image

"Google privacybeleid verwarrend en tegenstrijdig"

dinsdag 6 maart 2012, 13:14 door Redactie, 4 reacties

De termen die Google in het nieuwe privacybeleid gebruikt zijn verwarrend en zelfs tegenstrijdig. "De analyse toont dat Google's privacybeleid onsamenhangend is, omdat het overlappende termen gebruikt", stelt het Britse Amberhawk. Een bedrijf dat juridische trainingen geeft. Dit zou het privacybeleid lastig te begrijpen maken. "Het is niet eerlijk naar gebruikers toe als ze niet eenvoudig kunnen begrijpen wat het beleid voor hen betekent."

In het privacybeleid gebruikt Google in verschillende situaties soortgelijke termen. Zo wordt er gesproken over "informatie", "persoonlijke informatie", "persoonlijke gegevens", "gegevens", "niet-persoonlijke identificeerbare informatie", "persoonlijke identificeerbare informatie", "gevoelige persoonlijke informatie" en "andere informatie die je identificeert". "Hebben deze termen het over hetzelfde? Simpel gezegd, de lezer weet het niet zeker."

Gratis
Daarnaast zou het privacybeleid ook in strijd met de Safe Harbor overeenkomst zijn, die stelt hoe bedrijven in de Verenigde Staten aan de Europese privacyrichtlijn voor de bescherming van persoonsgegevens moeten voldoen.

"Iedereen gebruikt Google omdat de diensten gratis en erg handig zijn. Omdat ze 'gratis' zijn, betekent dat niet dat Google de privacy van gebruikers voor lief kan nemen of er maximaal van mag profiteren. Het privacybeleid is onsamenhangend, onduidelijk en zorgt waarschijnlijk voor schending van privacywetten. Wat mij betreft moet het privacybeleid herzien worden", besluit Amberhawk.

Reacties (4)
06-03-2012, 13:54 door tarunjj
Ik zou zeggen, stuur deze analyse naar Google. Het verleden wijst uit dat ze daar redelijk adequaat op reageren.
06-03-2012, 15:05 door Anoniem
Ik heb mijn google-diensten (Reader, Youtube, Gmail) al voor 1 maart gesplitst over meerdere account. Calendar heb ik geexporteerd naar Thunderbird met de Lightning plugin en bij Google gewist. Alle webaccounts die gekoppeld waren aan mn Gmail heb ik inmiddels verwijderd of veranderd naar een fastmail adres, dus Gmail kan ik binnenkort ook deleten. Zodra ik een goed alternatief vind voor Reader gaat die ook de prullenbak in. Het was een enorme hoop werk maar het voelt wel goed om een beetje de controle weer terug te krijgen :)
06-03-2012, 20:11 door Anoniem
Volgens mij wordt er gebruik gemaakt van termen die ook in onze wetgeving wordt gebezigd. Als dat niet leesbaar is kan de overheid zich dat ook aantrekken.
07-03-2012, 12:09 door Anoniem
Idem, e-mail is persoonlijk en over de jaren groeit een mailbox alleen maar. Anno 2012 is het simpelweg een slecht idee om je gegevens buiten huis op te slaan bij enorme commerciële instellingen. Waar het zo maar zou kunnen dat ze het eigendom over de gegevens gaan claimen of andere fratsen mee gaan uithalen...

Het niet meer gebruiken kunnen maken van zinloze kuddedier-media als Facebook is natuurlijk niet te vergelijken met het opzeggen van Google accounts. Diensten van deze laatstgenoemde zijn daadwerkelijk nuttig en handig en ik denk dat Google zijn beveiliging ook veel beter geregeld heeft dan menig Nederlandse internetprovider. Wat als alternatief alleen nog POP3 en een eigen mailserver open laat (waarvan dit laatste bij bijna geen enkele provider mogelijk is).

Helaas zijn we een tijdperk binnen waarbij alles al om geld en informatie draait... Informatie gratis gaan weggeven aan grote bedrijven is gewoon stom, en toch is dat iets wat de massa in enorme getale doet en zal blijven doen.

Voor iedereen die nog bewust omgaat met informatie en privacy is in ieder geval vechten tegen de bierkaai en samen met privacy eervol ten onder gaan...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.