image

'NSA verzamelt 2 petabytes aan internetverkeer per uur'

maandag 10 juni 2013, 13:28 door Redactie, 13 reacties

Elk uur zou de Amerikaanse inlichtingendienst NSA 2 petabytes aan data verzamelen, aldus twee anonieme 'cyberspionnen' die met persbureau Bloomberg spraken. De twee voormalige functionarissen zouden voor verschillende militaire eenheden hebben gewerkt. Het interview dateert van eind mei, voor de onthulling van het PRISM surveillanceprogramma.

Dit is het programma waarmee de NSA directe toegang tot de servers van grote Amerikaanse techbedrijven zou hebben. De dataverzameling waar Bloomberg over spreekt zou vooral op 'overzeese computernetwerken' zijn gericht en via een geautomatiseerd proces plaatsvinden. Hoewel de aantallen niet zijn bevestigd, staat vast dat de NSA over grote hoeveelheden opslagruimte beschikt, stelt Axelle Apvrille van beveiligingsbedrijf Fortinet.

In het geval van de onlangs onthulde details die Verizon aan de NSA stuurt, zou het om dagelijks 200 gigabyte gaan. Verizon heeft meer dan 60 miljoen klanten. Met een geschatte 2,5 miljoen gesprekken per dag, en 100 bytes voor elk gesprek, kom je uit op meer dan 200GB per dag voor één telecomprovider. "Veel, maar haalbaar met goede bandbreedte", laat Apvrille weten.

Prepaid
Het Tsjechische anti-virusbedrijf AVG adviseert mensen die hun privacy willen beschermen en surveillance ontlopen om naar low-tech oplossingen te kijken, zoals het gebruik van een prepaid mobiele telefoon en papieren brieven voor vertrouwelijke communicatie.

Reacties (13)
10-06-2013, 14:30 door Anoniem
2 petabytes per uur? Ik ben wel benieuwd wat er voor opslagtechnieken gebruikt worden dan. Waarschijnlijk een systeem wat wij consumenten pas over 5 jaar mogen zien...
10-06-2013, 17:40 door Anoniem
Ach ja ik hou ook prepaid telefoonie,ik wil helemaal al geen abbonenement.
Nu kan ik zelf bepalen wat ik uitgeef,bij een abbo zit je aan een vast maandbedrag vast,wat je meestal toch niet aan data of gesprekken opmaakt.
Maar goed ik doe ook niet aan twitter,facebook en de hele zooi.
Ik sms en bel af en toe,de rest gebruik ik helemaal niet.
Als ik wil internetten doe ik dat wel thuis op de computer.
Dus als het goed is ben ik zo ook een stuk veiliger mijn privacy te waarborgen.
Ik wil dat gegraai in mijn data al niet,de bewaarplicht telecomgegevens is al erg genoeg,laat ze die eens afschaffen.
Ze bereiken er niks mee,dus bezuinig daar dan op op de komende 3 miljard.
Als je bezuinigd op de deze onzin,reken maar dat dan pas internet transparanter gaat worden.
10-06-2013, 17:49 door steve sh1t
2 Pentabytes valt toch wel mee.


Het Tsjechische anti-virusbedrijf AVG adviseert mensen die hun privacy willen beschermen en surveillance ontlopen om naar low-tech oplossingen te kijken, zoals het gebruik van een prepaid mobiele telefoon en papieren brieven voor vertrouwelijke communicatie.

Dit is zinloos, want sinds jaar en dag wordt er al gebruik gemaakt van stemherkenning.

Sowieso is het nieuws over de nsa icm privacy komkommer nieuws. Volgende week hoor je er toch geen kip meer over, want dan is er weer een hype, dan halen ze waarschijnlijk Joran van der Sloot of de OV perikelen van stal om het nieuws mee op vullen. Oh wacht.
10-06-2013, 21:52 door musiman
Door steve sh*t: 2 Pentabytes valt toch wel mee.

Uhh... als dit op SATA schijven van 3 TB per stuk zou worden gezet, zonder redundancy, hoeveel schijven zou NSA per dag moeten kopen?

2 PB is waarschijnlijk 2 PiB = 2^50
3 TB hdd's zijn 3 * 10^12

2^50 / (3 * 10^12) = 375,3

De NSA moet dus 376 SATA schijven van 3 TB kopen. Per dag. Minimaal, want ik heb de benodigde redundancy nog niet meegenomen.

De goedkoopste SATA schijven zijn ongeveer 100 Euro, dus kost dit 100 * 376 = 37600 Euro per dag.

Dat is één. Nu moeten die SATA schijven nog in een apparaat gestopt worden, gebruiken we hiervoor SAN? Met NetApp heb je met de FAS6200 max 65 PB opslagcapaciteit, dus dan ben je krap 30 dagen verder tot die vol zit. Een FAS6200 kost zo meer dan een ton en dan heb je hem nog kaal.

