image

Helft werknemers gebruikt eigen pc voor werk

woensdag 29 februari 2012, 11:33 door Redactie, 9 reacties

Bring Your Own Device (BYOD) wordt gezien als een nieuwe-security trend, maar de helft van de werknemers gebruikt al de eigen computer of laptop voor werkgerelateerde zaken. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 2.000 Amerikanen, waarvan er 1.320 op het moment van het interview een baan hadden. 56% gebruikt de eigen desktop voor werk, gevolgd door 51% die de eigen laptop gebruikt. De smartphone staat met 38% op de derde plek.

"In andere woorden, BYOD komt er niet aan, het is er al", zegt Cameron Camp van anti-virusbedrijf ESET. Een kwart van de ondervraagden met een baan, gebruikt hun smartphone om bedrijfsgegevens op te slaan of te benaderen. Bij laptops en desktops is dit respectievelijk 41% en 47%.

Encryptie
Het versleutelen van gegevens gebeurt op slechts een derde van alle apparaten. Daarnaast gebruiken werknemers nauwelijks de auto-lock feature die het apparaat vergrendelt. Bij tablets is dit slechts 10%, bij smartphones doet een kwart dit. Laptop-eigenaren zijn iets bewuster, daar laat 33% automatisch de laptop vergrendelen. Het vergrendelen met een wachtwoord stond bij minder dan de helft van de laptop-gebruikers ingeschakeld.

"Dit is slecht nieuws voor de veiligheid van BYOD en je kunt het als volgt samenvatten: minder dan de helft van alle apparaten in de BYOD-categorie zijn door de meest basale beveiligingsmaatregelen beschermd", aldus Camp. Hij adviseert om apparaten automatisch met een wachtwoord te laten vergrendelen en encryptie toe te passen. "Dit is eenvoudig te doen, aangezien deze features bij de meeste BYOD-apparaten zijn ingebouwd."

Reacties (9)
29-02-2012, 11:54 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-02-2012, 12:27 door Pataplu
Leuk onderzoek hoor maar waar is dat onderzoek gehouden?
Want als ze 2000 personen in Sillicon Valley hebben geïnterviewd lijkt me dat niet echt een een doorsnee van de Amerikaanse bevolking.
29-02-2012, 15:16 door Anoniem
Door rookie: Als ik het woord "BYOD" hoor/zie, moet ik meteen denken aan zo'n ultra hippe alpha met zo'n bril met zwart montuur, die achter een Apple zit en ondertussen hevig bezig is met zijn Iphone en daardoor bijna niet meer aan werken toe komt...
Leuke perceptie heb je, maar daarom nog niet noodzakelijkerwijze waar.

In mijn perceptie worden met name Apple's gebruikt voor het ontwikkelen van allehande apps voor iOS en Android, dus eerder door béta's en minder hippe nerds, die in de nachtelijke uren gewoon doorwerken met rood omrande ogen.
29-02-2012, 15:23 door Anoniem
In feite klopt de conclusie ook wel. Veel bedrijven zijn 'op zoek' naar afspraken die ze voor het gebruik van BYOD zouden moeten afspreken terwijl ervoor in feite dezelfde afspraken gelden als er al zouden moeten zijn.
Alleen de drager van de informatie veranderd maar niet de informatie zelf. Naast een aantal technische voorzieningen veranderd er dus in feite niet zo heel veel. Nog steeds moet je met de medewerkers afspreken hoe ze met bedrijfsinformatie omgaan en wat ze wel en niet op een eigen device verwerken.
Of een medewerker nu via een vpn thuis inlogt en een Citrix sessie start of hij doet hetzelfde vanuit de metro in Tokio, in feite veranderd er technisch niet zo heel veel. De mens is, ongeacht het middel, nog steeds de zwakste schakel in de keten en daar zul je je aandacht op moeten richten.
29-02-2012, 15:24 door Arie
100% werknemers gebruikt werklaptop voor privé-doeleinden. BYOD is bedacht door luie werknemers die het moeilijk vinden om werk/prive te scheiden, oftewel als ze op het werk zitten privé-dingen willen doen. Voor de werkgever geeft dit enkel een onduidelijke situatie, niet doen.
29-02-2012, 15:33 door Anoniem
Bring Your Own Disaster ;)
29-02-2012, 16:26 door Anoniem
"Bring Your Own Device (BYOD) wordt gezien als een nieuwe-security trend"

Als een security trend??? Ik ben erg benieuwd hoe de redactie dat bedoelt. BYOD is niet bedoeld om de beveiliging te verbeteren, en zal op dat gebied eerder negatieve impact hebben. Ik zou het eerder een bezuinigingstrend noemen, om kosten op de rug van de werknemer af te wentelen. Vanuit beveiligingsoogpunt hoort bedrijfsinformatie thuis op apparatuur welke eigendom is van de werkgever.

"BYOD is bedacht door luie werknemers die het moeilijk vinden om werk/prive te scheiden, oftewel als ze op het werk zitten privé-dingen willen doen. Voor de werkgever geeft dit enkel een onduidelijke situatie, niet doen."

Wat dacht je van kostenbesparing ? Werkgevers komen hiermee uit eigenbelang, en zeer zeker niet omdat ze graag 'luie medewerkers' van dienst willen zijn.
29-02-2012, 18:06 door Anoniem
Door Arie: 100% werknemers gebruikt werklaptop voor privé-doeleinden. BYOD is bedacht door luie werknemers die het moeilijk vinden om werk/prive te scheiden, oftewel als ze op het werk zitten privé-dingen willen doen. Voor de werkgever geeft dit enkel een onduidelijke situatie, niet doen.

Voor de hand liggender is dat de zogenaamde luie werknemer zijn Own Device wil meenemen naar het werk omdat hij daar veel effectiever mee is doordat hij alles heeft wat hij nodig heeft, hij heeft het immers voor zichzelf optimaal samengesteld.
Voor de werkgever is het kostenbesparend, maar ook lastig, want hoe ga je met de beveiliging om. Daar moet nog flink over nagedacht worden.
Ik kan me goed voorstellen dat vastzittende beheer organisaties hier grote moeite mee hebben, toch denk ik dat het onvermijdelijk is.
01-03-2012, 09:15 door Anoniem
hoppa screenshot op zo'n pc en ad citrixsessie heb je dan ook niet zoveel meer..Maar ach ja tis net een drempeltje meer.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.