Poll
image

Zijn virusscanners zinloos?

maandag 12 maart 2012, 13:34 door Redactie, 6 reacties
Ja, ze laten de meeste/gevaarlijkste malware door
3.5%
Ja, de beste bescherming is gezond verstand
13.6%
Nee, elk beschermingslaagje helpt, hoe klein ook
50.66%
Nee, virusscanners zijn essentieel
29.14%
Alleen voor beveiligingsexperts
3.11%
Reacties (6)
12-03-2012, 16:19 door Aquarius
Zolang mijn virusscanner mij blijft waarschuwen wanneer ik gedownloadde software wil gaan installeren met iets verdachts erin, ben ik blij dat ik een virusscanner geïnstalleerd heb.
Ik kan niet beoordelen of de melding die ik krijg terecht of onterecht is, maar dat er wat gemeld wordt geeft mij de zekerheid om het bewuste programma niet te installeren. Ik verwijder daarna onmiddellijk het installatiebestand om verdere trammelant te voorkomen.
Natuurlijk moet je zelf ook attent blijven, maar wanneer je iets gedownload hebt van een onbekend adres en je zou een melding krijgen dat de software mogelijk besmet is, dan ben ik in die gevallen blij een virusscanner te hebben geïnstalleerd. Het komt een enkele keer zelfs voor dat in een computerblad voor een bepaald programma wordt verwezen naar een webadres, waar je het bewuste programma kunt downloaden. Achteraf kan het gebeuren dat tijdens de installatie ervan je een melding krijgt dat het programma mogelijk besmet is.
Mijn virusscanner aarzelt in die gevallen niet en zet het programma meteen in quarantaine. Ik krijg dan later de gelegenheid om het programma definitief te verwijderen.
13-03-2012, 16:31 door Mysterio
Zijn virusscanners zinloos? Ja, de beste bescherming is gezond verstand
Fantastisch! Contradictio in terminis.
14-03-2012, 16:11 door TorProject
Soms heb ik met bepaalde software toch dat onderbuikgevoel, en besluit ik er toch eerst even wat beter naar te kijken, met VirusTotal, BinText, etc.
15-03-2012, 09:41 door Anoniem
buiten dat een goede virus scanner bijna wel essentieel is voor de gemiddidelde gebruiker vind ik toch ook dat elke bescherming helpt
15-03-2012, 17:01 door Anoniem
Virusscanners laten idd vaak de gevaarlijkste malware door(al komen veel gebruikers vaak geen zero-days tegen) en de beste bescherming is gezond verstand, maar dat maakt virusscanners nog niet zinloos. Bovendien hebben diegenen met meer verstand over ICT die geen virusscanners gebruiken wel vaak alternatieve beveiliging zoals SRP, Applocker, HIPS, Sandboxing, Virtualization etc.
17-03-2012, 09:02 door Anoniem
Ik denk niet dat ze zinloos zijn, maar we zijn ook niet goed bezig. Alles is alleen maar gericht op het bestrijden van gevolgen, van symptomen. Het echte probleem wordt volgens mij niet aangepakt. Daarbij werken -voor zover ik daar zicht op heb- de meesten nog steeds met signatures waardoor je bijna per definitie achter de feiten aan loopt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.