Of NSA gaat te werk zoals Google dat doet: werkstations, heel veel werkstations, met interne schijven.

Nou, ik ga dit maar niet uitrekenen.

En tenslotte heb je nog de ruimte nodig, klimaatbeheersing, het stroomverbruik van al die hardware, maar vooral ook de beheerkosten.

2PB niet veel? Hmm.........
10-06-2013, 22:40 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
11-06-2013, 02:47 door Anoniem
Door Anoniem: 2 petabytes per uur? Ik ben wel benieuwd wat er voor opslagtechnieken gebruikt worden dan. Waarschijnlijk een systeem wat wij consumenten pas over 5 jaar mogen zien...
Er is voor de gezamenlijke Amerikaanse inlichtingendiensten een datacenter in aanbouw met een opslagcapaciteit die uitgedrukt wordt in yottabytes (yotta = 10^24) en een verwacht energieverbruik van 65 megawatt.
https://en.wikipedia.org/wiki/Utah_Data_Center
Met harde schijven zullen ze er niet komen, daar moet je een kleine staat voor volbouwen als dit klopt: https://en.wikipedia.org/wiki/Yottabytes. Geheugenchips dan misschien.
11-06-2013, 09:11 door KwukDuck
Geloof je nou echt dat ze standaard SATA harddrives gebruiken?

Ik ben er redelijk zeker van dat ze holografische opslag technieken gebruiken met hele andere interfaces en achterliggende hardware dan wij als burger mee bekend zijn.
11-06-2013, 12:43 door Anoniem
Door KwukDuck: Geloof je nou echt dat ze standaard SATA harddrives gebruiken?

Ik ben er redelijk zeker van dat ze holografische opslag technieken gebruiken met hele andere interfaces en achterliggende hardware dan wij als burger mee bekend zijn.

Haha! Ja - een of andere buitenaardse technologie! Want anders krijg je nooit 2 Petabyte per uur verstouwd. Om even aan te haken bij de reply van musiman: 2 Petabyte is 2000 Terabyte. Je hebt dus per uur 1000 'gewone' schijven nodig. Omdat er volgens AnonymousSecurity en KwukDuck geen gewone schijven worden gebruikt moet het wel buitenaardse technologie zijn - want welk ander aards bedrijf zou er nou opslagmedia maken speciaal voor de NSA en verder niemand anders?

Buitenaardse opslag dus - of de aanname van de 2 PB per uur is fout. Laat ik even in het midden wat ik er zelf allemaal van vind...
11-06-2013, 14:09 door tuxick
Met absurde hoeveelheden geld kan je veel voor elkaar krijgen hoor.
11-06-2013, 17:20 door maboc
hmmmm
Ik heb me echt nooit in dergelijke zaken verdiept, dus wellicht sla ik de plank volledig mis, maar ik dacht aan 't volgende:
Als je nu x bytes meteen bij binnenkomst scanned op mogelijke verdachte/verwerpelijke/... content. Dan houd je wellicht maar x/1000000 bytes over. (Want ik geloof eigenlijk niet dat ze willen onthouden dat ik m'n moeder de groeten doe) .Je hoeft dan niet 2 PB per uur op te slaan maar 'slechts' 2GB of zoiets.

Kortom...aan de voordeur alles scannen, en wat verdacht is opslaan.
(Als dat zo is, dan is het wel aardig om iedereen in alle mailtjes "Obama is een rukker" te schrijven. Dan gaat hun schijfcapaciteit meteen fors omhoog.
(hehe en dat is dan weer goed voor de economie ;-) )

Nogmaals...nooit in dergelijke zaken verdiept, maar dat lijkt me een wat meer werkbare situatie.
11-06-2013, 18:44 door Anoniem
Als de NSA slim is (en ik heb zo maar het vermoeden dat ze dat zijn) laten ze alle data gewoon lekker staan waar die staat, op de servers van Google, MS, Vodafone etc. Als ze het nodig hebben halen ze het gewoon daar weer op. Analyseren is nog altijd heel wat anders dan alles opslaan en bewaren...

Reagerend op onze buitenaardse vrienden: Als je je alu hoedje op een bepaalde manier van kreukels voorziet kun je daar ook data (en vingerafdrukken!) in opslaan!
17-06-2013, 10:00 door Anoniem
Ik vraag mij oprecht af hoeveel mensen er een baan aan hebben om al die data te analyseren. En ook wat ze gaan doen als ik kapitein Haddock gaan citeren: "Duizend bommen en granaten!".
11-07-2013, 19:24 door Sarodj
Ze verwerken 2 petabytes aan data verkeer per uur, dit betekent niet dat je het ook opslaat ;)
met metadata kom je al ver genoeg.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.