image

NSA mag versleutelde data bewaren totdat het gekraakt is

vrijdag 21 juni 2013, 10:28 door Redactie, 22 reacties

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA mag versleutelde data die het via internet verzamelt net zolang bewaren totdat het de encryptiesleutel gekraakt heeft. Dat blijkt uit documenten die de Britse krant The Guardian gisteren publiceerde. Daaruit blijkt dat de NSA uitzonderingen mag maken voor een waslijst aan data die het online en via telecombedrijven verzamelt.

Eén van die uitzonderingen geldt voor encryptie. Versleutelde data mag namelijk altijd worden verzameld, ongeacht of het van Amerikaanse bodem of het buitenland afkomstig is. Vervolgens mag de NSA deze gegevens net zolang bewaren totdat ze gekraakt zijn.

Wie encryptie gebruikt beschermt hiermee zijn of haar gegevens, maar loopt hierdoor ook het risico dat ze door de NSA worden opgeslagen.

Reacties (22)
21-06-2013, 10:53 door steve sh1t
De NSA is een soort van overheid binnen de overheid, zij bepalen zelf hun regels. Dus bij de NSA is het geen kwestie van "mogen" maar een kwestie van "gewoon doen".

Dat NSA gebeuren begint nu wel een beetje verkapt Amerika-bashen te worden, want je hoort helemaal niks over de Chinezen of Russen, hoe zit het daar mee?
21-06-2013, 10:56 door Anoniem
Toch wel fijn dat ze iedereen en alles afluisteren en tappen , maar dan heb ik even een vraagje . Het is nu crisis, een economische crisis , ze hebben dat zien aankomen en ze weten wie het zijn . dan is er toch ook een oplossing ?
Of tappen ze niet voor een betere wereld ?
21-06-2013, 11:05 door Anoniem
Mooi, dan mag ik ook bedrijven hacken en hun data op het internet publiceren.
21-06-2013, 11:21 door Anoniem
Door steve sh*t: Dat NSA gebeuren begint nu wel een beetje verkapt Amerika-bashen te worden, want je hoort helemaal niks over de Chinezen of Russen, hoe zit het daar mee?
Die doen net zo goed lekker waar ze zelf zin in hebben. India was net ook in het nieuws dat ze met grootschalig aftappen beginnen. Wellicht met een minder gigantisch budget. En oh ja, ze zijn ook niet een land dat zich voorstaat op voorvechter zijn van grond- en mensenrechten enzo, weetjewel.

Overigens zijn het vooral de Amerikanen zelf die over het NSAschandaal vallen, want ze hebben allerlei wetten die wel afluisteren van buitenlanders toestaan, maar niet dat van Amerikanen zelf. Afgezien van wat voorspelbaar politiek gehuil--iedereen die een klein beetje ingevoerd was kon op z'n vingers natellen dat de Amerikanen alles afluisteren wat los en vast zit. Inclusief de eigen burgers, maar dat was kennelijk nog niet helemaal doorgedrongen bij het volk.

Daarnaast is de Amerikaanse grondwet veel meer dan vele anderen precies geschreven om het volk tegen de overheid te beschermen, maar die lapt dat met allerlei truuks aan de laars. En belazert daarmee het eigen volk

We hebben het hier nog nauwlijks over dat ze slechte buur zijn voor de rest van de wereld, terwijl ze om het luidst volhouden dat ze wel moeten want de rest van de wereld zou niet in staat zijn op eigen benen te staan. Liefst met verwijzing naar conflicten die ze "hebben moeten oplossen" na ze zelf al dan niet indirect veroorzaakt te hebben.

Wat dat betreft is dit nou niet echt amerikaantje-bashen. Meer een puntje moeten toegeven dat ze druk bezig zijn van hun voetstuk te vallen en dat dit vallen wel erg diep gaat gaan vanwege dat decennia lang van de hoogste toren hebben willen blazen. Wellicht dat ze ergens daarna zich gaan realiseren dat de rest van de wereld er ook toe doet en dat dit soort arrogantie gewoon niet anders dan kan dan gevolgen hebben.

Ze hebben namelijk een nogal prominente positie in de wereld, en dus best nog wat aan verantwoording af te leggen. Iets wat ze nou nog nooit gedaan hebben. Er staan nog wat achterstallige rekeningen open, weet je. Dus ook al wordt het bashen, wat het nog lang niet is wat mij betreft, dan nog is het niet meer dan verdiend.

Hoe was het ook alweer? Vertrouwen komt te voet, en gaat te paard.
21-06-2013, 11:23 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-06-2013, 11:27 door Anoniem
"Dat NSA gebeuren begint nu wel een beetje verkapt Amerika-bashen te worden, want je hoort helemaal niks over de Chinezen of Russen, hoe zit het daar mee?"

Onzin, er zijn hier tal van topics over bijvoorbeeld de cyberespionage van China. Indien daar weer een artikel over komt, ga je dan klagen dat het China-bashing is omdat je niets over de VS hoort ? Of moet alles in 1 artikel gepropt worden ofzo.
21-06-2013, 11:30 door SPlid
Haha mooi verhaal,
totaal nutteloos natuurlijk , je hebt vele Petebytes aan versleutelde data en die bewaar je in de hoop dat je dat op een dag allemaal kunt decrypten. Ze hebben bij de NSA natuurlijk ook veel te veel spannende films over hackers gezien;-)

Op het moment dat de laatste byte decrypted is, is de persoon van wie de data is al zeker een eeuw dood .

Ik geloof wel in decrypten en crypto analyse, maar ik geloof niet dat je het voor elkaar krijgt als je zelfs niet eens weet op welke manier de data versleuteld is en dat moet je dus eerst voor al die data zien uit te zoeken .

