootkit.htm

In 1990 is de eerste rootkit ontdekt op een netwerk, in die tijd waren de besturingssystemen Sun en Linux de doelwitten van een hacker.

wist je zeker al
12-02-2012, 19:12 door Anoniem
grappig, ik gebruik ook linux, waarom denkt iedereen dat hier geen virussen voor zijn? omdat jij er nog nooit een bent tegengekome? tijd om wakker te worde zou ik zo zeggen.....
12-02-2012, 22:46 door Markcortbass
11:13 door
Anoniem
linux is ook zo lek als een mandje kijk maar naar andriod dat is ook linux.
en daar is op dit moment meer over te horen dan van windows.


Wat hier gezegd wordt is niet waar. Jij beweert dat Windows lek is? Windows maakt ook gedeeltelijk gebruik van de Linux-kernel. (Als je überhaupt al weet wát een kernel is).

Android maakt gebruik van de Linux-kernel, maar de rest erom heen is van Google zelf. En daar zitten lekken in.
https://secure.security.nl/artikel/39382/Android-lek_laat_hackers_gesprekken_afluisteren.html


Er zijn welliswaar lekken gevonden voor de Linux-kernel. Hoewel deze snel gedicht werden dankzij ontwikkelaars en de OpenSource community.
12-02-2012, 23:49 door Anoniem
Er zijn welliswaar lekken gevonden voor de Linux-kernel. Hoewel deze snel gedicht werden dankzij ontwikkelaars en de OpenSource community.

Hier spreek je jezelf dus alweer tegen.
Maar ik ben de lullige niet hier nog wat voer.

want als we zo gaan beginnen je had het zelf over een ander systeem "linux", als je de kernel alleen neemt, heb je er nog niet veel aan, had dan zelf gezegd een een andere schil met gaten kaas, want die zijn er ook onder linux based systems.
En root kits werken wel onder een linux kernel.
Maar net als bij windows aan de kernel alleen hebben de meeste mensen niks.
13-02-2012, 10:17 door Anoniem
vorige keer was het raak bij de belgische defensie...Belgie is gewoon een pispaal geworden
13-02-2012, 23:22 door Tijger71
Linux is the Best
14-02-2012, 22:06 door Shadeshroud
voor of tegen linux het maakt niet uit xD

het punt is dat linux gewoon door minder mensen worden gebruikt en dat er een groot deel van die mensen meer weet over computer dan de meeste windows gebruikers

niet dat ik iets tegen windows gebruikers heb ofzo gebruik het zelf ook het punt is gwn dat als je een linux laptop met een bv dualboot wilt hebben dat je het er meestal zelf moet opzetten en dat zie ik de meeste mensen niet doen

linux heeft "minder" virussen
windows heeft er meer

windows heeft meer lekken
linux minder

linux is voor nerds
windows voor average people XD
14-02-2012, 22:12 door Markcortbass
@Shadeshroud

Er is wel degelijk wil om Linux virussen te vinden. Vooral op de servermarkt.


"linux is voor nerds
windows voor average people XD"

Dan zijn er veel nerds in deze wereld. Ze gebruiken Google Android..
14-02-2012, 22:13 door meinonA
Ik ben het bijna helemaal met je eens, behalve:
Door Shadeshroud: linux is voor nerds
windows voor average people XD
Ik heb inmiddels bij mijn vriendin, moeder en schoonmoeder Xubuntu geïnstalleerd. Zonder te denigreren zijn dat nou niet de helderste lichten wat IT betreft en zij hebben 0,0 problemen met hun machines.

Dat was wel anders toen ze nog Windows gebruikten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.