image

Voormalig CIA-baas: Stuxnet goed idee

zaterdag 3 maart 2012, 10:58 door Redactie, 6 reacties

De Stuxnetworm die het Iraanse nucleaire programma ontregelde was een goed idee, aldus voormalig CIA-baas Mike Hayden. Inmiddels gepensioneerd Generaal Hayden leidde zowel de CIA als NSA toen de Stuxnetworm waarschijnlijk ontwikkeld werd. Nu waarschuwt hij dat anderen de wormen kunnen misbruiken, mogelijk voor een aanval op de Verenigde Staten.

Hayden zegt niet te weten wie er achter de malware zit die de uraniumverrijkingscentrale in het Iraanse Natanz infiltreerde en vervolgens honderden centrifuges saboteerde. "Het was een goed idee, niet? Maar ik moet toegeven dat het ook een groot idee is." Volgens Hayden zal de wereld denken dat iemand het inzetten van de malware heeft goedgekeurd.

Bom
In tegenstelling tot een conventionele bom die tijdens de impact ontploft, bleef Stuxnet intact. "Er zijn dus individuen die ernaar kunnen kijken..en misschien proberen om het voor hun eigen doeleinden te gebruiken", merkt Hayden op. Het hele interview met het voormalige hoofd van de CIA en NSA is maandagochtend te zien tijdens het televisieprogramma CBS 60 Minutes.

Reacties (6)
04-03-2012, 15:00 door Anoniem
Uitgesproken gedachten verraden vaak wat iemand denkt. Meestal waar iemand het meest aandacht aan besteed te ontkennen, is het dichtst bij de waarheid.

Door die bril bezien, hoef je absoluut geen aluhoedje te zijn om te vermoeden dat de VS, specifiek de CIA, zelf gewoon een cyberwar is gestart tegen Iran met Stuxnet toen.
05-03-2012, 09:27 door Anoniem
@reactie Anoniem 15:00

Iemand die het snapt.
05-03-2012, 23:43 door Anoniem
Tis goed dat die met pensioen is....


Ik heb er geen woorden voor.
07-03-2012, 09:23 door Anoniem
Je hebt er niks aan, oke de boel ligt voor 3 dagen plat en dan ?
08-03-2012, 09:14 door Anoniem
Door Anoniem: Uitgesproken gedachten verraden vaak wat iemand denkt.

Een uitgesproken gedachte is een uitgesproken gedachte. Briljant.

Door die bril bezien, hoef je absoluut geen aluhoedje te zijn om te vermoeden dat de VS, specifiek de CIA, zelf gewoon een cyberwar is gestart tegen Iran met Stuxnet toen.

Hoezo cyberwar?! Een gerichte actie is geen oorlog. Bovendien kunnen die israeliers zoiets prima alleen af. Sterker nog, dat Hayden er een mening over wil geven in 60 minutes met "het was een goed idee" is eerder een indicatie dat hij er niet direct bij betrokken was en zich dus vrij voelt om er op in te gaan.

Dus toch wel beetje aluhoedje.
11-03-2012, 11:51 door vlavlip
Door Anoniem: Je hebt er niks aan, oke de boel ligt voor 3 dagen plat en dan ?
Niet dat ik 't eens ben met de beste meneer (integendeel), maar als de boel in Iran echt 3 dagen plat zou liggen, zou dat 3 dagen uitstel naar de volgende oorlog in (tegen) Iran betekenen.
Stel dat men in één dag 1 miljard uitgeeft in zo'n oorlog, zou je kunnen zeggen dat er een besparing is van 3 miljard (op korte termijn / korte-termijnsvisie). Zo zal die meneer van de CIA redeneren.

Maar het doel was trouwens geen platlegging... Integendeel. Het doel was langzamerhand schade aanbrengen aan de apparatuur in de centrifuges van de kerncentrale(s).
Dat miljoenen PC's daardoor besmet raakten, dat de maffia mooi kan voortborduren op dit virus en nieuwe varianten kan uitbrengen (met veel extra gevolgschade)... dat dringt niet tot deze meneer door. Of erger nog... dat vindt hij acceptabele 'collateral damage'.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.