Door de bomen het bos niet meer zien ;-)
21-06-2013, 11:54 door Anoniem
Nou, de oplossing is dus simpel en al in gang gezet: alles encrypten. En kom maar om in je data.
21-06-2013, 12:02 door Anoniem
Door SPlid: Op het moment dat de laatste byte decrypted is, is de persoon van wie de data is al zeker een eeuw dood .
Daar doen ze het niet voor.

Ik geloof wel in decrypten en crypto analyse, maar ik geloof niet dat je het voor elkaar krijgt als je zelfs niet eens weet op welke manier de data versleuteld is en dat moet je dus eerst voor al die data zien uit te zoeken .
Tjsa, er zijn ook nog zat mensen die geloven dat de aarde plat is. De realiteit zal het verder worst wezen.

Ter illustratie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kryptos. Staat wel niet bij de NSA maar bij de CIA, maar toch.

Door de bomen het bos niet meer zien ;-)
Nee hoor. Ze hebben er gewoon een handje van zoveel mogelijk data op te slurpen (volgens regels die ze zelf opstellen, dus dat is precies waar ze het meest geinteresseerd in zijn) "voor het geval dat". En het zijn ontzettende cryptonerds, dus tjsa.
21-06-2013, 12:19 door Anoniem
@SPlid Ten eerste: onderschat niet wat er allemaal aan technologie aan de NSA ter beschikking zou kunnen staan. Ik verwacht dat er naast het gebruikelijke spul wat "normale" bedrijven gebruiken, er ook heel wat spul staat waar de gemiddelde systeembeheerder nog nooit van gehoord heeft. En ook dingen als een quantumcomputer zouden me niets verbazen. Tegen de tijd dat jij en ik daar wat over te horen krijgen heeft militair amerika zulk soort dingen al lang werkend!

Ten tweede: hoeveel mensen hebben er nu een eigen encryptie ter beschikking?
21-06-2013, 12:28 door Anoniem
.. geen kwestie van "mogen" maar een kwestie van "gewoon doen".

Zullen we het bij dit soort nieuws kwesties ook eens over de rol van Nederland zelf hebben?

Helaas heeft 'Polderpinkeltje' ° met haar wijzende vingertje last van chronisch selectief geheugenverlies en wijst zij in haar helderste momenten eerst naar anderen.

In het kader van 'niets te verbergen' maar 'wel te verzwijgen', geheugen opfrissen of kennis bijspijkeren, twee artikelen om blanco Polderpinkeltje weer te voorzien van een kleurig blosje.
'Zomaar' wat steekwoorden : 'Ongecontroleerd en onbegrensd' , 'Terughacken mag al lang' , 'Echelon'.

Eén tweetje : 2013 - http://www.hpdetijd.nl/2013-06-11/prism-de-aivd-en-onze-grenzeloze-naiviteit/
Opfriscursus : 2001 - http://www.netkwesties.nl/596/echelon-voor-beginners.htm


° B.V. N.L. , is geen familie van Pinkeltje.
Enige gelijkenis met deze, buiten metaforische aanduiding aangaande fysieke grootte of omvang van zelfreflecterend vermogen, berust op louter toeval.
21-06-2013, 13:02 door Sarodj
Door SPlid: Haha mooi verhaal,
totaal nutteloos natuurlijk , je hebt vele Petebytes aan versleutelde data en die bewaar je in de hoop dat je dat op een dag allemaal kunt decrypten. Ze hebben bij de NSA natuurlijk ook veel te veel spannende films over hackers gezien;-)

Op het moment dat de laatste byte decrypted is, is de persoon van wie de data is al zeker een eeuw dood .

Ik geloof wel in decrypten en crypto analyse, maar ik geloof niet dat je het voor elkaar krijgt als je zelfs niet eens weet op welke manier de data versleuteld is en dat moet je dus eerst voor al die data zien uit te zoeken .

Door de bomen het bos niet meer zien ;-)

De NSA liep 10 jaar vooruit op cryptografie, bedenk is als ze toen al 10 jaar vooruit liepen wat ze hiermee zouden kunnen doen.
wired.com/threatlevel/2012/03/ff_nsadatacenter/
21-06-2013, 13:22 door Anoniem
Ik verstuur mijn klachten over hondenoep op de stoep met fotobweijs altijd versleuteld.
Dan weet je zeker dat er wat mee gebeurt.
21-06-2013, 14:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-06-2013, 15:29 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
21-06-2013, 15:54 door N4ppy
Dus elke foto die ze vangen zou wel eens middels steganografie data kunnen bevatten dus opslaan die hap?
21-06-2013, 20:56 door spatieman
de NSA, de moderne versie van Adolf's gestapo en merkels stasi..
22-06-2013, 01:56 door steve sh1t
Door spatieman: de NSA, de moderne versie van Adolf's gestapo en merkels stasi..

Social media was de natte droom van de stasi.

Wat denk je dat er gebeurt als er een nieuw adolfje op staat en toegang krijgt tot de databases van meneer suckerburg c.s.?
22-06-2013, 10:24 door RickDeckardt
Gelukkig, die versleutelde data kan natuurlijk bewijsmateriaal bevatten van een geplande terroristische aanval! Ik voel me nu zoveel veiliger.
22-06-2013, 11:15 door Anoniem
Ach de NSA wil gewoon de baas spelen over alle geheime diensten in de Wereld,zo willen ze als het aan hen ligt alle data verzamelen.
22-06-2013, 16:05 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-08-2013, 17:55 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 16-08-2013, 15:48
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.