image

C1000 positief over DNA-douche in supermarkt

woensdag 22 februari 2012, 10:15 door Redactie, 8 reacties

De C1000 is positief over een test met zogeheten DNA-douches in vijf supermarkten. De douche markeert inbrekers of overvallers met een unieke DNA-code waardoor zij voor de politie aan de plaats delict zijn te koppelen. Volgens de makers van dit soort douches zou er een afschrikwekkende werking vanuit gaan, waardoor het aantal vermogensdelicten bij deze winkels zou dalen.

Test
De test bij de C1000 supermarkten had tot doel verschillende aspecten rond de inzet van DNA-douches binnen de levensmiddelenbranche te onderzoeken. Zowel de supermarkten zelf als klanten zouden hierover positief zijn.

Inmiddels worden de douches in steeds meer winkels geplaatst. Na een project met de Amsterdamse politie waarbij meer dan 100 DNA-Douches in verschillende stadsdelen werden geplaatst, zijn soortgelijke projecten aangekondigd of in uitvoering in onder andere Tilburg en Barneveld.

Reacties (8)
22-02-2012, 10:47 door Anoniem
"Oeps, sorry meneer, hij ging toevallig af, geen probleem. U kunt het vergelijken met een detectiepoortje dat soms -per-ongeluk- afgaat".
22-02-2012, 11:06 door Mysterio
Door Anoniem: "Oeps, sorry meneer, hij ging toevallig af, geen probleem. U kunt het vergelijken met een detectiepoortje dat soms -per-ongeluk- afgaat".
Nope, detectiepoortjes zijn automatische systemen. DNA-douche dingen, maar ook hetzelfde idee met verf, werken handmatig. Het automatisch systeem kan bijvoorbeeld buiten openingstijden in werking worden gesteld.
22-02-2012, 11:19 door Anoniem
@Mysterio is het nu Handmatig of Automatisch?

Een inbraakalarm dat Handmatig ingesteld moet worden om Automatisch af te gaan, gaat soms ook "toevallig" af.

Punt is natuurlijk dat dit DNA als een wettelijk bewijs wordt aangevoerd, terwijl er ook mensen onschuldig mee in aanraking gekomen zijn, bijvoorbeeld door een technische systeem of installatie fout.
22-02-2012, 11:29 door Anoniem
Als er een keer een douche in werking is getreden en ik dagen daarna ga winkelen.
Loop ik dan nog steeds de kans om dergelijke DNA deeltjes op te lopen en dan opeens een potentieele "dader" te zijn?
22-02-2012, 14:39 door LightFrame

De douche markeert inbrekers of overvallers met een unieke DNA-code waardoor zij voor de politie aan de plaats delict zijn te koppelen.

Dan zal de politie ze toch eerst moeten vinden. Dat kunnen ze nu ook al niet, waarom na een DNA-douche wel?
22-02-2012, 15:07 door Ed Dekker
vermogensdelicten
Huh? Zit er dan ook al een DNA-douche op de boekhouding?
Overvallen en inbraken zijn geen vermogensdelicten.
Fraude en witwassen zijn dat wel.
23-02-2012, 09:35 door Anoniem
Hoeveel overvallers zijn er al opgepakt als gevolg van zo'n DNA-douche?
23-02-2012, 09:35 door Above
Door LightFrame:

De douche markeert inbrekers of overvallers met een unieke DNA-code waardoor zij voor de politie aan de plaats delict zijn te koppelen.

Dan zal de politie ze toch eerst moeten vinden. Dat kunnen ze nu ook al niet, waarom na een DNA-douche wel?

Precies wat ik me ook afvraag. Hoe wou je iemand vinden op straat met deze unieke DNA-code op zijn lichaam? Iedere burger wordt dadelijk aangehouden op straat om te scannen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.