image

Mogelijk privacy-versie van Android-ROM Cyanogen

vrijdag 31 mei 2013, 15:23 door Redactie, 2 reacties

De populaire Android-ROM CyanogenMod krijgt mogelijk een variant waar de privacy van gebruikers centraal staat. Dat laat Steve Kondik, alias Cyanogen, en tevens de hoofdontwikkelaar van de Android-ROM op Google Plus weten. Een Android-ROM is een aangepaste versie van het Android-besturingssysteem die eigenaren van een geroote smartphone of tablet kunnen installeren.

In CyanogenMod 7 was een feature aanwezig genaamd 'revoke app permissies', die gebruikers tegen de verzameldrift van applicaties moest beschermen. De realiteit was dat applicaties vaak crashten als de feature actief werd. Een verbeterde versie zorgde ervoor dat applicaties valse informatie kregen voorgeschoteld als ze om bijvoorbeeld contactgegevens, identificerende informatie of het IMEI vroegen.

Kondik was geen voorstander van deze oplossingen, omdat ze voor een 'vijandige omgevingen' voor applicaties zorgden. "Ik wil dat CyanogenMod een brave burger in het mobiele ecosysteem is", laat de ontwikkelaar weten.

Anonimiteit
Toch zijn er gebruikers die anonimiteit erg belangrijk vinden. Voor deze gebruikers heeft Kondik een 'fork' voorgesteld, een afsplitsing, waarbij de privacy centraal staat. Deze versie zou bijvoorbeeld wel gegevens kunnen spoofen, maar ook aanvullende features bevatten zoals een VPN API waarmee het mogelijk is om alle pakketjes die het toestel binnenkomen en verlaten te onderscheppen.

Een andere optie waar Kondik over nadenkt is een systeem waarbij berichten worden versleuteld zonder dat er een tussenpartij bij komt kijken. Op deze manier zouden gebruikers met volledige privacy kunnen chatten.

Concrete plannen lijkt de CyanogenMod-ontwikkelaar nog niet te hebben, maar hij is wel op zoek naar ideeën om de veiligheid van CyanogenMod-gebruikers te verbeteren.

Reacties (2)
31-05-2013, 19:47 door Anoniem
I <3 Cyanogenmod!

- ze denken aan security
- ze denken aan performance
en nu denken ze ook aan privacy!

Superbe!
01-06-2013, 15:16 door depend
Een erg mooie ontwikkeling lijkt mij dit. Ik heb zelf al vaker gebruik gemaakt van Cyanogenmod. Een erg goede ROM moet ik zeggen.

In de toekomst zal Cyanogenmod nog wel groter worden. Zeker na deze privacy upgrade.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.