image

Ex-CIA: cyberwapen inzetten voor fysieke vernietiging

maandag 5 maart 2012, 11:43 door Redactie, 2 reacties

Gewapende conflicten worden niet alleen meer via tanks en straaljagers uitgevoerd, maar ook via het internet. Daarvoor waarschuwde voormalig CIA-baas Mike Hayden. Inmiddels gepensioneerd Generaal Hayden leidde zowel de CIA als NSA toen de Stuxnetworm waarschijnlijk ontwikkeld werd. Vanochtend zond CBS het televisieprogramma 60 Minutes uit, dat in het teken van de Stuxnetworm stond.

"We zijn in een nieuwe fase van conflicten terechtgekomen, waarbij we een cyberwapen gebruiken om voor fysieke vernietiging te zorgen, in dit geval de fysieke vernietiging van iemand anders z'n belangrijke infrastructuur", aldus Hayden in het programma. Hij wilde niet op details ingaan of uitspraken doen over de worm toen hij de CIA leidde.

Elektriciteitsnet
Hij waarschuwt wel dat cyberwapens zich ook tegen hun makers kunnen keren. "Als je een fysiek wapen goed gebruikt, vernietigt het naast het doelwit, ook zichzelf. Bij een cyberwapen is dat niet het geval. Er zijn individuen die ernaar kunnen kijken, het bestuderen en het mogelijk voor hun eigen doelen kunnen gebruiken."

Hayden krijgt bijval van de Duitse beveiligingsexpert Ralph Langer. "Je hebt geen miljarden nodig, maar een paar miljoen. Daarmee kun je een degelijke cyberaanval op het Amerikaanse elektriciteitsnet kopen." Op de vraag waar terroristische groepen of landen met een goed gevulde portemonnee moeten kijken om deze expertise te vinden wijst Langer naar het internet.

Reacties (2)
05-03-2012, 13:22 door Anoniem
Als je de video hebt bekeken en er goed over nadenkt heeft men eigenlijk net de halve wereld de mogelijkheid gegeven om kerncentrales en andere belangrijke systemen aan te vallen doordat de code publiek is! Dit is het stomste wat men had kunnen doen!

Met recht de doos van Pandora is open getrokken... Het zal een kwestie van tijd zijn voordat hier misbruik van gemaakt gaat worden...

My two cents...
05-03-2012, 23:34 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.