image

App vindt gestolen smartphone in Zambia

donderdag 16 mei 2013, 10:13 door Redactie, 5 reacties

Een Android-gebruiker uit Zuid-Afrika heeft dankzij een vind-app zijn gestolen smartphone ruim 700 kilometer verder in Zambia weten terug te vinden. De smartphone, een Samsung Galaxy S3, was tijdens een muziekfestival gestolen. In Zuid-Afrika worden gestolen telefoons naar andere landen geëxporteerd of aan buitenlanders verkocht, aangezien de legitieme eigenaar ze kan laten blacklisten.

Daardoor is de telefoon niet meer binnen Zuid-Afrika te gebruiken. De telefoon van de onfortuinlijke gebruiker was op 2 maart van dit jaar gestolen. In het verleden had de gebruiker een gratis app van anti-virusbedrijf Avast geïnstalleerd, die ook over een anti-diefstal functie beschikt.

Locatie
Dit was hij echter helemaal vergeten, totdat zijn vrouw op 1 mei een sms-bericht ontving met daarin de melding dat de simkaart van de gestolen telefoon was veranderd. Een tweede sms-bericht bevatte een link met de locatie van de nieuwe telefoon. Daaruit bleek dat de gestolen telefoon zich in Lusaka Zambia bevond, ruim 700 kilomter verderop.

De gebruiker belde de Zambiaanse politie, die binnen 45 minuten de gestolen telefoon had getraceerd. Na controle dat het om de echte eigenaar van de telefoon ging, werd die per koerier naar Zuid-Afrika teruggestuurd. De gebruiker laat weten zeer veel geluk te hebben gehad, als de dief namelijk een factory reset had uitgevoerd, zou de app zijn verwijderd.

Reacties (5)
16-05-2013, 10:42 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-05-2013, 10:50 door reletiv
Door AnonymousSecurity: Zocht me wild naar die app. Iemand gevonden?
Avast anti theft zit nu bij de Avast Mobile Security app in.
16-05-2013, 11:11 door Earl Grey
De gebruiker laat weten zeer veel geluk te hebben gehad, als de dief namelijk een factory reset had uitgevoerd, zou de app zijn verwijderd.
Het mooie aan diezelfde beveiligingsmodule van Avast Mobile is dat, wanneer de app root toegang heeft, zich diep kan nestelen op de telefoon, zodat deze een factory reset toch kan overleven. Dus ook wanneer de dief de telefoon reset, zal de anti-theft module blijven werken.
16-05-2013, 13:32 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-05-2013, 00:13 door Anoniem
Je kunt de telefoon flashen, IMEI wijzigen en hergebruiken :) Zo moeilijk is dat toch niet?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.