image

"Mozilla rolmodel voor Google en Microsoft"

vrijdag 24 februari 2012, 13:52 door Redactie, 11 reacties

Mozilla is een rolmodel voor Microsoft, Google en andere browserontwikkelaars, iets wat het met de integratie van de Do No Track-functie nogmaals heeft laten zien. Het was namelijk Firefox dat als eerste browser deze functie ondersteunde. Via Do Not Track kunnen gebruikers aangeven dat ze niet op het internet gevolgd worden. Gisteren liet Google weten dat het de optie later dit jaar aan Chrome zal toevoegen.

"Mozilla wil niet de gebruiker, de content of iets anders bezitten. Mozilla bestaat om te laten zien hoe 'het juiste doen' eruit ziet, met de hoop dat andere leveranciers zullen volgen", zegt Mozilla topman Asa Dotzler.

Motief
Hij merkt op dat Mozilla als eerste een geïntegreerde zoekoptie, browser tabs, browser extensies en pop-up blockers introduceerde, die bij alle browsers nu standaard zijn. "Wij geven het voorbeeld, gebruikers stappen over op Firefox en andere leveranciers zijn gedwongen om te reageren. Hun antwoord heeft het web voor iedereen een betere plek gemaakt, zelfs voor de miljard mensen die geen Firefox gebruiken."

Dotzler stelt dat Mozilla nooit bang voor Internet Explorer of Google Chrome is geweest. "Keuze, innovatie en concurrentie zijn de successen van Mozilla." Door een voorbeeld te zijn, zou de browserontwikkelaar internetgebruikers laten zien wat mogelijk is. "Zo ziet de wereld dat we een eerlijke partij zijn die geen geld of macht als motief heeft."

Reacties (11)
24-02-2012, 14:12 door Anoniem
Wij van WC-eend....
24-02-2012, 14:58 door Anoniem
Ik word een beetje moe van die Mozilla-topman. Laat hij nu maar goed leiding geven aan al de Mozilla-projecten en zich minder gaan concentreren op Google of Microsoft. Geld is overal een motief, laten we niet vergeten dat Mozilla ca. $900 miljoen heeft ontvangen van Google.
24-02-2012, 15:03 door Anoniem
"Zo ziet de wereld dat we een eerlijke partij zijn die geen geld of macht als motief heeft."

Behalve dan dat standaard in de firefox-code "browser.safebrowsing.(malware.)enabled" aan staat waardoor informatie over je bezoek aan *elke* bezochte website aan G**gle uitgeleverd wordt.

En wat ik dan nog erg vind, is dat ik dit pas relatief onlangs in een commentaar las...
Maar om alles met wireshark te checken vind ik wel een hoop werk.
24-02-2012, 15:49 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
24-02-2012, 17:04 door Anoniem
Door Anoniem: "...
Behalve dan dat standaard in de firefox-code "browser.safebrowsing.(malware.)enabled" aan staat waardoor informatie over je bezoek aan *elke* bezochte website aan G**gle uitgeleverd wordt.
...

Zoals in de FAQ [1] te lezen is haalt Firefox periodiek de safebrowsing database van Google op en vergelijkt zelf lokaal of elke bezochte site hier wel of niet in staat. Alleen als je een hit hebt (en men denkt dat je naar een malware site gaat) dan dubbelchecked Firefox met Google of die site nog steeds op de lijst staat op dat moment.

[1] http://www.mozilla.org/en-US/firefox/phishing-protection/#-moz-expander-3
24-02-2012, 19:33 door Anoniem
Sterk staaltje geschiedenisvervalsing: Mozilla was niet de eerste met tabbed browsing (Opera was eerder) en die zoekbox (inmiddels alweer achterhaald) meen ik ook al eerder gezien te hebben.
Dat neemt niet weg dat Mozilla wel degelijk dingen heeft bedacht die anderen hebben overgenomen.
24-02-2012, 20:30 door Anoniem
@Anoniem euh.. weet jij hoe safebrowsering werkt ? IE doet het zoals jij aangeeft. Firefox download een database met enge-URLs en controleert het gewoon door in die database te kijken. De database wordt geloof ik iedere paar uur geupdate, tevens als de url bezocht wordt die verdacht is, dan wordt met Google gechecked of die nog steeds verdacht is.
24-02-2012, 20:39 door Anoniem
"Hij merkt op dat Mozilla als eerste een geïntegreerde zoekoptie, browser tabs, browser extensies en pop-up blockers introduceerde, die bij alle browsers nu standaard zijn"

Onzin. Mozilla kopieerde die functies allemaal van Opera.
24-02-2012, 21:10 door Anoniem
Blablabla. Aan de veelvuldige terreur van "Lucky Spin" spam die NL deze week heeft mogen ontvangen doen deze 3 niks.
24-02-2012, 21:53 door Anoniem
"…dat Mozilla als eerste een geïntegreerde zoekoptie, browser tabs, browser extensies en pop-up blockers introduceerde,…"

wat een onzin, in de meeste gevallen kwamen andere browsers (e.g. Opera) daar al een stuk eerder mee.Ze volgen dus zelf net zo hard.
24-02-2012, 22:03 door Anoniem
Ik denk zeker dat hij een punt heeft. Alleen al het feit dat er concurrentie ontstaan is door Mozilla, is een goed ding. Microsoft heeft eerst Netscape uitgerangeerd, en heeft daarna jaren lang vrijwel niets meer gedaan aan IE. Pas toen bleek dat Firefox een aardig marktaandeel pakten, is Microsoft weer aan de gang gegaan om IE te verbeteren.

Dus, alle negatieve reacties hierboven ten spijt. Ik denk dat hij echt een punt heeft. En dat ondanks dat het natuurlijk een hoog marketinggehalte heeft. Maar marketing met echt bereikte dingen is een eind beter dan marketing door van alles op te blazen dat niet of nauwelijks vernieuwends is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.