image

Avira verwijdert Expert-mode voor technische gebruikers

maandag 24 juni 2013, 12:04 door Redactie, 2 reacties

Het Duitse anti-virusbedrijf Avira verwijdert vandaag de Expert-mode voor geavanceerde gebruikers in de virusscanner. De optie werd een aantal jaren geleden ingevoerd om een verschil tussen doorsnee consumenten en meer ervaren gebruikers aan te geven. Via de Expert-mode konden allerlei opties worden in- en uitgeschakeld die de meeste gebruikers niet gebruikten.

Om aan te geven dat de Expert-mode niet voor iedereen geschikt was, verscheen er zelfs een 'gele waarschuwing' als gebruikers die inschakelden. Volgens Avira zijn door de jaren heen gebruikers steeds slimmer geworden in het gebruik van computers en begrijpen ze beter hoe virusscanners werken.

Daardoor zou het verschil tussen de doorsnee en geavanceerde gebruiker zijn verdwenen. Vanwege deze ontwikkeling zouden gebruikers steeds vaker de Expert-mode inschakelen en was die meestal geactiveerd. Gebruikers zouden vervolgens hebben gevraagd of het verschil tussen beide modes nog steeds nodig is en of die niet verwijderd kon worden.

Feedback
Aan de hand van feedback van gebruikers heeft Avira nu besloten om de Expert-mode te verwijderen. Alle opties worden nu weergegeven alsof deze mode standaard was geactiveerd. Daardoor blijven alle opties toegankelijk en hoeven gebruikers één keer minder te klikken. Toch is de virusbestrijder begonnen om opties te verwijderen waarvan het denkt dat ze overbodig zijn en door niemand meer gebruikt worden.

Avira heeft volgens cijfers van het onderzoeksbureau OpSwat een marktaandeel van 12%, waarbij Avira Free Antivirus een marktaandeel van 10% heeft. Na Avast Free (13,8%) en Microsoft Security Essentials (13,6%) is het de meest geinstalleerde virusscanner wereldwijd.

Reacties (2)
24-06-2013, 12:32 door lucb1e
> "Toch is de virusbestrijder begonnen om opties te verwijderen waarvan het denkt dat ze overbodig zijn en door niemand meer gebruikt worden."

Ze hebben het een paar jaar geleden al verprutst door het een heel stuk "gebruiksvriendelijker" te maken. Alle handige opties waren na een grote update opeens verdwenen. Ik heb Avira een paar maanden later nog een keer geïnstalleerd om te kijken of het verbeterd was, maar er was nog niks veranderd. Nu ze dit doen weet ik in ieder geval wel zeker dat ik het nooit meer aan hoef te raken.

Bij virusscanners gaat het mij tegenwoordig om de GUI interface, de detectieratio is over het algemeen overal hetzelfde: hoog genoeg om de meest overduidelijke virussen tegen te houden, en verder moet je alsnog gewoon uitkijken. Het enige verschil tussen scanners is hoe irritant ze zijn, en dan met name bij een detectie.
24-06-2013, 23:03 door schele
Heb Avira tijd gehad maar uiteindelijk weer ingeruild voor AVG, teveel issues. Nu ondertussen tevreden gebruiker vans zelfs betaalde versie van AVG. Grappig hoe snel dat kan omslaan met die virusscanners, paar jaar terug vond ik AVG verschrikkelijk en MS security essentials goed. MSSE kun je nu beter met een wijde boog omheen lopen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.