image

Politie versterkt cyberkennis agenten met handboek

vrijdag 31 mei 2013, 16:05 door Redactie, 9 reacties

Een handboek dat de kennis van politieagenten over cybercrime versterkt is niet alleen handig voor dienders, ook burgers die aangifte willen doen zouden het moeten lezen. Dat staat in het Jaarverslag van de Nederlandse Politie van 2012 dat onlangs uitkwam. De kennis van politie op het gebied van internet en computercriminaliteit ligt regelmatig onder vuur.

Het kennisgebrek zou zelfs de bestrijding van cybercrime nekken, zo liet Wouter Stol, hoogleraar Politiestudies met bijzondere aandacht voor 'cybersafety', vorig jaar nog in een interview met Security.NL weten. Om de kennis bij te spijkeren is vorig jaar het handboek “Alledaags politiewerk in een gedigitaliseerde wereld - Handreiking voor delicten met een digitale component” uitgegeven.

Aangifte
Het handboek is volgens de auteurs ontwikkeld om het groeiend aantal politiemedewerkers dat met cybercrime te maken krijgt handvatten te geven. "Met deze handreiking is te herkennen om welk delict het gaat, te bepalen welke wetsartikelen relevant zijn, hoe digitale sporen kunnen worden veiliggesteld en welke (algemene) adviezen aan de aangever kunnen worden gegeven."

Het handboek wordt in grote oplage binnen de politie verstrekt, zo laat de politie zelf weten. "Het is beschikbaar via het Politiekennisnet en is in de handel verkrijgbaar, zodat het publiek zich zelf beter kan voorbereiden op een aangifte", aldus het jaarverslag.

Reacties (9)
31-05-2013, 16:41 door WhizzMan
Moeten we de inhoud WOBben (gratis!), of is er ook een downloadlink?
31-05-2013, 17:00 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
31-05-2013, 18:30 door Anoniem
Door Windmolentje: En het bestellen gaat ... ja... over een onbeveiligde lijn. Ik vrees dat de initiatiefnemers zelf het boek moeten lezen.
Gegevensbescherming en preventie zie ik ook zo gauw niet staan in de inhoudsopgave...
31-05-2013, 18:45 door Anoniem
Door Windmolentje: En het bestellen gaat ... ja... over een onbeveiligde lijn. Ik vrees dat de initiatiefnemers zelf het boek moeten lezen.

prutsers.
31-05-2013, 19:00 door Anoniem
"Geachte agent/collega ,zoals u weet beschikken zowel wij als de burgers tegenwoordig over een handig apparaat,genaamd computer oook wel afgekort met pc.En zijn echter kwalijke lieden die proberen om andermans computer binnen te komen om paswoorden en bankrekeningcodes en andere belangrijke persoonlijke informatie te bemachtigen,zoals bijv.naaktfoto's.Dat heet computerinbraak ook wel computervredebreuk genoemd.Dat is een strafbaar feit waar max 3 jaar celstraf op staat.Wij moeten dan achterhalen hoe de cyberboef (zo heet zo iemand,wordt ook wel hacker genoemd) dit voor mekaar kreeg en natuurlijk wie die boef is en waar die woont.O, het kan ook nog een zij zijn.Meestal laten ze geen naam,adres en andere identificatie achter dus opsporen kost veel tijd en moeite.Wij wensen u en uw collega's dan ook veel succes en sterkte! Ga nu door naar hoofdstuk 2: mogelijke werkwijzen vd daders." Etc,etc.
31-05-2013, 19:39 door WhizzMan
Maar effe serieus, moeten we nou eerst een papieren boek kopen voor we aangifte van cybercrime mogen doen? Welke eeuw leeft de agent die dat jaarverslag heeft gemaakt?
02-06-2013, 12:07 door fvandillen
Jammer van een papieren versie, terwijl het NCSC een veel beknopter en bovendien digitaal vrij verkrijgbare PDF heeft met vrijwel dezelfde informatie: https://www.ncsc.nl/dienstverlening/expertise-advies/kennisdeling/whitepapers/handreiking-cybercrime.html
02-06-2013, 21:13 door Anoniem
Hallo,verwacht je nou van een politieagent(e) die maar nauwelijks weet hoe hij/zij de computer moet opstarten en dan moeizaam eem proces-verbaaltje te typen dat die dat e-boekwerk gaat raadplegen!? Ze weten het bestand waarschijnlijk niet eens op de pc te localiseren,danwel te downloaden, laat staan te openen!
Door fvandillen: Jammer van een papieren versie, terwijl het NCSC een veel beknopter en bovendien digitaal vrij verkrijgbare PDF heeft met vrijwel dezelfde informatie: https://www.ncsc.nl/dienstverlening/expertise-advies/kennisdeling/whitepapers/handreiking-cybercrime.html
02-06-2013, 21:58 door Anoniem
"Misschien werd uw computer overgenomen door een Botnet Herder. Tekent u de aangifte, en wilt u slachtofferhulp?"
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.